0
0
0
s2smodern

Met een manifest roept de nieuwe beweging ‘Klimaatstroom Zuid’ alle gemeenteraadsfracties in Noord-Brabant op het klimaat prioriteit te geven bij de komende coalitieonderhandelingen.

Het Manifest Klimaatstroom Zuid onderstreept de noodzaak om nu en samen door te pakken op energietransitie, hergebruik en maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden, schrijven de initiatiefnemers in de begeleidende brief. ''Alleen door samen op te trekken, kunnen grote stappen gezet worden.’’

Het manifest is de eerste stap op weg naar de Klimaattop Zuid op 4 juni, waar concrete afspraken moeten worden gemaakt. Initiatiefnemers zijn de provincie Noord-Brabant, een aantal gemeenten en de waterschappen.

Doel is om in Zuid-Nederland zoveel mogelijk 'neuzen' van overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven en andere organisaties dezelfde kant op te krijgen. Ook overheden in Zeeland en Limburg hebben al belangstelling getoond om zich aan te sluiten. De afspraken die tijdens de Klimaattop gemaakt worden, worden gepresenteerd als een regionale bijdrage aan het nationaal klimaatakkoord.

Wateroverlast

Het energiegebruik in Zuid-Nederland is relatief hoog, mede door de aanwezige industrie, schrijven de initiatiefnemers, onder wie dijkgraaf Kees Jan de Vet. Tegelijk valt er nog wel wat te verbeteren als het gaat om duurzame landbouw, slimme mobiliteit en logistiek.

In Zuid-Nederland (Zuidwestelijke Delta, Brabant en Limburg) wordt volgens de partijen op het gebied van klimaat al goed samengewerkt. Zo ging er vorig jaar een gezamenlijke uitnodiging naar het kabinet om versneld aan de slag te gaan met klimaatadaptatie naar aanleiding van de wateroverlast na de buien in het voorjaar van 2016.

Klimaatstroom Zuid wil de verschillende ambities met elkaar verbinden en oplossingen over de grenzen van afzonderlijke organisaties en sectoren heen realiseren. En dat alles het liefst binnen de komende vier jaar. ‘’Zodat we onze kinderen kunnen vertellen: we waren net op tijd.’’

Tien ambities

In het manifest worden tien ambities opgesomd die volgens de beweging noodzakelijk zijn om de klimaatverandering een halt toe te roepen en Nederland weerbaarder te maken tegen extreme regenval, langdurige hitte en droogte.

Dan gaat het niet alleen om het gebruik van schone energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen, minder uitstoot van CO2 en hergebruik van grondstoffen, maar ook om de inrichting van een bodem- en watersysteem waarmee we ‘’overtollig water blijvend kunnen bergen, veilig kunnen afvoeren en benutten in droge perioden’’.

‘Klimaatstroom Zuid’ en het plan voor de Klimaattop Zuid zijn afgelopen november ontstaan tijdens de trendnacht in Breda over klimaatgedrag, georganiseerd door Brabant Kennis. De gemeente Breda, waterschap Brabantse Delta en de provincie Noord-Brabant hebben dit gezamenlijk uitgewerkt.

Meer informatie 

Manifest Klimaatstroom Zuid

Brief aan de raadsfracties

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.