0
0
0
s2smodern

De zes stormvloedkeringen hebben de testen voor aanvang van het nieuwe stormseizoen met succes doorstaan. Er is al een sluiting geweest. De Haringvlietsluizen gingen in het weekend korte tijd dicht in verband met hoogwater.

Het stormseizoen is op 1 oktober officieel van start gegaan en loopt tot en met 15 april 2020. Tijdens deze maanden bestaat de grootste kans op onstuimige weersomstandigheden en daarmee op extra hoge waterstanden. Om hierop goed voorbereid te zijn, heeft Rijkswaterstaat de stormvloedkeringen - zoals ieder jaar - getest met behulp van proefsluitingen. Zij bleken allemaal in goede toestand te zijn.

De laatste test vond gisteren plaats bij balgstuw Ramspol bij Kampen. Eerder had Rijkswaterstaat al de vijf andere stormvloedkeringen op de proef gesteld: Haringvlietsluizen, Hartelkering, Hollandsche IJsselkering, Maeslantkering en Oosterscheldekering. Om deze keringen gereed te maken voor het stormseizoen, is in de zomer regulier onderhoud verricht en in enkele gevallen ook groot onderhoud. Zo kreeg de 325 ton wegende noordelijke deur van de Maeslantkering bij Hoek van Holland een twee maanden durende onderhoudsbeurt.

De Haringvlietsluizen gingen afgelopen weekend al even dicht vanwege het hoge water. De sluiting duurde vier uur. Ook het operationeel team van de Oosterschelkering werd opgeroepen, maar hier bleek een sluiting niet nodig.

Volgens Marc Walraven, senior adviseur stormvloedkeringen bij Rijkswaterstaat, wisselt het nogal hoe vaak een kering in verband met storm en hoogwater wordt gesloten. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld de Maeslantkering gemiddeld eens in de tien jaar, maar bij de opblaasbare Ramspolkering juist vaker. “Bij een sluiting van deze kering zijn zo’n vijf tot tien man actief, bij een grote kering zijn het wel vijftien tot twintig mensen”, aldus Walraven in een interview in het Algemeen Dagblad. Begin januari 2018 deed zich een uitzonderlijke situatie voor, toen Rijkswaterstaat alle stormvloedkeringen sloot.

Ook waterschappen zijn voorbereid op het stormseizoen. Zo meldt Waterschap Hollandse Delta extra goed op de dijken te letten. Is er sprake van hoogwater, dan staat de dijkbewaking klaar. Verder plant het waterschap tot half april geen werkzaamheden aan de dijken.


MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over proefsluitingen
Informatie over zes stormvloedkeringen
Hollandse Delta over dijkbewaking
Sluiting alle keringen in januari 2018

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.