secundair logo knw 1

Het combineren van afvalwaterzuivering met een plantenkas is een nieuwe zuiveringsmethode die al in veel landen wordt toegepast. Of het ook voor Nederland geschikt is, moet in jeugddorp De Glind (Barneveld) blijken.

Het advies- en ingenieursbureau Tauw onderzoekt de komende maanden samen met waterschap Vallei en Veluwe en de gemeenten Barneveld en Leusden of kassenzuivering haalbaar is in jeugddorp De Glind. "Hiermee hebben we in Nederland nog geen ervaring", zegt Paul Telkamp, senior adviseur technologie en waterketen bij Tauw. "Het zuiveren van afvalwater met kassen wordt in het buitenland met succes toegepast in zowel stedelijke gebieden als buitengebieden. Dit wil niet per definitie zeggen dat deze methode ook bij ons werkt. Maar het lijkt zeer kansrijk. Daarom onderzoeken we nu de technische en financiële aspecten."

Kassenzuivering is geschikt voor planten die natte voeten kunnen verdragen, vertelt Telkamp. "Hun wortels bevinden zich in ondergrondse tanks met afvalwater. Het slib hecht zich aan deze wortels en aan de kunstmatige doeken die als dragermateriaal voor het slib in de tanks zijn geplaatst. Daarop groeit een zeer grote bacteriecultuur, waarmee het afvalwater wordt gezuiverd."

Telkamp noemt een aantal voordelen ten opzichte van een doorsnee methode van afvalwaterzuivering. "Het is aantrekkelijk voor de omgeving, want mensen kunnen de botanische kas bezoeken. Ook kost kassenzuivering minder energie en is er minder ruimte nodig."

De Glind ligt in het buitengebied van Barneveld. Volgens Telkamp is het jeugddorp een mooie locatie om de potentie van kassenzuivering te onderzoeken. "Hier wonen kwetsbare kinderen die een speciale plaats innemen binnen de hechte gemeenschap. Zij kunnen in de kas werken en leren." Begin 2017 is duidelijk of het project echt haalbaar is. Telkamp ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet. "De bedoeling is om dan een definitieve installatie te realiseren."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):