secundair logo knw 1

Het kinderboek Beer en Staartje heeft op donderdag 2 februari de RIONEDinnovatieprijs gewonnen.

De prijs werd toegekend tijdens de RIONEDdag in Utrecht. De aanwezigen kozen de winnaar uit de drie genomineerden die een jury eerder had aangewezen.

Het kinderboek Beer en Staartje is bedoeld om kinderen ‘waterbewust’ te maken. Hoofdpersoon is het jongetje Beer dat zijn muizenknuffel Staartje kwijtraakt als hij de wc doortrekt. Kinderen leren door het boek dat vochtige doekjes, maar ook vet, verf en medicijnresten niet in het riool thuishoren – evenals knuffels, uiteraard.

Het boek is gemaakt op initiatief van drie mensen die in de Brabantse watersector werken: Michel Moens (senior specialist riolering bij ingenieursbureau Arcadis), Ellen Verhoef (senior beleidsadviseur waterketen bij waterschap Brabantse Delta) en Martijn Klootwijk (manager stedelijk water bij de gemeente Breda). De illustraties in het boek zijn van illustrator Richard van de Pol. Per verkocht boek gaat een euro naar Water for Life, een organisatie die zich sterk maakt voor schoon water en sanitaire voorziening in minder ontwikkelde landen.

De overige beide genomineerden voor de RIONEDinnovatieprijs waren het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet, dat een ‘periscoopstomp’ heeft ontworpen om het zandvangvolume van kolken te vergroten en daarmee verstoppingen te verminderen en SamenWerken aan Water in Midden- en West-Brabant (SWWB), die met de ‘GoFlow’ een technische oplossing heeft ontwikkeld om de verstopping van stuwdoorlaten te beperken.

Meer informatie over het winnende boek op www.beerenstaartje.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.