Klimaatinformatie beter toegankelijk maken voor het brede publiek en voor beleidsmakers, dat kan volgens Deltares-onderzoeker Henrique Goulart door het maken van storylines, klimaatscenario’s op basis van uitgebreide data-analyse.
Eind vorige maand promoveerde Henrique Moreno Dumont Goulart aan de VU op het proefschrift ‘Narratives of an uncertain future: 'Storylines to connect extreme weather events to impacts and decision making'.
Henrique Goulart
De aanname achter het promotieonderzoek van Henrique Goulart is dat er weliswaar ontzettend veel gegevens over de gevolgen van klimaatverandering bekend zijn, maar dat er meer nodig is dan alleen het doorgeven van feiten en cijfers om informatie erover door te geven aan het publiek en de beleidsmakers.
“Het probleem is natuurlijk dat er veel variabelen en onzekerheden zijn over extreme weersomstandigheden”, vertelt Goulart. “We kijken immers naar de toekomst. Het maakt nogal een verschil of we bijvoorbeeld rekening moeten houden met een halve, een hele of anderhalve meter zeespiegelstijging, maar dat betekent niet dat we nu geen actie moeten ondernemen.”
Goulart ontwikkelde in zijn proefschrift een nieuwe manier om klimaatscenario’s te maken en presenteren. “Bij storylines verbinden we gebeurtenissen uit het verleden met oorzaken en gevolgen. Het is een soort politieonderzoek. In mijn scriptie kijk ik naar de Verenigde Staten, mislukte oogsten door extreem weer en de effecten van Orkaan Sandy, mislukte oogsten in Zuid Amerika en de gevolgen van een orkaan in Mozambique.”
Als ander denkbaar voorbeeld noemt Goulart de watersnoodramp van 1953. “Dan kijk wat de oorzaken van die ramp waren en wat de gevolgen. Vervolgens projecteer je dat als het ware op de toekomst en kijk je wat in de toekomst de gevolgen van zo’n ramp zouden zijn. Zo maak je de gevolgen van klimaatextremen beter inzichtelijk.”
Dat doet Goulard door de beschikbare klimaatdata te combineren met gegevens over de gevolgen van klimaatextremen op de stedelijke en natuurlijke omgeving. “Het gaat niet zozeer over de sociale gevolgen. We gebruiken harde data over de weersextremen om scenario’s te ontwikkelen. In deze aanpak kun je ook mogelijke adaptatiemaatregelen meenemen. Dit kan dus helpen bij het maken van keuzes voor de toekomst, bijvoorbeeld bij de vraag of we een dijk moeten bouwen of we de rivier meer ruimte moeten geven?”
Met deze methode wil Goulart een brug slaan tussen klimaatwetenschap, risicoanalyse en adaptatiestrategie. “Ik geloof heel erg dat we met de storylines een aanvullende tool in de gereedschapsbak van waterschappen en politici aanbieden, die hopelijk snel bij concrete projecten zal worden ingezet.”