0
0
0
s2smodern

Met de kick-off van het WaterWorX-programma gaan 23 projecten van start die in totaal 10 miljoen mensen duurzaam toegang tot schoon drinkwater moeten geven.

WaterWorX is een samenwerking tussen de 10 Nederlandse waterbedrijven, het mnisterie van Buitenlandse Zaken en 23 lokale partner-waterbedrijven uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Met het programma leveren de Nederlandse drinkwaterbedrijven een bijdrage aan duurzaam ontwikkelingsdoel 6 (schoon water en sanitatie) van de Verenigde Naties.

In totaal 10 miljoen mensen zouden via het programma toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen moeten krijgen. "De duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN lopen tot 2030. Daarom hebben we vandaag bij de kick-off bijeenkomst een intentieverklaring ondertekend waarin alle WaterWorX-partners zich tot 2030 aan het programma committeren," zegt Karst Tamminga, de programmacoördinator WaterWorX.

Van een longlist van 40 projecten bleven er uiteindelijk 23 over, verdeeld over 17 landen. Met deze kick-off gaan de 23 projecten nu officieel van start. "De waterbedrijven zullen zich inspannen om de financiële, technische en sociale duurzaamheid van de lokale waterbedrijven te versterken en mensen zo toegang tot schoon drinkwater te geven."

Voor de uitvoering van de eerste fase van WaterWorx is 54 miljoen euro beschikbaar. Voor de volgende fase, het uitbreiden van de watersystemen, wil het programma lokale partners helpen bij het krijgen van toegang tot financiering. "Bijvoorbeeld door investeringsvoorstellen te ontwikkelen en de lokale waterbedrijven te ondersteunen bij het aangaan van relaties met binnenlandse en internationale financieringsinstituten en banken."

WaterWorX is een programma van de drinkwaterbedrijven Vitens, Evides Waterbedrijf, Waterleidingmaatschappij Limburg, Waterbedrijf Groningen, PWN, Brabant Water, Dunea, Oasen, WMD en Waternet, het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de lokale partner-waterbedrijven in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.