0
0
0
s2smodern

De Nederlandse drinkwatersector voert de 11 kwaliteitsbewakingsstappen van het internationale waterveiligheidsplan naar behoren uit. Dit blijkt uit een inventarisatie door het RIVM en KWR Watercycle Research Institute.

Het waterveiligheidsplan is een door het WHO opgezet systeem met risicoanalyse- en risicomanagement-stappen (RA/RM) om wereldwijd de drinkwaterkwaliteit te kunnen garanderen. Een nationaal overzicht van de risicoanalyse- en risicomanagement-inspanningen van de drinkwatersector ontbrak tot nu toe. Daarom gaf het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) opdracht om de kwaliteitsbewakingsstappen van de Nederlandse drinkwatersector te inventariseren.

De onderzoekers van het RIVM en KWR concluderen dat de drinkwatersector alle kwaliteitsbewakingsstappen van het waterveiligheidsplan uitvoert. Het internationale waterveiligheidsplan onderscheidt 11 stappen, onder andere het instellen van een waterveiligheidsteam, het opstellen en monitoren van beheersmaatregelen en het uitvoeren van periodieke reviews van het waterveiligheidsplan.

Tot de punten van aandacht die het RIVM en KWR identificeren, behoren verdere samenwerking binnen de drinkwatersector en meer aandacht voor integraal risicomanagement binnen de drinkwaterbedrijven. Verder is het volgens de onderzoekers aan te bevelen om de RA/RM-benadering ook bij de 'eigen winningen'– bedrijven die zelf drinkwater produceren - te introduceren.

Hier vindt u het rapport (pdf)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.