0
0
0
s2smodern

De website van het kennisprogramma Klimaat, Water en Bodemdaling staat sinds enkele dagen online.

 

Het kennisprogramma, dat eind vorig jaar van start ging, wil oplossingen bieden om de veengebieden van Nederland leefbaar, veilig en betaalbaar te houden. Het is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, kenniscentrum STOWA en het Platform Slappe Bodem, een samenwerkingsorgaan van gemeenten en waterschappen.

Op de website worden verschillende lokale en regionale projecten rond bodemdaling gepresenteerd. Op deze manier wil het vier jaar lopende kennisprogramma de nationaal aanwezige kennis ontsluiten en delen.

Het opzetten van dit kennisprogramma viel vorig jaar samen met publicatie van het rapport ‘Dalende bodems, stijgende kosten’ van het Planbureau voor de Leefomgeving. Daarin becijferde het PBL dat de kosten van bodemdaling, bijvoorbeeld onderhoud en herstel van wegen, rioleringen, kabels en leidingen, kunnen oplopen tot 5,2 miljard euro in 2050. Ook berekende het PBL dat er zeker 17 miljard euro nodig zal zijn om funderingsschade aan woningen in zowel stedelijke als landelijke gebieden te herstellen.

Meer informatie over dit onderwerp leest u hier:

Bodemdaling leidt tot hogere kosten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.
Volgens mij zijn in afbeelding 4 plaatje B en C verwisseld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.