0
0
0
s2sdefault

Met kansenkaarten wil de Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers plan- en beleidsmakers inspireren om natuurlijke oplossingen meer in te zetten bij ingrepen die nodig zijn om Nederland voor te bereiden op de klimaatverandering.

De Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers is een verbond van acht natuurorganisaties. Vera Geelen van Staatsbosbeheer is de coördinator. “We hebben ons ongeveer 15 jaar geleden verenigd in de doelstelling om nature based solutions meer mainstream te maken. We hoeven inmiddels niet meer uit te leggen wat dit begrip betekent, maar het blijft belangrijk dat dit gedachtegoed wordt opgepakt door beleidsmakers en andere beslissers. Te vaak wordt nog automatisch voor technische oplossingen gekozen.”

Met klimaatbuffers bedoelt Geelen gebieden waar natuurlijke processen de ruimte krijgen. Dit kan door rivieren te verbreden of waterberging in laag Nederland te realiseren.“Dit levert robuuste gebieden op, die bijvoorbeeld beter in staat zijn hitte te temperen of water op te vangen. Onze kansenkaarten zijn bedoeld om te laten zien wat er ook mogelijk is. Werken met de mogelijkheden van de natuur is goedkoper, is goed voor de biodiversiteit en voor de levenskwaliteit.”

Tot concrete actie inspireren
Met de kansenkaarten wil de coalitie beleidsmakers inspireren en laten zien waar concrete acties mogelijk zijn. Geelen: “Zeespiegelstijging, hoog water, clusterbuien en droogte zijn gevolgen van klimaatverandering. Nederland moet daar iets mee. De kansenkaarten Natuurlijke Klimaatbuffers brengen op basis van de ondergrond en het watersysteem in beeld waar de mogelijkheden liggen voor natuurlijke oplossingen. We doen ook suggesties bijvoorbeeld waar met dubbele dijken verzilting kan worden tegengegaan en waar voor de steden kansen zijn om het hoofdwatersysteem aan te pakken.”

De kansenkaarten worden verwerkt in de Klimaateffectatlas. “Klimaatverandering, adaptie en mitigatie zijn hele brede onderwerpen. Wij willen laten zien hoe je concreet opgaven met natuur kunt oplossen en als het even kan ook integraal koppelen van de klimaatopgave aan andere opgaven.”

 

MEER INFORMATIE
De kansenkaarten Natuurlijke Klimaatbuffers

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.