0
0
0
s2smodern

De schoonmaakactie van de Berkel in 2018 na een persleidingbreuk leidt tot Kamervragen. Laura Bromet (GroenLinks) en Cem Laçin (SP) willen van de bewindslieden op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten of ze het er mee eens zijn dat het waterschap Rijn en IJssel het merendeel van de schoonmaakkosten voor zijn rekening heeft genomen, terwijl proceswater van zuivelproducent FrieslandCampina de oorzaak was van de vervuiling van de rivier.

De Kamerleden reageren op berichten in de regionale krant De Gelderlander. Het dagblad meldde dat waterschap Rijn en IJssel ruim twee derde heeft betaald van de kosten die zijn gemaakt om schade in de rivier te herstellen. Die ontstond in november 2018 na een breuk in de persleiding bij Lochem. 

Schadelijke gevolgen
Door de breuk stroomde dagenlang troebel proceswater met melkeiwitten en reinigingsmiddelen van FrieslandCampina in de rivier, met schadelijke gevolgen voor het waterleven. Duizenden vissen en waterdiertjes stierven door zuurstofgebrek. Met een set aan maatregelen probeerde het waterschap de impact van de vervuiling op het watersysteem te beperken.

Het dichten van het lek had de nodige voeten in aarde, omdat de leiding was gebroken in een moeilijk toegankelijk gebied en vier meter diep lag. Pas na anderhalf week was de persleiding hersteld en kon deze weer in gebruik worden genomen.

De totale herstelkosten bedroegen 880.000 euro. Het waterschap nam daarvan 615.000 euro voor zijn rekening, aldus De Gelderlander, waarvan de onderzoeksredactie in samenwerking met het onderzoeksplatform Investico inzicht kreeg in de cijfers nadat ze een beroep had gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Volgens de berichtgeving viel de rekening voor het waterschap nog hoger uit omdat Rijn en IJssel ook de helft van de kosten op zich nam die gemaakt moesten worden om herhaling te voorkomen. “Bij elkaar betaalde het waterschap zo'n 1,2 miljoen euro”, aldus de krant, die schrijft over ‘een deal die geheim moest blijven’.

Vervuiler betaalt
De Kamerleden Bromet en Laçin vragen nu aan respectievelijk minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven om een reactie op de berichtgeving. Bromet wil onder meer van de minister weten of ze het er mee eens is dat FrieslandCampina volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’ het grootste deel van de schade had moeten betalen.

Ook vraagt ze in hoeverre In ‘de agrarische belangen in het waterschap, onder andere vertegenwoordigd middels geborgde zetels, een rol hebben gespeeld bij de beslissing om FrieslandCampina te ontzien in deze kosten’. Laçin vraagt eveneens naar de invloed van de geborgde zetels in deze affaire en wil voorts van de staatssecretaris weten of ze kan aangeven wat in deze kwesties de rol en betrokkenheid is van de omgevingsdiensten en de provincies en waarom er in dit geval geen aangifte is gedaan van een milieudelict.

Verantwoordelijk
Het waterschap heeft een verklaring voor het grote aandeel in de schoonmaakkosten, blijkens de reactie aan de krant op 12 februari. Daarin stelt Rijn en IJssel dat de persleiding van het waterschap is. "En daarmee is het waterschap verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de persleiding, inclusief de risico's die erbij horen." 

In december 2019 sprak directeur Rudi Gerard van Rijn en IJssel in een gesprek met Omroep Gelderland over gedeelde verantwoordelijkheid inzake de vervuiling van de Berkel. “Hier hebben alle partijen een aandeel in gehad, dus er is niet één schuldige aan te wijzen. De aannemer heeft de leiding aangelegd, wij controleren en zijn verantwoordelijk voor de druk en FrieslandCampina gaat over de zuurgraad van het afvalwater.”

Goede banden
De regionale krant suggereert nog een andere reden waarom Rijn en IJssel het grootste deel van de kosten op zich heeft genomen: behoud van de goede relatie met FrieslandCampina. Daarbij wordt verwezen naar het Kaumera-project in Zutphen, waar Rijn en IJssel uit proceswater van de zuivelproducent de grondstof Kaumera wint.

De krant sprak met algemeen bestuurder Jan Tiggeloven (Vrienden van de Berkel) van Rijn en IJssel die zegt dat het waterschap belang heeft bij een goede verstandhouding met FrieslandCampina, 'een belangrijke en gewaardeerde partner'. Een uitspraak op persoonlijke titel en niet namens het waterschap, aldus een reactie van het dagelijks bestuur van Rijn en IJssel in de regionale krant.


OOK PROBLEMEN IN BEDUM

Proceswater van FrieslandCampina zorgde vorige week in het Groningse Bedum ook voor problemen. Restwater uit een buffertank van de melkverwerker stroomde in sloten, na een computerstoring in de aansturing van het zuiveringsproces. Het restwater, in totaal zo'n 1 miljoen liter, is teruggepompt naar de zuivering van het bedrijf. Waterschap Noorderzijlvest is maandag begonnen met het doorspoelen van de vervuilde sloten. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.