secundair logo knw 1

Met de podcast Kletsnat! willen vijf algemeen bestuursleden van Waterschap Vechtstromen water dichterbij brengen, zowel letterlijk als figuurlijk, met inspirerende verhalen, droge humor en een blik achter de schermen van het waterschapswerk.

De initiatiefnemers – Hugo Tromp (ChristenUnie), Wieger Mulder (AWP), Richard van den Bovenkamp (BBB), Wouter Bloemberg (ChristenUnie) en Willem-Jan Velderman (Water Natuurlijk) – hebben inmiddels drie afleveringen gelanceerd. “Water is steeds actueler”, vertelt Velderman. “We krijgen te maken met droogte, wateroverlast en andere uitdagingen. Maar water verbindt ook. Dat willen we laten zien, met verhalen uit de regio, van Enschede tot Emmen, dichtbij de keukentafel van de luisteraar.”


podcast crew kletsnat


De podcastafleveringen gaan over uiteenlopende onderwerpen. Zo werd een aflevering opgenomen bij FC Twente en Hogeschool Saxion, waar de rol van water in het stadion en op het toekomstige trainingscomplex in Enschede centraal stond. “Water raakt niet alleen de voetbalclub, maar ook de buurt, de gemeente, drinkwaterbedrijven en natuurlijk het waterschap”, legt Velderman uit.

Het werk van het waterschap speelt zich af in zowel stedelijke als landelijke gebieden, vertelt Mulder. “Tijdens onze maandelijkse werkbezoeken bespreken we wat er speelt in een specifieke regio, bijvoorbeeld droogte, waterzuivering of de gevolgen van PFAS. Die thema’s komen ook terug in de podcasts.”

Moeilijke termen, simpel uitgelegd
Een belangrijk doel van Kletsnat! is het toegankelijker maken van het vaak technische en abstracte werk van het waterschap. “We gebruiken de podcast om moeilijke waterwoorden op een eenvoudige manier uit te leggen”, zegt Van den Bovenkamp. “Neem bijvoorbeeld termen als ‘inundatie’ of ‘waterketen’. Door deze begrijpelijk te maken, hopen we de drempel naar het waterschapswerk te verlagen.”

Hoewel het waterschap ook een politieke organisatie is, belooft Kletsnat! geen verhitte debatten. “We bieden eerder een kijkje in de verschillende smaken van het algemeen en dagelijks bestuur”, zegt Tromp. In de eerste afleveringen maken luisteraars kennis met dagelijks bestuurders Ellen Hemmers (CDA), Karst Spijkervet (BBB) en Gezinus Wolters (BBB). De podcast is te vinden op Spotify.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.