Het combineren van afvalwaterzuivering met een plantenkas is een nieuwe zuiveringsmethode die al in veel landen wordt toegepast. Of het ook voor Nederland geschikt is, moet in jeugddorp De Glind (Barneveld) blijken.

Het advies- en ingenieursbureau Tauw onderzoekt de komende maanden samen met waterschap Vallei en Veluwe en de gemeenten Barneveld en Leusden of kassenzuivering haalbaar is in jeugddorp De Glind. "Hiermee hebben we in Nederland nog geen ervaring", zegt Paul Telkamp, senior adviseur technologie en waterketen bij Tauw. "Het zuiveren van afvalwater met kassen wordt in het buitenland met succes toegepast in zowel stedelijke gebieden als buitengebieden. Dit wil niet per definitie zeggen dat deze methode ook bij ons werkt. Maar het lijkt zeer kansrijk. Daarom onderzoeken we nu de technische en financiële aspecten."

Kassenzuivering is geschikt voor planten die natte voeten kunnen verdragen, vertelt Telkamp. "Hun wortels bevinden zich in ondergrondse tanks met afvalwater. Het slib hecht zich aan deze wortels en aan de kunstmatige doeken die als dragermateriaal voor het slib in de tanks zijn geplaatst. Daarop groeit een zeer grote bacteriecultuur, waarmee het afvalwater wordt gezuiverd."

Telkamp noemt een aantal voordelen ten opzichte van een doorsnee methode van afvalwaterzuivering. "Het is aantrekkelijk voor de omgeving, want mensen kunnen de botanische kas bezoeken. Ook kost kassenzuivering minder energie en is er minder ruimte nodig."

De Glind ligt in het buitengebied van Barneveld. Volgens Telkamp is het jeugddorp een mooie locatie om de potentie van kassenzuivering te onderzoeken. "Hier wonen kwetsbare kinderen die een speciale plaats innemen binnen de hechte gemeenschap. Zij kunnen in de kas werken en leren." Begin 2017 is duidelijk of het project echt haalbaar is. Telkamp ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet. "De bedoeling is om dan een definitieve installatie te realiseren."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.