Hoe kan nieuwbouw klimaatadaptief worden ontworpen? En welke nieuwe oplossingen voor hittestress, droogte en wateroverlast zijn nodig voor bestaande gebouwen? Deze vragen staan centraal in het KlimaatKwartier, een nieuwe proeftuin in The Green Village op TU Delft Campus. Hier worden nu tien innovaties getest, zoals mosgevels en een regenwatertoilet.

Het KlimaatKwartier is vandaag officieel geopend. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kwam langs voor een werkbezoek en Helga van Leur (vroeger weervrouw op tv en tegenwoordig ambassadeur voor weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag) leidde twee paneldiscussies. De proeftuin is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, The Green Village en TU Delft innovatieprogramma VPdelta+, met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Aanvulling op twee andere proeftuinen
In de proeftuin werken kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden samen om gebouwen in Nederland klimaatadaptief te maken. Het KlimaatKwartier is met de focus op gebouwniveau volgens de initiatiefnemers een mooie aanvulling op de WaterStraat en het HittePlein, twee andere proeftuinen in het Delftse ‘openlucht laboratorium’. Hier worden innovaties getest om straten en wijken beter bestand te maken tegen extreme neerslag, hittestress en droogte.

Opening KlimaatKwartier v2Minister Hugo de Jonge op bezoek bij de opening
I foto: Annelies van ’t Hul

Volgens directeur Marjon Kreijns van The Green Village gaat het bij de aanpassing aan klimaatverandering om meer dan alleen technische innovaties. “We hebben iedereen nodig om deze transitie in te zetten. Daarom kijken we erg uit naar deze nieuwe samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om zo een plek voor dialoog en innovatieversnelling te vormen.”

Tien innovaties getest
De eerste tien innovatieve experimenten en onderzoeken zijn inmiddels van start gegaan in het KlimaatKwartier. Zo testen wetenschappers van de TU Delft hoe electrochroom glas als slimme zonwering kan worden ingezet om de temperatuur en daarmee het comfort binnen gebouwen te bevorderen. Het bedrijf Respyre probeert in het KlimaatKwartier mosgevels voor de buitenkant van woningen uit. Het gaat om een bioreceptief betonproduct waarbij de natuur de mogelijkheid krijgt om zich op gevels en andere verticale oppervlakken te vestigen.

Ook enkele waterinnovaties worden aan een test onderworpen. Zoals het Regenwatertoilet waarmee ondernemer Pim Wijnakker vorig jaar de 50-literhuis challenge won. Dit is een duurzame innovatie voor kleine ruimten of huizen zonder tuin. Regenwater wordt opgeslagen in een tank aan het plafond en kan vervolgens voor het toilet worden gebruikt in plaats van drinkwater. Het bedrijf DickyTec probeert het urinoir met fonteincombinatie P&WC (Plassen & Wassen Combinatie) uit. Hiermee is een forse waterbesparing mogelijk zonder dat hoeft te worden ingeleverd op comfort of hygiëne.

De techniek Rainmate van Blue Innovations maakt slimme waterbuffering in de gevelzone mogelijk. Het regenwater kan vervolgens worden gebruikt voor groen. Een innovatie op het gebied van drijvende stadsontwikkeling zijn de Blueblocks van Blue21. Het modulaire drijvende platform en systeem dat hiervoor zijn ontwikkeld, worden in het water van The Green Village getest.

MEER INFORMATIE
Overzicht van innovaties in KlimaatKwartier
H2O Actueel: verhaal Robert van Roijen (VPdelta)
H2O Actueel: uitslag 50-literhuis challenge
H2O Actueel: WaterStraat langer open
H2O Actueel: opening HittePlein in 2020
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!