secundair logo knw 1

Koning Willem-Alexander heeft het station voor de productie van groene waterstof van Hysolar geopend. De koning onthulde de elektrolyser met een door waterstof aangedreven kraanmachine. De installatie op het terrein van KWR Water Research Institute in Nieuwegein is een van de eerste productielocaties van groene waterstof in Nederland.

Het project is een initiatief van Allied Waters, zusteronderneming van KWR, aannemingsbedrijf Jos Scholman en tankstationbouwer Van Kessel/Greenpoint. Ze vertegenwoordigen de hele keten, van productie tot gebruik. Onderzoekers van KWR leverden een bijdrage aan de ontwikkeling van de faciliteit en het onderzoeksinstituut zal betrokken blijven bij de wetenschappelijke onderbouwing van waterstofonderzoek van het productiestation.

Dat bestaat uit een elektrolyser die water met behulp van elektriciteit splitst in waterstof (H₂) en zuurstof (O₂). Door gebruik te maken van elektriciteit uit wind- of zonne-energie, wordt ‘groene waterstof’ geproduceerd. Hysolar denkt in Nieuwegein jaarlijks 300.000 kilo van deze groene waterstof te gaan produceren, genoeg voor ongeveer 60 bussen of vrachtwagens. Vanuit het productiestation loopt een speciaal aangelegde 1 kilometer lange ondergrondse leiding naar het nabijgelegen waterstoftankstation.

De opening door de koning van de installatie werd aangegrepen om met een seminar stil te staan bij het 5 jaar durende traject om groene waterstof in eigen beheer te produceren. Tijdens het seminar deelden verschillende experts hun visie op de huidige en toekomstige toepassingen van groene waterstof. In tafelgesprekken met vertegenwoordigers van bedrijven, kennisinstellingen en organisaties over de rol van waterstof als duurzame energiedrager werd benadrukt dat kennisoverdracht essentieel is voor de verdere ontwikkeling van de technologie.

Emeritus-hoogleraar Ad van Wijk, warm pleitbezorger en aanjager van de waterstofeconomie en vormgever van het KWR-onderzoeksprogramma Energie en Water, lichtte het ontstaan en de ontwikkeling van het Hysolar-project toe. Hij haalde daarbij Jules Verne aan, schrijver en toekomstdenker, die in 1874 voorspelde dat waterstof een belangrijke energiebron zou kunnen worden. “Vandaag, 150 jaar later, realiseren we deze toekomstvisie met de opening van een elektrolyser waarmee groene waterstof wordt geproduceerd uit water”, zei Van Wijk.

Alexandre Paquot van het Directoraat-Generaal Klimaatactie van de Europese Commissie was naar Nieuwegein afgereisd om vast te stellen dat we met initiatieven als Hysolar op ‘de goede weg zijn’ naar de reductie van de CO2-uitstoot met 30 procent. Joan van Kessel van Hysolar schetste dat het niet zal blijven bij het project in Nieuwegein: “We willen een strategisch netwerk van waterstoftankstations uitbouwen en daarmee de productie en distributie van groene waterstof in Nederland stimuleren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'