secundair logo knw 1

Balgstuw Ramspol bij Kampen is een van de zes keringen die zijn getest I foto: Rijkswaterstaat

De zes stormvloedkeringen hebben de testen voor aanvang van het nieuwe stormseizoen met succes doorstaan. Er is al een sluiting geweest. De Haringvlietsluizen gingen in het weekend korte tijd dicht in verband met hoogwater.

Het stormseizoen is op 1 oktober officieel van start gegaan en loopt tot en met 15 april 2020. Tijdens deze maanden bestaat de grootste kans op onstuimige weersomstandigheden en daarmee op extra hoge waterstanden. Om hierop goed voorbereid te zijn, heeft Rijkswaterstaat de stormvloedkeringen - zoals ieder jaar - getest met behulp van proefsluitingen. Zij bleken allemaal in goede toestand te zijn.

De laatste test vond gisteren plaats bij balgstuw Ramspol bij Kampen. Eerder had Rijkswaterstaat al de vijf andere stormvloedkeringen op de proef gesteld: Haringvlietsluizen, Hartelkering, Hollandsche IJsselkering, Maeslantkering en Oosterscheldekering. Om deze keringen gereed te maken voor het stormseizoen, is in de zomer regulier onderhoud verricht en in enkele gevallen ook groot onderhoud. Zo kreeg de 325 ton wegende noordelijke deur van de Maeslantkering bij Hoek van Holland een twee maanden durende onderhoudsbeurt.

De Haringvlietsluizen gingen afgelopen weekend al even dicht vanwege het hoge water. De sluiting duurde vier uur. Ook het operationeel team van de Oosterschelkering werd opgeroepen, maar hier bleek een sluiting niet nodig.

Volgens Marc Walraven, senior adviseur stormvloedkeringen bij Rijkswaterstaat, wisselt het nogal hoe vaak een kering in verband met storm en hoogwater wordt gesloten. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld de Maeslantkering gemiddeld eens in de tien jaar, maar bij de opblaasbare Ramspolkering juist vaker. “Bij een sluiting van deze kering zijn zo’n vijf tot tien man actief, bij een grote kering zijn het wel vijftien tot twintig mensen”, aldus Walraven in een interview in het Algemeen Dagblad. Begin januari 2018 deed zich een uitzonderlijke situatie voor, toen Rijkswaterstaat alle stormvloedkeringen sloot.

Ook waterschappen zijn voorbereid op het stormseizoen. Zo meldt Waterschap Hollandse Delta extra goed op de dijken te letten. Is er sprake van hoogwater, dan staat de dijkbewaking klaar. Verder plant het waterschap tot half april geen werkzaamheden aan de dijken.


MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over proefsluitingen
Informatie over zes stormvloedkeringen
Hollandse Delta over dijkbewaking
Sluiting alle keringen in januari 2018

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).