0
0
0
s2smodern

Gedeputeerde staten van Friesland stellen voor om het waterschap Blija Buitendijks op te heffen. Daarmee zou het kleinste waterschap van Nederland verdwijnen.

Met honderd hectare onbebouwde kwelder in beheer is Blija Buitendijks het kleinste openbaar lichaam van Nederland. Het waterbeheer bestaat uit twee klepduikers, het uitbaggeren van de afwateringssloten in de polder en onderhoud van een zoetwaterleiding voor ingeschaard vee in gebied buiten de Friese zeedijk. In de polder laten zeven boeren in de zomer vee grazen.

Het waterschap overleefde tot dusverre alle fusiegolven in de wereld van de waterschappen en bestaat al honderd jaar. De Friese gedeputeerde Sietske Poepjes vindt dat het nu genoeg is geweest, zonder dat overigens duidelijk wordt of daartoe een actuele aanleiding is. Ze vraagt de provinciale staten het schap op te heffen.

Blija Buitendijks zit zonder bevoegd bestuur. De administratie ging in 2010 verloren, toen de boerderij van akkerbouwer Binne Reitsma en tevens secretaris van het waterschap in vlammen opging.

Er zijn nog vijf ingelanden, naast twee boeren zijn dat It Fryske Gea, de PKN-gemeente van Kollum en de Stichting het Old Burger Weeshuis in Leeuwarden. In feite bestaat het bestuur uit Reitsma die de incidentele vergaderingen leidt. Hij betreurt het besluit van GS om het waterschap op te heffen. “Het zit niemand in de weg op een paar provincieambtenaren na en – naar ik heb vernomen – Rijkswaterstaat,'' zegt hij tegen de Leeuwarder Courant.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.