secundair logo knw 1

De aanleg van de duiker | Foto provincie Drenthe

Gedeputeerde van de provincie Drenthe Egbert van Dijk opende, samen met het Waterschap Drents Overijsselse Delta en Natuurmonumenten, de klimaatbuffers Ootmaanlanden en Koningsschut. Tijdens de opening benadrukte Van Dijk het belang van de natuur- en waterbergingsgebieden. "Het project laat zien hoe klimaatadaptatie en natuurontwikkeling elkaar kunnen versterken."

De klimaatbuffers zijn ontworpen om water tijdelijk op te slaan tijdens hoogwatersituaties, waardoor Meppel droge voeten houdt in natte periodes. Daarnaast wordt het gebied ingezet om verdroging van het nabijgelegen Holtingerveld tegen te gaan, terwijl het ook een boost geeft aan de biodiversiteit.

“In een tijd waarin de uitdagingen voor klimaat en natuur groot zijn, is dit project een voorbeeld van hoe natuurontwikkeling en waterveiligheid hand in hand gaan”, zegt Van Dijk. Hij benadrukt dat samenwerking cruciaal is geweest voor het succes. “Samen met onze partners hebben we ervoor gezorgd dat dit project niet alleen op papier mooi is, maar ook in de praktijk een succes is geworden.”

Het project omvatte meer dan waterveiligheid. Door te plaggen is er ruimte gemaakt voor zeldzame plantensoorten, zoals de blauwe knoop. Ook zijn de historische singelstructuren in het gebied behouden, waardoor het landschap zijn unieke karakter houdt. Voor recreanten is een wandelpad aangelegd aan de westkant van het gebied, waarmee bezoekers de natuur van dichtbij kunnen beleven.

Lange duiker
Een van de meest complexe onderdelen van het project was de aanleg van een 19 meter lange duiker onder de N371. Terwijl het verkeer doorgang behield, werd een betonnen koker onder de weg doorgeplaatst. Deze duiker zorgt ervoor dat bij hoge waterstanden in de Drentse Hoofdvaart overtollig water naar Ootmaanlanden kan stromen, waardoor het gebied tijdelijk als waterberging fungeert.

De werkzaamheden aan het project startten in februari 2024 en omvatten diverse maatregelen. Nieuwe watergangen werden aangelegd, bestaande watergangen werden ondieper gemaakt of gedempt, en kades en constructies zoals een vistrap werden gerealiseerd. De laatste werkzaamheden worden naar verwachting in november en december afgerond.

Het project Ootmaanlanden-Koningsschut is onderdeel van het programma Natuurlijk Platteland van de provincie Drenthe. De provincie gaf opdracht tot het project, terwijl Prolander de uitvoering coördineerde in samenwerking met Waterschap Drents Overijsselse Delta, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap, de gemeente Westerveld en particuliere grondeigenaren. Ingenieursbureau Arcadis en aannemer Bouwhuis (Bouwmij BV) zorgden voor de technische realisatie.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.