Een kunstwerk van klei uit de nieuwe dijk langs de IJssel reist de komende maanden langs vijf Zwolse gebouwen. Het werk laat zien hoe hoog het water zonder dijken zou kunnen komen.

Kunstenaar Wilma Wilbrink maakte het kunstwerk Ruimte voor de Rivier met klei waarmee de nieuwe dijk langs de IJssel bij Westenholte/Spoolde is opgebouwd. De vorm van de ‘kleiplaatjes’ is door een natuurlijk drogingsproces ontstaan. “Het werk verbeeldt de kracht van het water en de kwetsbaarheid van de aarde”, licht ze toe.

Het werk reist de komende maanden langs vijf verschillende locaties in Zwolle, te beginnen bij het hoofdkantoor van waterschap Drents Overijsselse Delta, waar het werk afgelopen week werd geïnstalleerd. De route eindigt op 8 september in het Overijsselse provinciehuis. Op alle locaties bouwt Wilbrink het werk zo hoog op als het water in geval van een (extreme) overstroming zou kunnen komen. “Op sommige locaties is dat wel vier meter hoog. Hierdoor ontstaat op iedere plek een uniek werk.” Wilbrink is opgegroeid aan de IJssel. “Ik ben gefascineerd door het landschap en onder de indruk van de kracht van de rivier.”

Het kunstwerk laat heel concreet zien waarom het waterschap het project Ruimte voor de Rivier heeft uitgevoerd. De IJssel heeft meer ruimte gekregen, er zijn nevengeulen gegraven, een dijk verlegd en de afvoeren van de rivier zijn veiliger gemaakt. Daarmee is de kans op een overstroming verkleind.

Wie wil weten of en hoe ver de eigen woonplaats onder water zou komen bij een extreme overstroming, kan terecht op de site www.overstroomik.nl of de gelijknamige app. ‘Overstroomik’ is een initiatief van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Veiligheidsregio’s, de waterschappen en het Deltaprogramma.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!