secundair logo knw 1

Ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde heeft drie ontwerpen ontwikkeld die op de komende winteravonden – letterlijk – nieuw licht werpen op de Afsluitdijk.

De ontwerpen Lichtpoort, Windvogel en Glowing Nature zijn vanaf 17 november iedere dag toegankelijk na zonsondergang.

Lichtpoort is de naam van de nieuwe, futuristische entree van beide kanten van de 32 kilometer lange Afsluitdijk. De zestig monumentale heftorens die de toegang tot de dijk markeren, zijn gerestaureerd en voorzien van een retro-reflecterende laag. De torens lichten alleen op als er koplampen van auto’s op schijnen. De automobilist brengt de torens daarmee als het ware tot leven.

Het project Windvogel is een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Hij droomde van slimme vliegers die stroom opwekken en daarmee lange tijd zelf in de lucht kunnen blijven. Roosegaarde brengt die droom tot leven. De vliegers van Windvogel wekken stroom op en vormen een poëtisch schouwspel van lichtlevende lijnen in het donker.

In het project Glowing Nature ontmoeten mens, biologie en technologie elkaar. De tentoonstelling is geplaatst in een van de historische kazematten (onderdeel van het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand) en bestaat uit een interactieve ervaring met lichtgevende eencellige algen, een van de oudste micro-organismen ter wereld. Waar de bezoeker loopt, lichten de algen op.

Alle drie projecten zijn toegankelijk van 17 november tot en met 21 januari, iedere dag na zonsondergang (onder voorbehoud van het weer).

Meer informatie op de website van Daan Roosegaarde

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.