secundair logo knw 1

Illustratie: RIVM

De Nederlandse drinkwatersector voert de 11 kwaliteitsbewakingsstappen van het internationale waterveiligheidsplan naar behoren uit. Dit blijkt uit een inventarisatie door het RIVM en KWR Watercycle Research Institute.

Het waterveiligheidsplan is een door het WHO opgezet systeem met risicoanalyse- en risicomanagement-stappen (RA/RM) om wereldwijd de drinkwaterkwaliteit te kunnen garanderen. Een nationaal overzicht van de risicoanalyse- en risicomanagement-inspanningen van de drinkwatersector ontbrak tot nu toe. Daarom gaf het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) opdracht om de kwaliteitsbewakingsstappen van de Nederlandse drinkwatersector te inventariseren.

De onderzoekers van het RIVM en KWR concluderen dat de drinkwatersector alle kwaliteitsbewakingsstappen van het waterveiligheidsplan uitvoert. Het internationale waterveiligheidsplan onderscheidt 11 stappen, onder andere het instellen van een waterveiligheidsteam, het opstellen en monitoren van beheersmaatregelen en het uitvoeren van periodieke reviews van het waterveiligheidsplan.

Tot de punten van aandacht die het RIVM en KWR identificeren, behoren verdere samenwerking binnen de drinkwatersector en meer aandacht voor integraal risicomanagement binnen de drinkwaterbedrijven. Verder is het volgens de onderzoekers aan te bevelen om de RA/RM-benadering ook bij de 'eigen winningen'– bedrijven die zelf drinkwater produceren - te introduceren.

Hier vindt u het rapport (pdf)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.