secundair logo knw 1

De initiatiefnemers verwachten als gevolg van klimaatverandering vaker extremer weer. Foto Unsplash/Vidar Nordli-Mathisen

De overstromingen in Limburg en de extreme neerslag in Noord-Holland in 2021 zijn voor drie waterschappen en het KNMI aanleiding om intensief te gaan samenwerken. Ze willen dat er in 2025 een Early Warning Centre (EWC) staat, dat het mogelijk maakt om tijdig maatregelen te kunnen nemen.

In december ondertekenden de partijen een intentieverklaring, die richting moet geven aan de samenwerking, zo meldde Waterschap Limburg (WL) deze week op de website. Naast het KNMI en WL gaat het om Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR). De laatste liet onlangs doorrekenen wat de effecten van de extreme neerslag in Limburg zouden zijn voor het eigen werkgebied.

De partijen verwachten dat extremer weer, met enerzijds een verhoogde kans op extreme neerslag en anderzijds op droogte, vaker zal voorkomen door het veranderende klimaat. "Om goed en snel te kunnen handelen tijdens een crisis, is het van belang dat informatie actueel, locatie specifiek en betrouwbaar is", stellen ze.

Meer en beter samenwerken is daarvoor volgens hen noodzakelijk. Ze willen kennis, informatie, data en strategische onderzoekagenda’s delen en op grond daarvan gezamenlijk onderzoek en innovatie in gang zetten. Dat alles moet leiden tot "beter toegeruste weerimpact-technologieën", die bijdragen aan een "effectieve en efficiënte watercrisisbeheersing".

Schade voorkomen
Het KNMI wil daarvoor uiterlijk in 2025 een Early Warning Centre - ofwel een nationaal waarschuwingscentrum - opzetten, dat adviezen, waarschuwingen en scenario’s van hoge kwaliteit produceert. De veiligheidspartners kunnen dan sneller handelen en daarmee de veiligheid vergroten en schade voorkomen, aldus de waterschappen.

WL, HHNK en HDSR vormen een kerngroep namens alle waterschappen. Deze kerngroep is het aanspreekpunt voor het KNMI. De waterschappen kijken mee bij onderzoeken van het KNMI en zullen de resultaten ook gaan testen, aldus een woordvoerder van het Limburgse waterschap in een toelichting. 

In 2020 begonnen vijf waterschappen (waaronder WL), het KNMI en het bedrijf Weather Impact al een pilot met een early-warning-systeem voor extreme buien. Volgens de woordvoerder was die pilot vooral bedoeld voor een tool van Weather Impact om extreme neerslag locatiespecifieker te voorspellen.

"Deze intentieovereenkomst richt zich wat breder op samenwerking bij wetenschappelijk onderzoek van het KNMI om weersvoorspellingen te verbeteren, met hetzelfde doel: betere voorspelling van extreme neerslag."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.