0
0
0
s2smodern

De waterschappen hebben hun energie- en klimaatambities voor 2020 al in 2019 gehaald. Dat blijkt uit de Klimaatmonitor over vorig jaar.

Tien jaar geleden stelden de waterschappen en de Rijksoverheid doelstellingen op het gebied van energie en klimaat vast. In 2020 wilden de waterschappen gemiddeld 2 procent energie-efficiencyverbetering per jaar behalen, de CO2-voetafdruk met 30 procent te verminderen, voor minstens 40 procent zelfvoorzienend zijn door eigen duurzame energieproductie en duurzaamheid een belangrijkere rol bij aanbestedingen te laten spelen.

Doelstellingen behaald
Uit de laatste Klimaatmonitor, in opdracht van de Unie van Waterschappen gemaakt door onderzoeksbureau Arcadis, blijkt dat de waterschappen hun doelstellingen al in 2019 hebben behaald. “Dit is zeker goed nieuws, voor ons een echte mijlpaal. Als waterschappen hebben we laten zien dat we doen wat we beloven,” zegt Judith de Jong van de Unie van Waterschappen. “Omdat we ieder jaar monitoren wat er bereikt is en de waterschappen ook energieplannen maken voor de komende jaren, zagen we een paar jaar geleden al aankomen dat de ambities binnen handbereik waren.”

Energieneutraal in 2025
Maar bovenop de ambities die in 2010 zijn geformuleerd, is het ook het doel van de waterschappen om in 2025 volledig energieneutraal te zijn. De Jong: “"Voor het eerst hebben we nu scherp in beeld wat de plannen van de waterschappen zijn tot en met 2025. Voor de periode tot en met 2025 hebben de waterschappen 123 geplande duurzame energieprojecten, denk aan zonnestroom en windenergie. De ambitie om in 2025 100 procent energieneutraal te werken is ambitieus, maar haalbaar als deze projecten ook echt gerealiseerd worden.”

Belang klimaatmonitor
Ook de klimaatmonitor speelt een rol bij het verwezenlijken van die ambities, denkt De Jong. “Het is voor de sector niet alleen een middel om zich te verantwoorden en te presenteren. Het is ook een informatie- en inspiratiebron voor waterschappen onderling. Dat is belangrijk omdat we met elkaar toe willen werken naar het verwezenlijken van onze volgende ambities.”

 

MEER INFORMATIE
De klimaatmonitor 2019

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.
@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.