secundair logo knw 1

De rode Amerikaanse rivierkreeft is op veel plekken te vinden I foto: Luc Hoogenstein / Wikimedia Commons

Martijn Schiphouwer heeft de kreeften-challenge van het Hoogheemraadschap van Delfland gewonnen. Hij bedacht de kreeftenbox waarmee exotische kreeften kunnen worden gevangen zonder dat dit tot ongewenste bijvangsten leidt.

Uitheemse kreeftensoorten en dan vooral de rode Amerikaanse rivierkreeften leveren waterschappen kopzorgen op. Op veel plekken in Nederland zorgen deze dieren voor schade aan de waternatuur. Daarom schreef het Hoogheemraadschap van Delfland een challenge uit op het innovatieplatform Winnovatie van de waterschappen: hoe ziet het ideale vangtuig eruit voor het effectief wegvangen van exotische rivierkreeften met zo min mogelijk bijvangst?

Martijn SchiphouwerMartijn Schiphouwer

De respons was groot; er werden 134 ideeën ingediend. De jury was het meest enthousiast over de kreeftenbox van Martijn Schiphouwer. De visonderzoeker bij Ravon won daarmee de hoofdprijs van duizend euro. Hij voelde zich getriggerd om mee te doen aan de wedstrijd, omdat hij in zijn jeugdjaren al op diverse manieren kreeften ving.

Veel ontwerpmogelijkheden
Schiphouwer omschrijft het principe van zijn vinding als eenvoudig. Ook zijn er talloze ontwerpmogelijkheden. “De kreeftenbox is een vangtuig waarbij kreeften, aangetrokken door aas, tegen een helling oplopen en door een gat in de bovenkant toegang hebben. Kreeften kunnen dankzij hun kleine schaartjes aan iedere poot goed klimmen, echter ondersteboven over een glad oppervlak lopen is onmogelijk. De wanden en het plafond van de box zijn glad, dit verhindert de kreeften uit de val te klimmen.”

De jury laat weten enthousiast te zijn en spreekt van een goed doordacht en uitgewerkt idee. “Een sterk punt van het ontwerp is dat het zowel de kleine als de grote kreeften kan vangen en dat bijvangst er ook weer makkelijk uit kan. Een klein nadeel is dat het met lokaas werkt. Dit model is eenvoudig, makkelijk te stapelen en te vervoeren.”

Nog twee prijzen
Er zijn nog twee prijzen door de jury uitgedeeld. Jeroen Verhoeff werd runner-up met de kreeftenkrat. Dit is een val waarmee kreeften vooral in de nacht naar de bodem van een grote bak worden gelokt en daarna overdag door natuurlijke roofdieren van bovenaf eruit worden gepikt. De derde plaats ging naar Mathijn Speelman. Hij bedacht de kreeftenfuik waaruit een kreeft niet meer kan ontsnappen. 
Alle inzendingen zijn opgenomen in een inspiratieboek.

Delfland wil nu in samenwerking van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het vangtuig voor de kreeften gaan ontwikkelen. Om tot een aantal prototypes te komen, organiseert het hoogheemraadschap een hackaton waarbij de winnende ideeën uit de challenge een belangrijke rol spelen. De prototypes worden getest in de proefsloten van Wageningen University & Research. Daarna volgt er een pilot met het intensief afvangen van exotische rivierkreeften op een aantal locaties in het werkgebied van Delfland.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op uitslag op site Winnovatie
Inspiratieboek met alle inzendingen
H2O Actueel over start van challenge

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.