0
0
0
s2smodern

Martijn Schiphouwer heeft de kreeften-challenge van het Hoogheemraadschap van Delfland gewonnen. Hij bedacht de kreeftenbox waarmee exotische kreeften kunnen worden gevangen zonder dat dit tot ongewenste bijvangsten leidt.

Uitheemse kreeftensoorten en dan vooral de rode Amerikaanse rivierkreeften leveren waterschappen kopzorgen op. Op veel plekken in Nederland zorgen deze dieren voor schade aan de waternatuur. Daarom schreef het Hoogheemraadschap van Delfland een challenge uit op het innovatieplatform Winnovatie van de waterschappen: hoe ziet het ideale vangtuig eruit voor het effectief wegvangen van exotische rivierkreeften met zo min mogelijk bijvangst?

Martijn SchiphouwerMartijn Schiphouwer

De respons was groot; er werden 134 ideeën ingediend. De jury was het meest enthousiast over de kreeftenbox van Martijn Schiphouwer. De visonderzoeker bij Ravon won daarmee de hoofdprijs van duizend euro. Hij voelde zich getriggerd om mee te doen aan de wedstrijd, omdat hij in zijn jeugdjaren al op diverse manieren kreeften ving.

Veel ontwerpmogelijkheden
Schiphouwer omschrijft het principe van zijn vinding als eenvoudig. Ook zijn er talloze ontwerpmogelijkheden. “De kreeftenbox is een vangtuig waarbij kreeften, aangetrokken door aas, tegen een helling oplopen en door een gat in de bovenkant toegang hebben. Kreeften kunnen dankzij hun kleine schaartjes aan iedere poot goed klimmen, echter ondersteboven over een glad oppervlak lopen is onmogelijk. De wanden en het plafond van de box zijn glad, dit verhindert de kreeften uit de val te klimmen.”

De jury laat weten enthousiast te zijn en spreekt van een goed doordacht en uitgewerkt idee. “Een sterk punt van het ontwerp is dat het zowel de kleine als de grote kreeften kan vangen en dat bijvangst er ook weer makkelijk uit kan. Een klein nadeel is dat het met lokaas werkt. Dit model is eenvoudig, makkelijk te stapelen en te vervoeren.”

Nog twee prijzen
Er zijn nog twee prijzen door de jury uitgedeeld. Jeroen Verhoeff werd runner-up met de kreeftenkrat. Dit is een val waarmee kreeften vooral in de nacht naar de bodem van een grote bak worden gelokt en daarna overdag door natuurlijke roofdieren van bovenaf eruit worden gepikt. De derde plaats ging naar Mathijn Speelman. Hij bedacht de kreeftenfuik waaruit een kreeft niet meer kan ontsnappen. 
Alle inzendingen zijn opgenomen in een inspiratieboek.

Delfland wil nu in samenwerking van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het vangtuig voor de kreeften gaan ontwikkelen. Om tot een aantal prototypes te komen, organiseert het hoogheemraadschap een hackaton waarbij de winnende ideeën uit de challenge een belangrijke rol spelen. De prototypes worden getest in de proefsloten van Wageningen University & Research. Daarna volgt er een pilot met het intensief afvangen van exotische rivierkreeften op een aantal locaties in het werkgebied van Delfland.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op uitslag op site Winnovatie
Inspiratieboek met alle inzendingen
H2O Actueel over start van challenge

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Erik · 15 days ago
    Ik zou graag het ontwerp en gebruikte materialen willen weten. Is dat geheim? Zo nee dan ontvang ik graag info over de mail. info@practicalsolution.eu
    Alvast bedankt. Grt, Erik
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.