secundair logo knw 1

Ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde heeft drie ontwerpen ontwikkeld die op de komende winteravonden – letterlijk – nieuw licht werpen op de Afsluitdijk.

De ontwerpen Lichtpoort, Windvogel en Glowing Nature zijn vanaf 17 november iedere dag toegankelijk na zonsondergang.

Lichtpoort is de naam van de nieuwe, futuristische entree van beide kanten van de 32 kilometer lange Afsluitdijk. De zestig monumentale heftorens die de toegang tot de dijk markeren, zijn gerestaureerd en voorzien van een retro-reflecterende laag. De torens lichten alleen op als er koplampen van auto’s op schijnen. De automobilist brengt de torens daarmee als het ware tot leven.

Het project Windvogel is een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Hij droomde van slimme vliegers die stroom opwekken en daarmee lange tijd zelf in de lucht kunnen blijven. Roosegaarde brengt die droom tot leven. De vliegers van Windvogel wekken stroom op en vormen een poëtisch schouwspel van lichtlevende lijnen in het donker.

In het project Glowing Nature ontmoeten mens, biologie en technologie elkaar. De tentoonstelling is geplaatst in een van de historische kazematten (onderdeel van het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand) en bestaat uit een interactieve ervaring met lichtgevende eencellige algen, een van de oudste micro-organismen ter wereld. Waar de bezoeker loopt, lichten de algen op.

Alle drie projecten zijn toegankelijk van 17 november tot en met 21 januari, iedere dag na zonsondergang (onder voorbehoud van het weer).

Meer informatie op de website van Daan Roosegaarde

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!