secundair logo knw 1

Koning Willem-Alexander heeft tijdens de laatste dag van het staatsbezoek aan Australië een ‘Smart Scanner’ gelanceerd die steden helpt bij het omgaan met extreme wateroverlast.

De ‘Smart Scanner for Water Resilient Cities’ is een gezamenlijke product van onderzoeksinstituut Deltares en onderzoeks- en adviesbureau HydroLogic. De scanner biedt een 3D-omgeving waarin de effecten van wolkbreuken en overstromingen worden gevisualiseerd. Bovendien kan het effect van mogelijke maatregelen worden doorgerekend.

Het staatsbezoek van het koninklijk paar aan Australië was een mooie gelegenheid voor Deltares en Hydrologic om de resultaten van drie jaar samenwerking met Australië te presenteren, zegt Bianca Dijkshoorn, marketing communicatie-adviseur bij HydroLogic. “We zijn allebei in Australië actief, vanwege de extreme weersomstandigheden die daar regelmatig tot overlast leiden. Het ontwikkelen van waterbewustzijn bij burgers en het geven van adviezen over hoe in dergelijke situaties te handelen staan in Australië dan ook hoog op de agenda.”

Bij de lancering op vrijdag 4 november zette koning Willem-Alexander een simulatie in werking van een extreme bui die de Australische stad Brisbane in juni van dit jaar trof. De simulatie laat niet alleen zien wat er gebeurde, maar ook welke maatregelen kunnen worden genomen om herhaling te voorkomen. Dijkshoorn: “De scanner geeft inzicht in de effectiviteit van bijvoorbeeld groene daken en waterpleinen. Die maatregelen kun je in de scanner invoeren.” Het systeem kan werken met historische weer- en waterdata, maar ook met actuele gegevens en toekomstscenario’s.

Diverse landen werken al met onderdelen uit de Smart Scanner. Deltares en HydroLogic verwachten dat er een markt voor de scanner is in Australië en Nederland, maar ook in veel andere landen die regelmatig kampen met wateroverlast in steden.

Meer informatie over de Smart Scanner op de site van Deltares en van HydroLogic.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.