secundair logo knw 1

Afbeelding uit het rapport, de onderzochte regio's

Droogte, bodemdaling, verzilting, klimaatverandering en uitputting van de beschikbare watervoorraden bedreigen de beschikbaarheid van zoetwater, met name in de kustprovincies. Met potentiekaarten brengt het programma COASTAR de kansen van de ondergrondse opslag van zoetwater en brakwaterwinning nu in beeld.

“Het COASTAR-programma heeft de afgelopen jaren de focus gehad op lokale cases in Zuid-Holland. Daarbij onderzoeken we de mogelijkheden om de ondergrond in te zetten om eventuele overschotten in natte jaren op te slaan, zodat we voorraad opbouwen voor de droge jaren en tegelijkertijd verzilting van grondwater tegengaan,” legt Liduin Bos-Burgering uit.

Bos-Burgering is adviseur grondwatermanagement bij Deltares en betrokken bij het COASTAR-programma. De uitkomsten van die casestudies waren volgens haar positief als het ging om de effecten van de ondergrondse opslag van zoetwater en brakwaterwinning voor drinkwater. Daarom hebben we ook gekeken naar opschaling op regionaal en nationaal niveau.”

De potentiekaarten van de kustprovincies zouden daar een eerste aanzet toe moeten zijn. Bij het opstellen van deze kaarten is de geschiktheid van de bodem bekeken. Ook hebben eventuele bijeffecten van ondergrondse opslag en brakwaterwinning meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan het risico op verandering van de grondwaterstand of het risico van barsten in de deklaag. Als derde maakt ook een economische analyse deel uit van de potentiekaarten.”

Volgens Bos-Burgering zijn de kaarten met name bedoeld voor beleidsmakers bij gemeenten, waterschappen en provincie en voor drinkwaterbedrijven. “Je kunt het zien als een soort praatplaat, een eerste handvat bij een gesprek over de mogelijkheden van deze middelen om bij te dragen aan de zoetwaterdoelen van Nederland. Veel van de data die gebruikt zijn voor deze kaarten, zijn geëxtrapoleerd uit de Zuid-Hollandse casestudies. Op dit moment lopen al twee vervolgonderzoeken, in Noord-Holland en Groningen. Hiermee willen we de kansen voor ondergrondse wateropslag en brakwaterwinning ook in deze gebieden beter in beeld te brengen.”

 

MEER INFORMATIE
Het rapport ‘Regionale en Nationale COASTAR toepassingen in beeld’

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.