0
0
0
s2smodern

Langs de Eems Dollard bij Delfzijl komt een ‘kleirijperij’: een installatie waarmee slib uit de Eems Dollard kan rijpen tot klei die gebruikt wordt voor dijkversterking. Een duidelijke win-winsituatie, vinden de samenwerkende partijen.

 

De partijen die samenwerken om de pilot kleirijperij tot stand te brengen, hebben recent een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het gaat om Rijkswaterstaat, de provincie Groningen, Groningen Seaports, waterschap Hunze en Aa’s, stichting Het Groninger Landschap en kennisconsortium Ecoshape.

Met de kleirijperij worden twee problemen opgelost. In de Eems Dollard zit te veel slib, waardoor de waterkwaliteit en de ecologische diversiteit afnemen. Tegelijkertijd is er in de regio behoefte aan klei om dijken te versterken en landbouwgrond op te hogen. Door slib uit het water te halen en om te zetten in klei voor dijkversterking, worden twee vliegen in één klap geslagen.

Begin volgend jaar kan het eerste slip naar de kleirijperij worden gebracht, verwacht Erik van Eekelen, programmamanager bij EcoShape. “We beginnen met het inrichten en vullen van twee slibdepots. Eén depot is voor baggerslib uit het Havenkanaal bij Delfzijl. Het andere depot is voor slib uit Polder Breebaart bij Termunten. In de kleirijperij ontwikkelt het slib langzaam tot klei door processen als ontwatering, ontzilting en oxidatie. De kleirijperij heeft verschillende proefvakken, zodat we verschillende varianten van rijping kunnen testen.”

Waterschap Hunze en Aa’s gaat, als de kleirijperij eenmaal goed draait, 70.000 kuub klei gebruiken om 1 kilometer zeedijk te versterken voor de pilot ‘Brede Groene Dijk’. Het waterschap kiest ervoor om de zeedijk te versterken door een flauw talud aan te brengen en de dijk te bekleden met een dikke laag klei en gras. Dat geeft een natuurlijker aanzicht dan een standaarddijk met asfaltbekleding en minimaal ruimtebeslag. Als de kleirijperij succesvol is, wordt mogelijk ook het resterende deel van de dijk langs de Dollard (ongeveer 11,5 kilometer) op deze manier versterkt.

De kleirijperij wordt onderdeel van het ‘Living Lab for Mud’ van Ecoshape. Van Eekelen: “In andere projecten bij Delfzijl en Harlingen onderzoeken we hoe we met slib kwelders kunnen aanleggen en laten aangroeien. Ook in Indonesië doen we onderzoek, naar herstel van mangrovebossen door met slib een vruchtbare voedingsbodem te creëren waarin magrovebos terug kan groeien. Met de pilot kleirijperij vergroten we onze kennis over hoe we overtollig slib kunnen inzetten voor dijkversterking. De kennis uit het Living Lab kan elders worden toegepast om slibproblemen aan te passen.”

Over rijping van slib uit zoet water bestaat al de nodige kennis, laat waterschap Hunze en Aa’s weten. Met zoutwaterslib is daarentegen nog weinig ervaring opgedaan. De pilot bij Delfzijl staat daarom nationaal en internationaal in de belangstelling.

Meer informatie over de Kleirijperij bij de Eems Dollard

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.
Dat het drinkwater te goedkoop is, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar brengt dit voorstel nu zo heel veel extra kosten met zich mee dat mensen wel bewuster met water omgaan? Ik betwijfel het. Misschien moeten we wel toe naar een watermeter per huishouden op de afvoer, zodat afkoppelen van hemelwater indirect wordt beloond...
Als we eens beginnen met alle regenwater af te koppelen. Dan kunnen we wellicht de medicijnresten ook effectiever verwijderen en besparen we transportkosten van schoon water.
Bij gemeenten: in Rijswijk bedraagt het eigenarentarief voor niet-woningen 497 procent van dat voor woningen. 4 gemeenten hanteren voor woningen en voor niet-woningen hetzelfde tarief. Ooststellingwerf zit met 77 procent het laagst. Gemiddeld ligt het eigenaren-tarief voor niet-woningen op 255 procent van dat voor woningen. Te verwachten is dat waterschappen na verloop van tijd ook die kant uitgaan. Blijft over welke categorie dan minder gaat betalen, en lopen waterschappen dan toch ( weer) tegen grenzen aan. Nu binnen het combimodel. Vraag is waarom nog een model. Kunnen waterschappen niet vrij de verdeling over de categorieën bepalen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.