Hoe kan nieuwbouw klimaatadaptief worden ontworpen? En welke nieuwe oplossingen voor hittestress, droogte en wateroverlast zijn nodig voor bestaande gebouwen? Deze vragen staan centraal in het KlimaatKwartier, een nieuwe proeftuin in The Green Village op TU Delft Campus. Hier worden nu tien innovaties getest, zoals mosgevels en een regenwatertoilet.

Het KlimaatKwartier is vandaag officieel geopend. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kwam langs voor een werkbezoek en Helga van Leur (vroeger weervrouw op tv en tegenwoordig ambassadeur voor weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag) leidde twee paneldiscussies. De proeftuin is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, The Green Village en TU Delft innovatieprogramma VPdelta+, met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Aanvulling op twee andere proeftuinen
In de proeftuin werken kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden samen om gebouwen in Nederland klimaatadaptief te maken. Het KlimaatKwartier is met de focus op gebouwniveau volgens de initiatiefnemers een mooie aanvulling op de WaterStraat en het HittePlein, twee andere proeftuinen in het Delftse ‘openlucht laboratorium’. Hier worden innovaties getest om straten en wijken beter bestand te maken tegen extreme neerslag, hittestress en droogte.

Opening KlimaatKwartier v2Minister Hugo de Jonge op bezoek bij de opening
I foto: Annelies van ’t Hul

Volgens directeur Marjon Kreijns van The Green Village gaat het bij de aanpassing aan klimaatverandering om meer dan alleen technische innovaties. “We hebben iedereen nodig om deze transitie in te zetten. Daarom kijken we erg uit naar deze nieuwe samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om zo een plek voor dialoog en innovatieversnelling te vormen.”

Tien innovaties getest
De eerste tien innovatieve experimenten en onderzoeken zijn inmiddels van start gegaan in het KlimaatKwartier. Zo testen wetenschappers van de TU Delft hoe electrochroom glas als slimme zonwering kan worden ingezet om de temperatuur en daarmee het comfort binnen gebouwen te bevorderen. Het bedrijf Respyre probeert in het KlimaatKwartier mosgevels voor de buitenkant van woningen uit. Het gaat om een bioreceptief betonproduct waarbij de natuur de mogelijkheid krijgt om zich op gevels en andere verticale oppervlakken te vestigen.

Ook enkele waterinnovaties worden aan een test onderworpen. Zoals het Regenwatertoilet waarmee ondernemer Pim Wijnakker vorig jaar de 50-literhuis challenge won. Dit is een duurzame innovatie voor kleine ruimten of huizen zonder tuin. Regenwater wordt opgeslagen in een tank aan het plafond en kan vervolgens voor het toilet worden gebruikt in plaats van drinkwater. Het bedrijf DickyTec probeert het urinoir met fonteincombinatie P&WC (Plassen & Wassen Combinatie) uit. Hiermee is een forse waterbesparing mogelijk zonder dat hoeft te worden ingeleverd op comfort of hygiëne.

De techniek Rainmate van Blue Innovations maakt slimme waterbuffering in de gevelzone mogelijk. Het regenwater kan vervolgens worden gebruikt voor groen. Een innovatie op het gebied van drijvende stadsontwikkeling zijn de Blueblocks van Blue21. Het modulaire drijvende platform en systeem dat hiervoor zijn ontwikkeld, worden in het water van The Green Village getest.

MEER INFORMATIE
Overzicht van innovaties in KlimaatKwartier
H2O Actueel: verhaal Robert van Roijen (VPdelta)
H2O Actueel: uitslag 50-literhuis challenge
H2O Actueel: WaterStraat langer open
H2O Actueel: opening HittePlein in 2020
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi onderzoek. Met de hete zomers van nu is het fijn om vlakbij zwemwater te hebben en het water op de hoek van de straat ( in mijn geval) kan dan een enorme aantrekkingskracht hebben. Mooie aanvulling op het onderzoek, zou een vergelijking met nabijgelegen “ officiële zwemwaterlocaties” kunnen zijn: op welke punten scoren deze beter ( en waar minder) als zwemlocatie… , wat is de capaciteit … en hoe nabijgelegen zijn deze locaties.
Hoezo een nieuwe bestuurscultuur in de politiek? Handje-klap van de ChristenUnie om zo veel als mogelijk alles bij het oude te houden. Dat je in 2022 met een amendement op basis van het advies uit 2015 - is echt oude wijn in nieuwe zakken. De commissie Boelhouwer was duidelijk: of alle geborgde zetels opheffen, of max. 2 zetels voor boeren en 2 zetels voor natuurbeheerders (die steeds 'natuur' worden genoemd). Geborgde zetels natuur zijn overbodig, zelfs Natuurmonumenten wil er vanaf. En dan meteen de waterschapsbelasting op natuurterreinen afschaffen, Natuur wordt uit publiek geld betaald en landelijk gaat het slechts om 0.25% van de totale opbrengst van de watersysteemheffing.
Juni wordt ook droog: veel NW winden, dwz. wat buien, maar die zullen geen zoden aan de dijk zetten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
Je sommetje klopt niet, Hans, want de lozing van N was altijd al veel groter dan van P. Stel in 1990 was de lozing van N 5 keer zo groot als P, dus 5:1. N is afgenomen met 64%, er is dus nog over 0,36*5 = 1,8. Van P is 74% verwijderd, dus nog over 0,26*1 = 0,26. De verhouding N:P is dan nu geworden 1,8:0,26 oftewel (afgerond) 7:1. Er is dus nu meer stikstof ten opzichte van fosfor in de lozing, dan het geval was in 1990.
"64% minder lozing dan in 1990" juicht dit artikel. Dan praat je dus over 2 procent verbetering per jaar. Of anders gezegd: na 32 jaar is de restlozing met twee-derde afgenomen. De zuiveringstechniek is in deze periode geëvolueerd van alleen aerobe beluchting naar anaerobe technieken, dus zo verrassend is dit niet.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!