0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Met een manifest roept de nieuwe beweging ‘Klimaatstroom Zuid’ alle gemeenteraadsfracties in Noord-Brabant op het klimaat prioriteit te geven bij de komende coalitieonderhandelingen.

Het Manifest Klimaatstroom Zuid onderstreept de noodzaak om nu en samen door te pakken op energietransitie, hergebruik en maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden, schrijven de initiatiefnemers in de begeleidende brief. ''Alleen door samen op te trekken, kunnen grote stappen gezet worden.’’

Het manifest is de eerste stap op weg naar de Klimaattop Zuid op 4 juni, waar concrete afspraken moeten worden gemaakt. Initiatiefnemers zijn de provincie Noord-Brabant, een aantal gemeenten en de waterschappen.

Doel is om in Zuid-Nederland zoveel mogelijk 'neuzen' van overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven en andere organisaties dezelfde kant op te krijgen. Ook overheden in Zeeland en Limburg hebben al belangstelling getoond om zich aan te sluiten. De afspraken die tijdens de Klimaattop gemaakt worden, worden gepresenteerd als een regionale bijdrage aan het nationaal klimaatakkoord.

Wateroverlast

Het energiegebruik in Zuid-Nederland is relatief hoog, mede door de aanwezige industrie, schrijven de initiatiefnemers, onder wie dijkgraaf Kees Jan de Vet. Tegelijk valt er nog wel wat te verbeteren als het gaat om duurzame landbouw, slimme mobiliteit en logistiek.

In Zuid-Nederland (Zuidwestelijke Delta, Brabant en Limburg) wordt volgens de partijen op het gebied van klimaat al goed samengewerkt. Zo ging er vorig jaar een gezamenlijke uitnodiging naar het kabinet om versneld aan de slag te gaan met klimaatadaptatie naar aanleiding van de wateroverlast na de buien in het voorjaar van 2016.

Klimaatstroom Zuid wil de verschillende ambities met elkaar verbinden en oplossingen over de grenzen van afzonderlijke organisaties en sectoren heen realiseren. En dat alles het liefst binnen de komende vier jaar. ‘’Zodat we onze kinderen kunnen vertellen: we waren net op tijd.’’

Tien ambities

In het manifest worden tien ambities opgesomd die volgens de beweging noodzakelijk zijn om de klimaatverandering een halt toe te roepen en Nederland weerbaarder te maken tegen extreme regenval, langdurige hitte en droogte.

Dan gaat het niet alleen om het gebruik van schone energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen, minder uitstoot van CO2 en hergebruik van grondstoffen, maar ook om de inrichting van een bodem- en watersysteem waarmee we ‘’overtollig water blijvend kunnen bergen, veilig kunnen afvoeren en benutten in droge perioden’’.

‘Klimaatstroom Zuid’ en het plan voor de Klimaattop Zuid zijn afgelopen november ontstaan tijdens de trendnacht in Breda over klimaatgedrag, georganiseerd door Brabant Kennis. De gemeente Breda, waterschap Brabantse Delta en de provincie Noord-Brabant hebben dit gezamenlijk uitgewerkt.

Meer informatie 

Manifest Klimaatstroom Zuid

Brief aan de raadsfracties

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het