secundair logo knw 1

Koning Willem-Alexander heeft tijdens de laatste dag van het staatsbezoek aan Australië een ‘Smart Scanner’ gelanceerd die steden helpt bij het omgaan met extreme wateroverlast.

De ‘Smart Scanner for Water Resilient Cities’ is een gezamenlijke product van onderzoeksinstituut Deltares en onderzoeks- en adviesbureau HydroLogic. De scanner biedt een 3D-omgeving waarin de effecten van wolkbreuken en overstromingen worden gevisualiseerd. Bovendien kan het effect van mogelijke maatregelen worden doorgerekend.

Het staatsbezoek van het koninklijk paar aan Australië was een mooie gelegenheid voor Deltares en Hydrologic om de resultaten van drie jaar samenwerking met Australië te presenteren, zegt Bianca Dijkshoorn, marketing communicatie-adviseur bij HydroLogic. “We zijn allebei in Australië actief, vanwege de extreme weersomstandigheden die daar regelmatig tot overlast leiden. Het ontwikkelen van waterbewustzijn bij burgers en het geven van adviezen over hoe in dergelijke situaties te handelen staan in Australië dan ook hoog op de agenda.”

Bij de lancering op vrijdag 4 november zette koning Willem-Alexander een simulatie in werking van een extreme bui die de Australische stad Brisbane in juni van dit jaar trof. De simulatie laat niet alleen zien wat er gebeurde, maar ook welke maatregelen kunnen worden genomen om herhaling te voorkomen. Dijkshoorn: “De scanner geeft inzicht in de effectiviteit van bijvoorbeeld groene daken en waterpleinen. Die maatregelen kun je in de scanner invoeren.” Het systeem kan werken met historische weer- en waterdata, maar ook met actuele gegevens en toekomstscenario’s.

Diverse landen werken al met onderdelen uit de Smart Scanner. Deltares en HydroLogic verwachten dat er een markt voor de scanner is in Australië en Nederland, maar ook in veel andere landen die regelmatig kampen met wateroverlast in steden.

Meer informatie over de Smart Scanner op de site van Deltares en van HydroLogic.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John