0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De zes stormvloedkeringen hebben de testen voor aanvang van het nieuwe stormseizoen met succes doorstaan. Er is al een sluiting geweest. De Haringvlietsluizen gingen in het weekend korte tijd dicht in verband met hoogwater.

Het stormseizoen is op 1 oktober officieel van start gegaan en loopt tot en met 15 april 2020. Tijdens deze maanden bestaat de grootste kans op onstuimige weersomstandigheden en daarmee op extra hoge waterstanden. Om hierop goed voorbereid te zijn, heeft Rijkswaterstaat de stormvloedkeringen - zoals ieder jaar - getest met behulp van proefsluitingen. Zij bleken allemaal in goede toestand te zijn.

De laatste test vond gisteren plaats bij balgstuw Ramspol bij Kampen. Eerder had Rijkswaterstaat al de vijf andere stormvloedkeringen op de proef gesteld: Haringvlietsluizen, Hartelkering, Hollandsche IJsselkering, Maeslantkering en Oosterscheldekering. Om deze keringen gereed te maken voor het stormseizoen, is in de zomer regulier onderhoud verricht en in enkele gevallen ook groot onderhoud. Zo kreeg de 325 ton wegende noordelijke deur van de Maeslantkering bij Hoek van Holland een twee maanden durende onderhoudsbeurt.

De Haringvlietsluizen gingen afgelopen weekend al even dicht vanwege het hoge water. De sluiting duurde vier uur. Ook het operationeel team van de Oosterschelkering werd opgeroepen, maar hier bleek een sluiting niet nodig.

Volgens Marc Walraven, senior adviseur stormvloedkeringen bij Rijkswaterstaat, wisselt het nogal hoe vaak een kering in verband met storm en hoogwater wordt gesloten. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld de Maeslantkering gemiddeld eens in de tien jaar, maar bij de opblaasbare Ramspolkering juist vaker. “Bij een sluiting van deze kering zijn zo’n vijf tot tien man actief, bij een grote kering zijn het wel vijftien tot twintig mensen”, aldus Walraven in een interview in het Algemeen Dagblad. Begin januari 2018 deed zich een uitzonderlijke situatie voor, toen Rijkswaterstaat alle stormvloedkeringen sloot.

Ook waterschappen zijn voorbereid op het stormseizoen. Zo meldt Waterschap Hollandse Delta extra goed op de dijken te letten. Is er sprake van hoogwater, dan staat de dijkbewaking klaar. Verder plant het waterschap tot half april geen werkzaamheden aan de dijken.


MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over proefsluitingen
Informatie over zes stormvloedkeringen
Hollandse Delta over dijkbewaking
Sluiting alle keringen in januari 2018

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het