secundair logo knw 1

In Leeuwarden houden basisscholieren drie maanden lang een Water Battle door een game te spelen. Hiermee leren zij bewust om te gaan met water.

De wedstrijd die afgelopen maandag begon, is een initiatief van drinkwaterbedrijf Vitens en Provincie Fryslân. Er doen 350 kinderen uit de groepen 7 en 8 van zeven basisscholen mee. De schoolklas die de meeste punten bij de game haalt, wint een busreis naar het Amsterdamse technologiemuseum NEMO. Behalve de scholencompetitie is er ook een ‘open battle’, waarvoor 150 kinderen tussen de 9 en 14 jaar in Leeuwarden zichzelf kunnen aanmelden. Deze wedstrijd start half april.

De kinderen werken bij de Water Battle samen met hun ouders, vertelt woordvoerder Wini Weidenaar. “Dat is bijzonder. In de woningen van de deelnemers is een extra slimme meter geïnstalleerd om het waterverbruik tijdens de wedstrijd bij te houden. De kinderen spelen de game thuis en de ouders hebben een daaraan gekoppelde app. Het doel is dat zij samen bewuster omgaan met water. Het levert meer punten in de game op wanneer ze minder water gebruiken, bijvoorbeeld door korter te douchen.”

De game is ontwikkeld door het Friese bedrijf Grendel Games en werd in 2016 uitgeroepen tot ‘best serious game’ tijdens de Dutch Game Awards. De centrale figuur is Dauwie, afkorting van dauwdruppel, die met andere wezentjes leeft in het waternetwerk van Leeuwarden. Zij hebben veel last van overstromingen door het intensieve gebruik van water bovengronds. De spelers moeten Dauwie en zijn dorpsgenoten door de levels heen helpen. Hiermee leren zij volgens Weidenaar veel over water. “Zo krijgen kinderen allerlei stellingen voorgelegd. Weten ze het juiste antwoord niet? Dan kunnen hun ouders in de app voor een herkansing gaan, want zij krijgen dezelfde stellingen. Dit levert dan alsnog de helft van de punten in de game op.”

De wedstrijd stimuleert verandering van gedrag. “De vraag is natuurlijk of het bewuster omgaan met water langdurig beklijft”, zegt Weidenaar. “Dat onderzoeken we in de maanden na afloop. De game wordt in Leeuwarden voor het eerst grootschalig toegepast. Als het experiment goed verloopt, wil Vitens de Water Battle uitrollen op andere plaatsen in Nederland.”

Bekijk de preview van de game. Meer informatie over de Water Battle leest u hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!