secundair logo knw 1

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener | Foto Tweede Kamer der Staten-Generaal

In de strijd tegen weersextremen zoals stortregens, hittegolven en droogte kiest het kabinet voor een gebiedsgerichte aanpak van klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving. De ministers Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) onderstrepen in een kamerbrief dat het noodzakelijk is om onze steden en dorpen toekomstbestendig in te richten.

De afgelopen jaren is er al veel in gang gezet op het gebied van klimaatadaptatie. Via het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie worden knelpunten in kaart gebracht, bijvoorbeeld met stresstesten en risicodialogen. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de Nationale Klimaatadaptatiestrategie 2026 (NAS’26), waarin adaptatiepaden voor sectoren als wonen, infrastructuur en gezondheid worden uitgewerkt op basis van de meest extreme klimaatscenario’s van het KNMI.

"Het is nodig om onze gebouwde omgeving - bestaand en nieuw - op een zodanige manier in te richten dat schade en negatieve gevolgen door weersextremen en bijkomende kosten worden beperkt tot een acceptabel niveau", stellen de ministers in de brief.

Maatlat
Een belangrijke stap in de uitvoering is de zogenoemde maatlat: een richtlijn met doelen en normen voor klimaatbestendig bouwen. Deze maatlat biedt houvast voor overheden en bouwbedrijven bij het inrichten van nieuwbouwlocaties. Hoewel het kader nog niet juridisch verplicht is, beoogt het kabinet hiermee duidelijkheid en uniformiteit te creëren - iets waar de bouwsector nadrukkelijk om vraagt.

“De maatlat draagt bij aan een versnelling van de woningbouwopgave en besparing van capaciteit bij gemeenten door duidelijkheid en eenduidigheid aan de voorkant”, aldus de brief. Toch worden niet alle richtlijnen uit de maatlat gehandhaafd. Een specifieke eis over warmtewerende oppervlakken bleek volgens een kosten-batenanalyse “niet doelmatig” en wordt geschrapt. In plaats daarvan wordt ingezet op slimme ontwerpoplossingen en vergroening van de buitenruimte.

Ondanks de voortgang blijkt uit recent onderzoek dat veel gemeenten nog worstelen met de praktische invulling van klimaatadaptatie. Er is behoefte aan duidelijke definities van wat ‘klimaatbestendig’ precies inhoudt en aan concrete doelen en toetsingskaders. Het kabinet erkent deze uitdagingen. “We zien de genoemde knelpunten rond de inhoudelijke en organisatorische complexiteit van het werken aan klimaatadaptatie”, schrijven de ministers. Daarom wordt extra ondersteuning geboden via onder andere procesondersteuning en handreikingen voor stresstesten.

Heat Action Day
De kamerbrief beschrijft ook aanvullende initiatieven. Zo wordt op 2 juni, tijdens Heat Action Day, een landelijke hitte-aanpak gelanceerd. En ook aan de slag met innovatieve bouwmethoden blijft een speerpunt: binnen de City Deal ‘Toekomstbestendige gebiedsontwikkeling’ krijgen 20 tot 25 gebieden actieve begeleiding richting klimaatadaptief wonen.

Sommige moties uit de Tweede Kamer leiden tot concrete resultaten. Zo heeft de bouwsector op verzoek van Kamerleden een stappenplan ontwikkeld om bewoners te stimuleren hun tuin groener in te richten, met minder tegels en meer beplanting. Toch erkent het kabinet ook grenzen. “De afweging om groene parkeerplaatsen aan te leggen is aan gemeenten.”

De komende tijd werkt het kabinet verder aan het concretiseren van de maatlat, het opstellen van de Nota Ruimte en het ondersteunen van lokale uitvoering.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.