0
0
0
s2smodern

De website van het kennisprogramma Klimaat, Water en Bodemdaling staat sinds enkele dagen online.

 

Het kennisprogramma, dat eind vorig jaar van start ging, wil oplossingen bieden om de veengebieden van Nederland leefbaar, veilig en betaalbaar te houden. Het is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, kenniscentrum STOWA en het Platform Slappe Bodem, een samenwerkingsorgaan van gemeenten en waterschappen.

Op de website worden verschillende lokale en regionale projecten rond bodemdaling gepresenteerd. Op deze manier wil het vier jaar lopende kennisprogramma de nationaal aanwezige kennis ontsluiten en delen.

Het opzetten van dit kennisprogramma viel vorig jaar samen met publicatie van het rapport ‘Dalende bodems, stijgende kosten’ van het Planbureau voor de Leefomgeving. Daarin becijferde het PBL dat de kosten van bodemdaling, bijvoorbeeld onderhoud en herstel van wegen, rioleringen, kabels en leidingen, kunnen oplopen tot 5,2 miljard euro in 2050. Ook berekende het PBL dat er zeker 17 miljard euro nodig zal zijn om funderingsschade aan woningen in zowel stedelijke als landelijke gebieden te herstellen.

Meer informatie over dit onderwerp leest u hier:

Bodemdaling leidt tot hogere kosten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.
Dat het drinkwater te goedkoop is, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar brengt dit voorstel nu zo heel veel extra kosten met zich mee dat mensen wel bewuster met water omgaan? Ik betwijfel het. Misschien moeten we wel toe naar een watermeter per huishouden op de afvoer, zodat afkoppelen van hemelwater indirect wordt beloond...
Als we eens beginnen met alle regenwater af te koppelen. Dan kunnen we wellicht de medicijnresten ook effectiever verwijderen en besparen we transportkosten van schoon water.
Bij gemeenten: in Rijswijk bedraagt het eigenarentarief voor niet-woningen 497 procent van dat voor woningen. 4 gemeenten hanteren voor woningen en voor niet-woningen hetzelfde tarief. Ooststellingwerf zit met 77 procent het laagst. Gemiddeld ligt het eigenaren-tarief voor niet-woningen op 255 procent van dat voor woningen. Te verwachten is dat waterschappen na verloop van tijd ook die kant uitgaan. Blijft over welke categorie dan minder gaat betalen, en lopen waterschappen dan toch ( weer) tegen grenzen aan. Nu binnen het combimodel. Vraag is waarom nog een model. Kunnen waterschappen niet vrij de verdeling over de categorie├źn bepalen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.