Het grensoverschrijdende Schelde Delta gebied gaat voor de erkenning als UNESCO Global Geopark. Bij groen licht wordt de Schelde Delta met een oppervlakte van 5.500 vierkante kilometer een van de grootste geoparken ter wereld.

Het lijvige bidbook voor de kandidatuur van het Schelde Delta gebied is vorige week officieel ingediend. Het UNESCO-label wordt door de initiatiefnemers vergeleken met een Michelinster. De VN-organisatie gaat tot erkenning over als een gebied internationale waarde heeft vanwege het geologisch erfgoed, de cultuurhistorie en de natuur.

De provincies Noord-Brabant en Zeeland en drie Vlaamse provincies hebben het voortouw genomen bij de erkenning van de Schelde Delta als UNESCO Geopark. Ook doen meer dan 130 partners mee, zoals Waterschap Brabantse Delta, het Delta Platform en het Watersnoodmuseum. De kandidatuur wordt gesteund door onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Vlaamse overheid en Watererfgoed Vlaanderen.

Estuarium met Schelde als ‘blauwe draad’
Het gebied van de Schelde Delta bevindt zich aan Nederlandse kant in Zeeland en het westelijk deel van Noord-Brabant en in België in delen van de provincies Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen. De delta is wetenschappelijk gezien een estuarium met de Schelde als ‘blauwe draad’. De getijden van de Noordzee duwen en trekken aan de loop van deze rivier en zout en zoet water lopen in de delta in elkaar over.

Zo is een landschap ontstaan met afwisselend zand- en kleilagen, hoger en lagen gelegen gebieden en veel verschillende sferen. De mens heeft heel wat sporen achtergelaten door de strijd tegen en het leven met water. Vanwege de lage ligging, de grote bevolkingsdichtheid - er wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen - en de vele economische activiteiten is Schelde Delta een van de meest kwetsbare gebieden voor klimaatverandering in de wereld.

Het gebied wordt als uniek omschreven en dat is een belangrijk voor de erkenning. Per type karakteristieke geologie wordt slechts één regio als geopark aangewezen. Er zijn wereldwijd 177 geoparken in 46 landen. De Hondsrug is momenteel het enige UNESCO Geopark in Nederland.

Mogelijk in 2024 groen licht
Een commissie van UNESCO-experts bezoekt komend voorjaar de Schelde Delta om te kijken of aan alle voorwaarden voor erkenning wordt voldaan. In het voorjaar van 2024 wordt bekendgemaakt of UNESCO akkoord gaat. Is dit het geval, dan wordt het certificaat later in het najaar uitgereikt.

Volgens de provincies Noord-Brabant en Zeeland kan het kwaliteitslabel de internationale aandacht vergroten en meer wetenschappelijk onderzoek aantrekken. Ook zorgt de status van geopark voor versterking van de regionale profilering en voor een nieuwe dimensie in het toeristisch en recreatief aanbod. De betrokken partijen mogen het keurmerk gebruiken bij hun activiteiten. 

 

Kaart Schelde DeltaKaart van de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta I Beeld: Provincie Noord-Brabant

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!