secundair logo knw 1

Water droogte | Foto Ggyan Shahane Unsplash

Als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en andere milieuveranderingen onverminderd doorgaan, krijgen eind deze eeuw miljarden mensen te maken met ernstige gezondheidsrisico’s door hitte, overstromingen, voedseltekorten, infectieziektes, migratie en conflicten. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in het onderzoek Planetary Health. Het genootschap bepleit meer wetenschappelijk onderzoek om ‘tot effectieve maatregelen te komen’, want het is essentieel dat trends worden gekeerd.

Het onderzoek naar het verband tussen deze milieuveranderingen en menselijke gezondheid (‘planetary health’) staat nog in de kinderschoenen, concludeert KNAW. De directe effecten van deze milieuveranderingen op de gezondheid zijn vaak wel duidelijk, maar de indirecte effecten zijn veel lastiger te onderzoeken, stelt ze. En dat terwijl er waarschijnlijk veel meer mensen door getroffen gaan worden.

De KNAW stelt dat universiteiten, onderzoeksinstituten en vooral universitaire medische centra in hun onderzoek meer plaats moeten inruimen voor dit nieuwe vakgebied. Ook in Nederland zou dat moeten, resulterend in een interinstitutioneel en interdisciplinair onderzoeksnetwerk rond planetary health.

Daarbij maakt de akademie de kanttekening dat de onderzoeksagenda voor planetary health ‘de capaciteit van de Nederlandse wetenschap ver te boven gaat’. “Internationale samenwerking zal dan ook essentieel zijn.” Ook moet er werk worden gemaakt van financiering, ook al ‘bieden bestaande programma’s in Nederland al mogelijkheden voor onderzoekssubsidies’.

Hittestress
Nu al hebben wereldwijde milieuveranderingen invloed op de volksgezondheid, stelt het onderzoek. “Er overlijden meer mensen aan hittestress; ernstige droogte veroorzaakt op grote schaal honger; en sommige infectieziekten verspreiden zich naar gebieden waar ze eerder niet voorkwamen – om maar een paar voorbeelden te noemen”, aldus het onderzoek.

De gezondheidseffecten zullen in de toekomst naar verwachting nog veel groter worden als de wereldwijde milieuveranderingen in het huidige tempo doorgaan, aldus de organisatie. “Hierbij kan het gaan om directe gezondheidseffecten, bijvoorbeeld als gevolg van hittestress of overstromingen, maar ook om indirecte effecten, bijvoorbeeld door lagere voedselopbrengsten, de verspreiding van infectieziekten, of migratie en conflicten.”

Niet alle landen zullen even zwaar worden getroffen. Landen in het mondiale Zuiden zijn kwetsbaar, rijke landen kunnen gezondheidseffecten ‘waarschijnlijk wel opvangen’, terwijl deze landen ‘grotendeels verantwoordelijk voor milieuveranderingen elders in de wereld en de gevolgen daarvan voor de gezondheid’.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John