Met de kick-off van het WaterWorX-programma gaan 23 projecten van start die in totaal 10 miljoen mensen duurzaam toegang tot schoon drinkwater moeten geven.
WaterWorX is een samenwerking tussen de 10 Nederlandse waterbedrijven, het mnisterie van Buitenlandse Zaken en 23 lokale partner-waterbedrijven uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Met het programma leveren de Nederlandse drinkwaterbedrijven een bijdrage aan duurzaam ontwikkelingsdoel 6 (schoon water en sanitatie) van de Verenigde Naties.
In totaal 10 miljoen mensen zouden via het programma toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen moeten krijgen. "De duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN lopen tot 2030. Daarom hebben we vandaag bij de kick-off bijeenkomst een intentieverklaring ondertekend waarin alle WaterWorX-partners zich tot 2030 aan het programma committeren," zegt Karst Tamminga, de programmacoördinator WaterWorX.
Van een longlist van 40 projecten bleven er uiteindelijk 23 over, verdeeld over 17 landen. Met deze kick-off gaan de 23 projecten nu officieel van start. "De waterbedrijven zullen zich inspannen om de financiële, technische en sociale duurzaamheid van de lokale waterbedrijven te versterken en mensen zo toegang tot schoon drinkwater te geven."
Voor de uitvoering van de eerste fase van WaterWorx is 54 miljoen euro beschikbaar. Voor de volgende fase, het uitbreiden van de watersystemen, wil het programma lokale partners helpen bij het krijgen van toegang tot financiering. "Bijvoorbeeld door investeringsvoorstellen te ontwikkelen en de lokale waterbedrijven te ondersteunen bij het aangaan van relaties met binnenlandse en internationale financieringsinstituten en banken."
WaterWorX is een programma van de drinkwaterbedrijven Vitens, Evides Waterbedrijf, Waterleidingmaatschappij Limburg, Waterbedrijf Groningen, PWN, Brabant Water, Dunea, Oasen, WMD en Waternet, het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de lokale partner-waterbedrijven in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.