secundair logo knw 1

Sfeerbeeld Bredaas bedrijventerrein aan rivier de Mark I foto: G. Lanting via Wikimedia Commons

Is de vergunning voor het lozen van afvalwater in oppervlaktewater actueel en voldoet die aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water (KRW)? Dat kunnen bedrijven nu controleren met het KRW Self Assessment. Deze online tool bestaat uit twee delen: de KRW-quickscan en de vergunning-check.

Het KRW Self Assessment is ontwikkeld door de ondernemersvereniging VNO-NCW in samenwerking met Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en branche- en belangenorganisaties zoals VEMW. Het gaat om een initiatief in het kader van het Actieprogramma KRW Chemische stoffen bedrijfsleven.

Vorig jaar was al een voorlopige tool beschikbaar, die onder meer is getest bij scheepswerven en afvalbedrijven. Nu is er dan een definitieve versie. Bedrijven kunnen op deze website de stappen doorlopen. Ook is er een helpdesk.

Controle of vergunning KRW-proof is
De tool is gericht op directe lozers: bedrijven die een vergunning hebben voor lozing op oppervlaktewater. Zij krijgen hiermee op een eenvoudige manier inzicht in de eigen lozingssituatie en de mogelijke risico’s in verband met de KRW-regelgeving. Zitten er in het huidige afvalwater KRW-risicostoffen en is de lozingsvergunning actueel en volledig?

Hierbij wordt een voorbehoud gemaakt: het KRW Self Assessment heeft geen juridische status. De tool is alleen bedoeld om inzicht en ondersteuning te bieden aan het bedrijfsleven. De informatie die dit oplevert, kan niet worden gebruikt als bewijs of onderdeel van een vergunningsaanvraag. De resultaten van het self assessment kunnen wel handig zijn bij de voorbereiding op een gesprek met het bevoegd gezag over een passende vergunning.

De ongeveer 1.600 houders van een vergunning voor directe lozingen op oppervlaktewater worden uitgenodigd om het self assessment uit te voeren. Het gaat om circa 800 bedrijven bij Rijkswaterstaat (rijkswateren) en circa 800 bedrijven bij de waterschappen (regionale/lokale wateren).

Quickscan en vergunning-check
Het KRW Self Assessment bestaat uit twee delen:

  1. KRW-quickscan
    Hiermee kan het bedrijf snel zien of in het huidige afvalwater KRW-risicostoffen zitten. Dit hangt af van het water waarop wordt geloosd en of dat waterlichaam voldoet aan de KRW-normen. Is dat laatste niet het geval, dan geeft de tool inzicht in om welke stoffen het gaat. Dit levert helderheid op over hoe het bedrijf ervoor staat in verband met de geldende KRW-wetgeving.
  2. Vergunning-check
    Dit is een stappenplan om verder te komen. Hiermee kan een bedrijf bijvoorbeeld nagaan welke andere stoffen van belang zijn bij het herzien van de vergunning en gesprekken met het bevoegd gezag.

Ook tool voor indirecte lozers op komst
Voor indirecte lozers is een vergelijkbare tool in ontwikkeling. Het betreft bedrijven met een vergunning om afvalwater te lozen op het riool.

Naar verwachting staat de self assessment voor deze groep binnen enkele maanden online. VNO-NCW wil dan via onder andere een webinar de omgevingsdiensten informeren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed stuk! Biologisch afbreekbare spons besteld, plastic heb ik al grotendeels uit mijn keuken verwijderd. Eigenlijk moet ik ook mijn kleding eens serieus gaan nemen. 
Het komt binnen Marianne. Dankjewel!
Fusie Rijnland en AGV zou een mooie vuist opleveren om op de Rijn weer de zalm uit te nodigen. Preventief beleid is altijd beter dan curatief beleid. Indertijd was Internationaal Watertribunaal al de vervuiling op de Rijn van de industrie aan het meten. Fliessende Welle onderzoek.
Geweldig verhaal Marianne!  Uit mijn hart gegrepen.
Als Unie van Waterschappen proberen we, soms in afstemming met NGO's aandacht te vragen voor dit probleem. Maar inderdaad het is taaie kost....
Er is al veel bekend over toiletbezoek en kantoren (SIMDEUM rekenregels). Neem eens contact op met Mirjam Blokker van KWR.