Met kansenkaarten wil de Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers plan- en beleidsmakers inspireren om natuurlijke oplossingen meer in te zetten bij ingrepen die nodig zijn om Nederland voor te bereiden op de klimaatverandering.

De Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers is een verbond van acht natuurorganisaties. Vera Geelen van Staatsbosbeheer is de coördinator. “We hebben ons ongeveer 15 jaar geleden verenigd in de doelstelling om nature based solutions meer mainstream te maken. We hoeven inmiddels niet meer uit te leggen wat dit begrip betekent, maar het blijft belangrijk dat dit gedachtegoed wordt opgepakt door beleidsmakers en andere beslissers. Te vaak wordt nog automatisch voor technische oplossingen gekozen.”

Met klimaatbuffers bedoelt Geelen gebieden waar natuurlijke processen de ruimte krijgen. Dit kan door rivieren te verbreden of waterberging in laag Nederland te realiseren.“Dit levert robuuste gebieden op, die bijvoorbeeld beter in staat zijn hitte te temperen of water op te vangen. Onze kansenkaarten zijn bedoeld om te laten zien wat er ook mogelijk is. Werken met de mogelijkheden van de natuur is goedkoper, is goed voor de biodiversiteit en voor de levenskwaliteit.”

Tot concrete actie inspireren
Met de kansenkaarten wil de coalitie beleidsmakers inspireren en laten zien waar concrete acties mogelijk zijn. Geelen: “Zeespiegelstijging, hoog water, clusterbuien en droogte zijn gevolgen van klimaatverandering. Nederland moet daar iets mee. De kansenkaarten Natuurlijke Klimaatbuffers brengen op basis van de ondergrond en het watersysteem in beeld waar de mogelijkheden liggen voor natuurlijke oplossingen. We doen ook suggesties bijvoorbeeld waar met dubbele dijken verzilting kan worden tegengegaan en waar voor de steden kansen zijn om het hoofdwatersysteem aan te pakken.”

De kansenkaarten worden verwerkt in de Klimaateffectatlas. “Klimaatverandering, adaptie en mitigatie zijn hele brede onderwerpen. Wij willen laten zien hoe je concreet opgaven met natuur kunt oplossen en als het even kan ook integraal koppelen van de klimaatopgave aan andere opgaven.”

 

MEER INFORMATIE
De kansenkaarten Natuurlijke Klimaatbuffers

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.