Duizenden vrijwilligers trekken komend weekend met een grijper en een zak erop uit om afval te verwijderen op de oevers van de Maas. Er zijn meer dan 250 schoonmaakacties op het volledige Nederlandse deel van de rivier, vooral zaterdag.
Daarmee is de jubileumeditie van de Maas Cleanup – het initiatief bestaat nu vijf jaar – groter dan ooit volgens de organisatie. De oevers worden schoongemaakt vanaf Eijsden (de grensplaats met België) tot aan de zeemonding bij Hoek van Holland.
Er vinden ruim 250 acties plaats, waarvan het overgrote deel op zaterdag 22 maart (dit jaar zowel Wereldwaterdag als Landelijke Opschoondag). Een overzicht staat op de Maas Cleanup kaart. Hierop kan iedereen zich als vrijwilliger aanmelden voor een actie in de buurt.
De opruimactiviteiten worden voorafgegaan door een conferentie in het Zuid-Limburgse dorp Houthem op vrijdag 21 maart. Een van de gespreksonderwerpen is: wie is verantwoordelijk voor een schone Maas? Tot de sprekers behoren onder anderen Merijn Tinga (plastic soup surfer), Arnold Jansen (bestuurder Waterschap Limburg) en Tineke Lambooij (hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit).
In vier jaar tijd bijna 800 ton afval verwijderd
In de eerste vier edities zijn in totaal 43.000 vrijwilligers actief geweest. Zij ruimden zo’n 783.000 kilo afval op, vooral plastic. Toch blijven de acties hard nodig gezien de vervuiling van de rivier, geeft voorzitter Huub Waterval van de Maas Cleanup aan. Hij is blij met de inzet van de vele vrijwilligers die al jaren meehelpen.
“Zonder hun inzet en betrokkenheid was het ons nooit gelukt om zover te komen. Maar ook de bedrijven en overheden hebben we hard nodig. We moeten onze krachten nog sterker bundelen.”
Rol van voogd mogelijk voor bedrijven
Bedrijven die aan de schoonmaak willen deelnemen, kunnen zich aansluiten als voogd, partner of supporter. In de rol van voogd adopteert een bedrijf een deel van de oever, een afval hotspot of een plek in de eigen omgeving. Het bedrijf maakt zich dan vrijwillig verantwoordelijk voor het schoonhouden van deze plek.
De watersector doet volop mee. Zo zorgt Rijkswaterstaat voor containers om het afval in op te slaan. Ook waterschappen zijn betrokken. Verder spelen natuurorganisaties een grote rol. IVN Natuureducatie is een ‘founding partner’ van de Maas Cleanup.
Aanvulling 25 maart
Volgens een eerste inschatting van de organisatie is er op zaterdag 22 maart tussen de 250.000 en 290.000 kilo afval langs de Maas opgeruimd. Er deden 14.500 vrijwilligers mee. De animo blijft onverminderd groot, aldus Huub Waterval.