secundair logo knw 1

De initiatiefnemers verwachten als gevolg van klimaatverandering vaker extremer weer. Foto Unsplash/Vidar Nordli-Mathisen

De overstromingen in Limburg en de extreme neerslag in Noord-Holland in 2021 zijn voor drie waterschappen en het KNMI aanleiding om intensief te gaan samenwerken. Ze willen dat er in 2025 een Early Warning Centre (EWC) staat, dat het mogelijk maakt om tijdig maatregelen te kunnen nemen.

In december ondertekenden de partijen een intentieverklaring, die richting moet geven aan de samenwerking, zo meldde Waterschap Limburg (WL) deze week op de website. Naast het KNMI en WL gaat het om Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR). De laatste liet onlangs doorrekenen wat de effecten van de extreme neerslag in Limburg zouden zijn voor het eigen werkgebied.

De partijen verwachten dat extremer weer, met enerzijds een verhoogde kans op extreme neerslag en anderzijds op droogte, vaker zal voorkomen door het veranderende klimaat. "Om goed en snel te kunnen handelen tijdens een crisis, is het van belang dat informatie actueel, locatie specifiek en betrouwbaar is", stellen ze.

Meer en beter samenwerken is daarvoor volgens hen noodzakelijk. Ze willen kennis, informatie, data en strategische onderzoekagenda’s delen en op grond daarvan gezamenlijk onderzoek en innovatie in gang zetten. Dat alles moet leiden tot "beter toegeruste weerimpact-technologieën", die bijdragen aan een "effectieve en efficiënte watercrisisbeheersing".

Schade voorkomen
Het KNMI wil daarvoor uiterlijk in 2025 een Early Warning Centre - ofwel een nationaal waarschuwingscentrum - opzetten, dat adviezen, waarschuwingen en scenario’s van hoge kwaliteit produceert. De veiligheidspartners kunnen dan sneller handelen en daarmee de veiligheid vergroten en schade voorkomen, aldus de waterschappen.

WL, HHNK en HDSR vormen een kerngroep namens alle waterschappen. Deze kerngroep is het aanspreekpunt voor het KNMI. De waterschappen kijken mee bij onderzoeken van het KNMI en zullen de resultaten ook gaan testen, aldus een woordvoerder van het Limburgse waterschap in een toelichting. 

In 2020 begonnen vijf waterschappen (waaronder WL), het KNMI en het bedrijf Weather Impact al een pilot met een early-warning-systeem voor extreme buien. Volgens de woordvoerder was die pilot vooral bedoeld voor een tool van Weather Impact om extreme neerslag locatiespecifieker te voorspellen.

"Deze intentieovereenkomst richt zich wat breder op samenwerking bij wetenschappelijk onderzoek van het KNMI om weersvoorspellingen te verbeteren, met hetzelfde doel: betere voorspelling van extreme neerslag."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John