In Leeuwarden houden basisscholieren drie maanden lang een Water Battle door een game te spelen. Hiermee leren zij bewust om te gaan met water.

De wedstrijd die afgelopen maandag begon, is een initiatief van drinkwaterbedrijf Vitens en Provincie Fryslân. Er doen 350 kinderen uit de groepen 7 en 8 van zeven basisscholen mee. De schoolklas die de meeste punten bij de game haalt, wint een busreis naar het Amsterdamse technologiemuseum NEMO. Behalve de scholencompetitie is er ook een ‘open battle’, waarvoor 150 kinderen tussen de 9 en 14 jaar in Leeuwarden zichzelf kunnen aanmelden. Deze wedstrijd start half april.

De kinderen werken bij de Water Battle samen met hun ouders, vertelt woordvoerder Wini Weidenaar. “Dat is bijzonder. In de woningen van de deelnemers is een extra slimme meter geïnstalleerd om het waterverbruik tijdens de wedstrijd bij te houden. De kinderen spelen de game thuis en de ouders hebben een daaraan gekoppelde app. Het doel is dat zij samen bewuster omgaan met water. Het levert meer punten in de game op wanneer ze minder water gebruiken, bijvoorbeeld door korter te douchen.”

De game is ontwikkeld door het Friese bedrijf Grendel Games en werd in 2016 uitgeroepen tot ‘best serious game’ tijdens de Dutch Game Awards. De centrale figuur is Dauwie, afkorting van dauwdruppel, die met andere wezentjes leeft in het waternetwerk van Leeuwarden. Zij hebben veel last van overstromingen door het intensieve gebruik van water bovengronds. De spelers moeten Dauwie en zijn dorpsgenoten door de levels heen helpen. Hiermee leren zij volgens Weidenaar veel over water. “Zo krijgen kinderen allerlei stellingen voorgelegd. Weten ze het juiste antwoord niet? Dan kunnen hun ouders in de app voor een herkansing gaan, want zij krijgen dezelfde stellingen. Dit levert dan alsnog de helft van de punten in de game op.”

De wedstrijd stimuleert verandering van gedrag. “De vraag is natuurlijk of het bewuster omgaan met water langdurig beklijft”, zegt Weidenaar. “Dat onderzoeken we in de maanden na afloop. De game wordt in Leeuwarden voor het eerst grootschalig toegepast. Als het experiment goed verloopt, wil Vitens de Water Battle uitrollen op andere plaatsen in Nederland.”

Bekijk de preview van de game. Meer informatie over de Water Battle leest u hier.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!