Hoog bezoek tijdens het tweede grensoverschrijdende Belgisch-Nederlands Watersymposium in Eindhoven. Koning Filip woonde het plenaire middagdeel bij in het kader van zijn officiële staatsbezoek aan ons land.

De Belgische vorst luisterde tijdens het symposium ‘Waarde van water’ onder meer naar een toespraak van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Zij had het over de goede relatie tussen de twee landen. “Bij sport staan we soms recht tegenover elkaar, maar verder zijn we de beste buren en prima partners. Ook op het gebied van water.”

Schultz van Haegen sprak de hoop uit dat waterprofessionals van beide landen elkaar zouden enthousiasmeren en inspireren en noemde een aantal veelbelovende grensoverschrijdende projecten. De minister benadrukte het belang van een coalitie der lage landen op watergebied. “Nederland en België zijn weliswaar kleine landen, maar hebben een enorme hoeveelheid kennis en een wereldwijde ervaring. Ook lopen we voorop bij innovatie. Op het gebied van watertechnologie kunnen we samen de wereld veroveren.”

De bijeenkomst op 30 november werd georganiseerd door het Vlaams Kenniscentrum Water, de Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie en het Koninklijk Nederlands Waternetwerk. Het centrale thema was robuuste watersystemen en circulaire economie. De deelnemers konden kennis uitwisselen en gezamenlijke projecten initiëren. Het middagdeel vond plaats op de High Tech Campus in Eindhoven, de ‘slimste vierkante kilometer van Europa’ zoals dagvoorzitter Henk van Dongen het uitdrukte. Daar was koning Filip eerder op de dag bij enkele innovatieve bedrijven op bezoek geweest, voordat hij naar het watersymposium kwam.

Er werd nog een andere voorname Belgische bezoeker verwacht, maar de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois moest op het laatste moment afzeggen. In zijn plaats kwam Dirk Verlee, Vlaams economisch vertegenwoordiger in Den Haag. Hij vertelde dat water in alle opzichten belangrijk is voor Vlaanderen. “Een op de zes mensen werkt in een watergerelateerde sector. Water is voor de Vlaamse regering een topprioriteit. Daarbij staat de transitie naar een circulaire economie voorop.” Verlee deed een oproep om de Belgische en Nederlandse visies naast elkaar te leggen. “We moeten samen oplossingen bedenken om de vele uitdagingen aan te gaan.”

Ook was er een korte paneldiscussie met deelnemers uit beide landen. Jiska Verhulst, transitiemanager circulaire economie in Vlaanderen, had het over het belang van regelluwe zones. “Dat maakt innovatie veel sneller mogelijk.” Watergraaf Peter Glas vertelde dat zijn waterschap De Dommel burgers en andere betrokkenen meer bij projecten wil betrekken. “Sociale innovatie is minstens zo belangrijk als technische innovatie.” Volgens Durk Krol van WssTP, het Europese technologieplatform voor water, is het een zware strijd om bij de EU voldoende subsidie voor waterprojecten te krijgen. “Water is geen apart thema in Europese beleidsdiscussies zoals energie, maar een onderdeel van meerdere onderwerpen. Daarom is niemand er echt verantwoordelijk voor.”

Lees hier de geschreven versie van de toespraak van minister Schultz van Haegen.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!