De Nederlandse drinkwatersector voert de 11 kwaliteitsbewakingsstappen van het internationale waterveiligheidsplan naar behoren uit. Dit blijkt uit een inventarisatie door het RIVM en KWR Watercycle Research Institute.

Het waterveiligheidsplan is een door het WHO opgezet systeem met risicoanalyse- en risicomanagement-stappen (RA/RM) om wereldwijd de drinkwaterkwaliteit te kunnen garanderen. Een nationaal overzicht van de risicoanalyse- en risicomanagement-inspanningen van de drinkwatersector ontbrak tot nu toe. Daarom gaf het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) opdracht om de kwaliteitsbewakingsstappen van de Nederlandse drinkwatersector te inventariseren.

De onderzoekers van het RIVM en KWR concluderen dat de drinkwatersector alle kwaliteitsbewakingsstappen van het waterveiligheidsplan uitvoert. Het internationale waterveiligheidsplan onderscheidt 11 stappen, onder andere het instellen van een waterveiligheidsteam, het opstellen en monitoren van beheersmaatregelen en het uitvoeren van periodieke reviews van het waterveiligheidsplan.

Tot de punten van aandacht die het RIVM en KWR identificeren, behoren verdere samenwerking binnen de drinkwatersector en meer aandacht voor integraal risicomanagement binnen de drinkwaterbedrijven. Verder is het volgens de onderzoekers aan te bevelen om de RA/RM-benadering ook bij de 'eigen winningen'– bedrijven die zelf drinkwater produceren - te introduceren.

Hier vindt u het rapport (pdf)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.