Hoe goed is het mogelijk om de biologische grondstof Kaumera te produceren in een ander klimaat of met een ander soort afvalwater? Dat kan nu met de eerste mobiele Kaumera Extractie Installatie (KEI) vrij gemakkelijk worden onderzocht op verschillende plekken in het buitenland. De installatie wordt momenteel getest bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Utrecht en verhuist binnenkort naar Portugal.

Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de interesse vanuit andere landen voor de in 2019 gelanceerde Nederlandse innovatie Kaumera. Deze grondstof wordt uit Nereda-slibkorrels gewonnen en kan als vervanger van petrochemische stoffen worden gebruikt voor tal van toepassingen. De mobiele demonstratie-installatie maakt het voor buitenlandse partijen mogelijk om informatie te verkrijgen over de betrouwbaarheid van de techniek en de kwaliteit van lokaal geproduceerde Kaumera, zonder dat zij meteen hoeven te investeren in een grotere installatie.

Positieve eerste resultaten
De mobiele Kaumera Extractie Installatie bestaat uit vier containers en twee tanks en is redelijk soepel te verplaatsen. Op 8 juni is de installatie officieel geopend op het terrein van rwzi Utrecht. De eerste resultaten van de productie van Kaumera uit Utrechts slib worden na een week al ‘zeer positief’ genoemd. In een gezamenlijke beantwoording van een aantal vragen van H2O lichten Waterschap Rijn en IJssel, Royal HaskoningDHV en de Technische Universiteit Delft dit toe.

“In eerste instantie was het plaatsen in Utrecht vooral bedoeld om de installatie op gang te brengen. Bijna alle Kaumera-specialisten in de wereld bevinden zich in Nederland en kunnen zo makkelijk ondersteuning bieden. Uiteindelijk bleek dat er al vrij snel Kaumera van behoorlijk goede kwaliteit gemaakt kon worden. De installatie draaide eigenlijk boven verwachting snel en goed.”

De partijen wijzen erop dat de basisparameters voor de kwaliteit van in Utrecht geproduceerde Kaumera overeenkomen met die van de twee vaste productielocaties in Zutphen en Epe. Er volgen nu nadere analyses, inclusief applicatietesten. Ook komt in de huidige pilot hun verwachting uit dat er zeer eenvoudig aanpassing aan nieuwe locaties en situaties mogelijk is .

Verhuizing naar Portugal
Omdat het voorspoedig gaat in Utrecht, kan de mobiele KEI snel op reis. De volgende stop is een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Faro-Olhão, Portugal. De planning is dat begin september de verhuizing plaatsvindt.

Het productieproces van Kaumera in de mobiele installatie (zie infographic) is in grote lijnen hetzelfde als het proces op de productielocaties in Zutphen en Epe. De toelichting: “De mobiele demo-installatie is niet alleen bedoeld om de mogelijkheid van extractie bij diverse Nereda-installaties te onderzoeken, maar ook om gemakkelijk nieuwe varianten voor het extractieproces uit te kunnen testen. Het grootste verschil is dat er in de pilotopstelling geproduceerd wordt in een batch proces en niet in een continu proces. Een voordeel hiervan is dat een batch proces simpel kan worden gedemonstreerd aan klanten. De extractie verloopt verder volgens dezelfde principes.”

Europees onderzoeksproject
De mobiele KEI is ontwikkeld in het kader van het multidisciplinaire onderzoeksproject WATER-MINING, waarin gekeken wordt naar innovatieve, circulaire oplossingen voor waterbeheer. Het door de Europese Unie gefinancierde project staat onder leiding van de TU Delft. Hieraan doen partijen uit twaalf landen mee en er zijn proeflocaties in Cyprus, Italië, Nederland, Portugal en Spanje. Voor de activiteiten die met Kaumera te maken hebben, zijn er naast de TU Delft nog vijf projectpartners: ACCIONA, Águas do Algarve, Lenntech, Royal HaskoningDHV en Wetsus.

Kaumera Infographic mobiele KEI loep Plaatsing van de mobiele Kaumera Extractie Installatie in Utrecht en Faro-Olhão (Portugal) I Infographic: SEALEAU


ONTWIKKELINGEN BIJ KAUMERA

Wat gebeurt er in het algemeen bij Kaumera? Waterschap Rijn en IJssel, Royal HaskoningDHV en TU Delft noemen vier ontwikkelingen:

* Er is een steeds betere grip op de productie van de grondstof en de specificaties voor verschillende testen en toepassingen.
* Momenteel lopen er meerdere onderzoeken voor toepassingen in verschillende sectoren zoals de land- en tuinbouw en de bouw.
* Bij een aantrekkende marktvraag kan de productie eenvoudig en snel worden opgeschaald op de huidige Nereda-locaties.
* Er is nog geen concrete informatie over nieuwe locaties naast Zutphen en Epe. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!