secundair logo knw 1

Het Limburgse drinkwaterbedrijf WML deelt gratis karaffen uit aan horecaondernemers, om kraanwater te promoten. Het loopt storm.

In de eerste twee dagen van de actie is een ware run ontstaan op de karaffen met het opschrift ‘slokje Limburg’, vertelt Edwin Hendriks, woordvoerder van drinkwaterbedrijf WML. Het bedrijf maakte afgelopen woensdag, 15 februari, bekend dat Limburgse horecaondernemers gratis een set van twaalf waterkaraffen kunnen bestellen. WML wil daarmee het gebruik van kraanwater in de horeca stimuleren.

“De eerste 125 sets – samen 1500 karaffen – zijn al vergeven”, vertelt Hendriks. “We wachten op de vrachtwagen met de tweede levering.” De karaf is ontworpen door een student van het Arcus College in Sittard, een mbo-opleiding voor grafische en kunstzinnige vormgeving.

Het drinkwaterbedrijf is wat overdonderd door de run op de karaffen, maar tevreden dat het Limburgse drinkwater nu volop aandacht krijgt in de provincie. “Wij voeren al een aantal jaren campagne om ons drinkwater te promoten. Het Limburgse drinkwater is van uitstekende kwaliteit. Het is echt jammer om in een café of restaurant water te serveren dat de halve wereld over is gesleept in plastic of glazen flessen, terwijl er een heel mooi alternatief uit de kraan komt.”

WML heeft onderzoek gedaan naar de bereidheid van Limburgse horecaondernemers om kraanwater te serveren, al dan niet betaald. “We zien dat die bereidheid groter is dan bij horecaondernemers elders in het land, maar in de praktijk gebeurt het toch niet meer dan elders. Met deze vriendelijke actie willen we ondernemers erop attenderen dat je mensen kraanwater kunt aanbieden, in plaats van te wachten tot ze er om vragen.”

Het drinkwaterbedrijf laat zich bewust niet uit over de vraag of kraanwater gratis zou moeten zijn of niet. “Wij gaan niet op de stoel van de ondernemer zitten.”

Of uiteindelijk alle belangstellende horecaondernemers een set karaffen krijgen, is nog niet duidelijk. WML wacht even af hoe de belangstelling zich ontwikkelt. Op de site van het drinkwaterbedrijf hebben ondertussen ook geïnteresseerde particulieren zich gemeld. Ook daarop beraadt WML zich nog.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?