0
0
0
s2sdefault

Martijn Schiphouwer heeft de kreeften-challenge van het Hoogheemraadschap van Delfland gewonnen. Hij bedacht de kreeftenbox waarmee exotische kreeften kunnen worden gevangen zonder dat dit tot ongewenste bijvangsten leidt.

Uitheemse kreeftensoorten en dan vooral de rode Amerikaanse rivierkreeften leveren waterschappen kopzorgen op. Op veel plekken in Nederland zorgen deze dieren voor schade aan de waternatuur. Daarom schreef het Hoogheemraadschap van Delfland een challenge uit op het innovatieplatform Winnovatie van de waterschappen: hoe ziet het ideale vangtuig eruit voor het effectief wegvangen van exotische rivierkreeften met zo min mogelijk bijvangst?

Martijn SchiphouwerMartijn Schiphouwer

De respons was groot; er werden 134 ideeën ingediend. De jury was het meest enthousiast over de kreeftenbox van Martijn Schiphouwer. De visonderzoeker bij Ravon won daarmee de hoofdprijs van duizend euro. Hij voelde zich getriggerd om mee te doen aan de wedstrijd, omdat hij in zijn jeugdjaren al op diverse manieren kreeften ving.

Veel ontwerpmogelijkheden
Schiphouwer omschrijft het principe van zijn vinding als eenvoudig. Ook zijn er talloze ontwerpmogelijkheden. “De kreeftenbox is een vangtuig waarbij kreeften, aangetrokken door aas, tegen een helling oplopen en door een gat in de bovenkant toegang hebben. Kreeften kunnen dankzij hun kleine schaartjes aan iedere poot goed klimmen, echter ondersteboven over een glad oppervlak lopen is onmogelijk. De wanden en het plafond van de box zijn glad, dit verhindert de kreeften uit de val te klimmen.”

De jury laat weten enthousiast te zijn en spreekt van een goed doordacht en uitgewerkt idee. “Een sterk punt van het ontwerp is dat het zowel de kleine als de grote kreeften kan vangen en dat bijvangst er ook weer makkelijk uit kan. Een klein nadeel is dat het met lokaas werkt. Dit model is eenvoudig, makkelijk te stapelen en te vervoeren.”

Nog twee prijzen
Er zijn nog twee prijzen door de jury uitgedeeld. Jeroen Verhoeff werd runner-up met de kreeftenkrat. Dit is een val waarmee kreeften vooral in de nacht naar de bodem van een grote bak worden gelokt en daarna overdag door natuurlijke roofdieren van bovenaf eruit worden gepikt. De derde plaats ging naar Mathijn Speelman. Hij bedacht de kreeftenfuik waaruit een kreeft niet meer kan ontsnappen. 
Alle inzendingen zijn opgenomen in een inspiratieboek.

Delfland wil nu in samenwerking van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het vangtuig voor de kreeften gaan ontwikkelen. Om tot een aantal prototypes te komen, organiseert het hoogheemraadschap een hackaton waarbij de winnende ideeën uit de challenge een belangrijke rol spelen. De prototypes worden getest in de proefsloten van Wageningen University & Research. Daarna volgt er een pilot met het intensief afvangen van exotische rivierkreeften op een aantal locaties in het werkgebied van Delfland.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op uitslag op site Winnovatie
Inspiratieboek met alle inzendingen
H2O Actueel over start van challenge

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Erik · 7 months ago
    Ik zou graag het ontwerp en gebruikte materialen willen weten. Is dat geheim? Zo nee dan ontvang ik graag info over de mail. info@practicalsolution.eu
    Alvast bedankt. Grt, Erik
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik verbaas me over deze suggestie. Mij komt het voorstel van Hans Middendorp over als een motie van wantrouwen naar de kiezers en naar de huidige gekozenen in de waterschappen. Een door de kiezers uit verschillende lijsten gekozen bestuur vertegenwoordigt toch per definitie de maatschappelijke belangen? Verstroping van de besluitvorming door een adviescommissie in te voeren die uit vertegenwoordigers van allerlei belangengroepen bestaat, levert geen meerwaarde.
Het is aan het ambtelijk apparaat en de bestuurders van het waterschap om, net zoals bij een gemeente of provincie, de verschillende maatschappelijke belangen bij de voorbereiding en de besluitvorming te betrekken. Daartoe zal men met al die belangengroepen contacten onderhouden, zoals nu ook al gebeurt. Maar dat is iets anders dan elke keer verplicht advies te moeten vragen. De door mij om zijn deskundigheid gewaardeerde AWP zou dit voorstel echt nog eens moeten heroverwegen.
Groet, Piet Oudega (HHNK, PvdA)
Hallo Hans, hele goede gedachte. Ik denk dat de geborgde zetels door hun sterke eigenbelang zorgen voor een veel te behoudend waterschap waar innovatie nauwelijks een kans krijgt. Daarbij weten ze het altijd zo te draaien dat de kosten niet eerlijk worden verdeeld en daarvan is de burger de dupe. Al met al denk ik dat een geheel gekozen bestuur sneller en beter tot besluitvorming kan komen en dat er een hoop bestuurlijke drukte kan worden voorkomen.
Een adviescommissie met alle belangengroepen is dan beter.
groet, Fokke
Dag Hans: ik deel je gedachtengang. Er is één nadeel. Het draagt weer bij aan de ‘bestuurlijke drukte’ waar we allemaal last van hebben. Ik vind de optie waarbij geborgden een kwaliteitszetel krijgen, met een maximum van drie per waterschap, daarom ook een aantrekkelijke optie.
Groet van Adriaan
Citaat: 'De Unie wijst erop dat de waterschappen komend jaar meer dan ooit tevoren investeren in veilige dijken en in schoon en voldoende water: 1,8 miljard euro.' Maar de Unie 'vergeet' te melden dat deze 1,8 miljard de opbrengst is van de Watersysteemheffing voor alle waterschappen samen. Dat is dus niet *extra* geld, maar reguliere financiering van droge voeten en schoon water. Het is mooi om dit geld voor de kerntaken van de waterschappen te labelen als een klimaatbeheer, maar er blijft dus extra geld nodig om, zoals de Unie stelt: "Er is wel extra rijksgeld voor decentrale overheden nodig om Nederland versneld aan te passen aan weersextremen."
Het pleidooi van VNG, IPO en Unie voor 1,8 miljard euro voor uitvoering van het Klimaatakkoord (2022-2024) is niet gehonoreerd. Maar als het Rijk de kosten voor klimaatadaptatie niet wil betalen, dan zit er voor de waterschappen niets anders op om naast de watersysteemheffing een aparte klimaatadaptatie-heffing in te voeren. Een heffing van 2 tientjes voor alle tien miljoen huishoudens in Nederland levert 200 miljoen per jaar op. Over drie jaar is dat 600 miljoen en dat is precies één-derde van het bedrag van 1,8 miljard dat VNG, IPO en Unie samen vragen. Zo eenvoudig kan het zijn.
Er wordt 6,7 miljard euro uitgetrokken voor klimaat en het deltaprogramma zoetwater krijgt 100 miljoen. Dat is dus ongeveer 1,5% van dit enorme bedrag. Verder is in 2018 besloten om het Deltafonds uit te breiden van het wegwerken van de achterstand in het onderhoud van dijken naar wateroverlast door klimaatverandering. En nu moet er volgens de deltacommissaris 800 miljoen bij. Wie kan dit balletje-balletje nog volgen? Volgens mij komt het deltaprogramma dus nog steeds structureel geld tekort. Enige journalistieke duiding is wel op z'n plaats!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.