secundair logo knw 1

De website van het kennisprogramma Klimaat, Water en Bodemdaling staat sinds enkele dagen online.

 

Het kennisprogramma, dat eind vorig jaar van start ging, wil oplossingen bieden om de veengebieden van Nederland leefbaar, veilig en betaalbaar te houden. Het is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, kenniscentrum STOWA en het Platform Slappe Bodem, een samenwerkingsorgaan van gemeenten en waterschappen.

Op de website worden verschillende lokale en regionale projecten rond bodemdaling gepresenteerd. Op deze manier wil het vier jaar lopende kennisprogramma de nationaal aanwezige kennis ontsluiten en delen.

Het opzetten van dit kennisprogramma viel vorig jaar samen met publicatie van het rapport ‘Dalende bodems, stijgende kosten’ van het Planbureau voor de Leefomgeving. Daarin becijferde het PBL dat de kosten van bodemdaling, bijvoorbeeld onderhoud en herstel van wegen, rioleringen, kabels en leidingen, kunnen oplopen tot 5,2 miljard euro in 2050. Ook berekende het PBL dat er zeker 17 miljard euro nodig zal zijn om funderingsschade aan woningen in zowel stedelijke als landelijke gebieden te herstellen.

Meer informatie over dit onderwerp leest u hier:

Bodemdaling leidt tot hogere kosten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings