secundair logo knw 1

Een kunstwerk van klei uit de nieuwe dijk langs de IJssel reist de komende maanden langs vijf Zwolse gebouwen. Het werk laat zien hoe hoog het water zonder dijken zou kunnen komen.

Kunstenaar Wilma Wilbrink maakte het kunstwerk Ruimte voor de Rivier met klei waarmee de nieuwe dijk langs de IJssel bij Westenholte/Spoolde is opgebouwd. De vorm van de ‘kleiplaatjes’ is door een natuurlijk drogingsproces ontstaan. “Het werk verbeeldt de kracht van het water en de kwetsbaarheid van de aarde”, licht ze toe.

Het werk reist de komende maanden langs vijf verschillende locaties in Zwolle, te beginnen bij het hoofdkantoor van waterschap Drents Overijsselse Delta, waar het werk afgelopen week werd geïnstalleerd. De route eindigt op 8 september in het Overijsselse provinciehuis. Op alle locaties bouwt Wilbrink het werk zo hoog op als het water in geval van een (extreme) overstroming zou kunnen komen. “Op sommige locaties is dat wel vier meter hoog. Hierdoor ontstaat op iedere plek een uniek werk.” Wilbrink is opgegroeid aan de IJssel. “Ik ben gefascineerd door het landschap en onder de indruk van de kracht van de rivier.”

Het kunstwerk laat heel concreet zien waarom het waterschap het project Ruimte voor de Rivier heeft uitgevoerd. De IJssel heeft meer ruimte gekregen, er zijn nevengeulen gegraven, een dijk verlegd en de afvoeren van de rivier zijn veiliger gemaakt. Daarmee is de kans op een overstroming verkleind.

Wie wil weten of en hoe ver de eigen woonplaats onder water zou komen bij een extreme overstroming, kan terecht op de site www.overstroomik.nl of de gelijknamige app. ‘Overstroomik’ is een initiatief van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Veiligheidsregio’s, de waterschappen en het Deltaprogramma.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.