In Leeuwarden houden basisscholieren drie maanden lang een Water Battle door een game te spelen. Hiermee leren zij bewust om te gaan met water.
De wedstrijd die afgelopen maandag begon, is een initiatief van drinkwaterbedrijf Vitens en Provincie Fryslân. Er doen 350 kinderen uit de groepen 7 en 8 van zeven basisscholen mee. De schoolklas die de meeste punten bij de game haalt, wint een busreis naar het Amsterdamse technologiemuseum NEMO. Behalve de scholencompetitie is er ook een ‘open battle’, waarvoor 150 kinderen tussen de 9 en 14 jaar in Leeuwarden zichzelf kunnen aanmelden. Deze wedstrijd start half april.
De kinderen werken bij de Water Battle samen met hun ouders, vertelt woordvoerder Wini Weidenaar. “Dat is bijzonder. In de woningen van de deelnemers is een extra slimme meter geïnstalleerd om het waterverbruik tijdens de wedstrijd bij te houden. De kinderen spelen de game thuis en de ouders hebben een daaraan gekoppelde app. Het doel is dat zij samen bewuster omgaan met water. Het levert meer punten in de game op wanneer ze minder water gebruiken, bijvoorbeeld door korter te douchen.”
De game is ontwikkeld door het Friese bedrijf Grendel Games en werd in 2016 uitgeroepen tot ‘best serious game’ tijdens de Dutch Game Awards. De centrale figuur is Dauwie, afkorting van dauwdruppel, die met andere wezentjes leeft in het waternetwerk van Leeuwarden. Zij hebben veel last van overstromingen door het intensieve gebruik van water bovengronds. De spelers moeten Dauwie en zijn dorpsgenoten door de levels heen helpen. Hiermee leren zij volgens Weidenaar veel over water. “Zo krijgen kinderen allerlei stellingen voorgelegd. Weten ze het juiste antwoord niet? Dan kunnen hun ouders in de app voor een herkansing gaan, want zij krijgen dezelfde stellingen. Dit levert dan alsnog de helft van de punten in de game op.”
De wedstrijd stimuleert verandering van gedrag. “De vraag is natuurlijk of het bewuster omgaan met water langdurig beklijft”, zegt Weidenaar. “Dat onderzoeken we in de maanden na afloop. De game wordt in Leeuwarden voor het eerst grootschalig toegepast. Als het experiment goed verloopt, wil Vitens de Water Battle uitrollen op andere plaatsen in Nederland.”
Bekijk de preview van de game. Meer informatie over de Water Battle leest u hier.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.