0
0
0
s2smodern

De waterschappen hebben hun energie- en klimaatambities voor 2020 al in 2019 gehaald. Dat blijkt uit de Klimaatmonitor over vorig jaar.

Tien jaar geleden stelden de waterschappen en de Rijksoverheid doelstellingen op het gebied van energie en klimaat vast. In 2020 wilden de waterschappen gemiddeld 2 procent energie-efficiencyverbetering per jaar behalen, de CO2-voetafdruk met 30 procent te verminderen, voor minstens 40 procent zelfvoorzienend zijn door eigen duurzame energieproductie en duurzaamheid een belangrijkere rol bij aanbestedingen te laten spelen.

Doelstellingen behaald
Uit de laatste Klimaatmonitor, in opdracht van de Unie van Waterschappen gemaakt door onderzoeksbureau Arcadis, blijkt dat de waterschappen hun doelstellingen al in 2019 hebben behaald. “Dit is zeker goed nieuws, voor ons een echte mijlpaal. Als waterschappen hebben we laten zien dat we doen wat we beloven,” zegt Judith de Jong van de Unie van Waterschappen. “Omdat we ieder jaar monitoren wat er bereikt is en de waterschappen ook energieplannen maken voor de komende jaren, zagen we een paar jaar geleden al aankomen dat de ambities binnen handbereik waren.”

Energieneutraal in 2025
Maar bovenop de ambities die in 2010 zijn geformuleerd, is het ook het doel van de waterschappen om in 2025 volledig energieneutraal te zijn. De Jong: “"Voor het eerst hebben we nu scherp in beeld wat de plannen van de waterschappen zijn tot en met 2025. Voor de periode tot en met 2025 hebben de waterschappen 123 geplande duurzame energieprojecten, denk aan zonnestroom en windenergie. De ambitie om in 2025 100 procent energieneutraal te werken is ambitieus, maar haalbaar als deze projecten ook echt gerealiseerd worden.”

Belang klimaatmonitor
Ook de klimaatmonitor speelt een rol bij het verwezenlijken van die ambities, denkt De Jong. “Het is voor de sector niet alleen een middel om zich te verantwoorden en te presenteren. Het is ook een informatie- en inspiratiebron voor waterschappen onderling. Dat is belangrijk omdat we met elkaar toe willen werken naar het verwezenlijken van onze volgende ambities.”

 

MEER INFORMATIE
De klimaatmonitor 2019

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.