secundair logo knw 1

Het kabinet Schoof wil ervoor waken dat het beleidsprincipe ‘Water en bodem sturend’ belemmerend werkt bij de ruimtelijke inrichting en in het bijzonder de woningbouwopgave. Daarom kiest het voor het uitgangspunt ‘rekening houden met water en bodem’. Dat schrijft minister Barry Madlener in een brief aan de Tweede Kamer.

“Door sommigen werd ‘Water Bodem Sturend’ ingevuld als ‘Water en Bodem Bepalend’, en daarmee werd het onbedoeld allesbepalend en dat werd vooral een belemmering gezien voor de ruimtelijke ordening en inrichting van ons land, en meer in het bijzonder voor de grote woningbouwopgave. Dat is niet waar we voor staan”, schrijft Madlener.

Hij stuurt de brief mede namens minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Zij gaf recent in een commissiedebat Ruimtelijke Ordening aan dat er geen sprake meer zal zijn van ‘water en bodem sturend’ maar van ‘rekening houden met water en bodem’.

Een meerderheid in de Tweede Kamer zit op de lijn van het kabinet. Een motie van VVD, ChristenUnie en CDA gebaseerd op de constatering dat woningbouw niet in het gedrang mag komen door ‘een te rigide invulling van het goede principe water en bodem sturend’ kon vorige week rekenen op een ruime meerderheid.

Daarmee is het door het vorige kabinet geïntroduceerde beleidsprincipe geen beleid meer. Daarvoor in de plaats komt ‘rekening houden met water en bodem’. In zijn Kamerbrief schrijft Madlener dat hij en Keijzer zich willen richten op wat 'wél kan' en dat ‘gebaseerd op de kennis die we hebben van ons water- en bodemsysteem in een veranderend klimaat’. “We willen op zoek naar oplossingen die de verschillende belangen verenigen in plaats van scheiden, door zoveel mogelijk multifunctioneel ruimtegebruik en creatieve oplossingen.”

Dat wordt de basis voor de Nota Ruimte, die, als het aan Keijzer ligt, voor de zomer van volgend jaar ter inzage ligt. “In deze Nota Ruimte worden integrale en gebiedsgerichte ruimtelijke keuzes gemaakt voor nu en de toekomst”, staat in de Kamerbrief.

Maar los van de nota zijn er al voorbeelden van gebiedsontwikkelingen waarbij in een vroeg stadium rekening is gehouden met water en bodem, schrijft Madlener, waarbij hij de Gnephoek in Alphen aan den Rijn, Zwolle, en de Lange Weeren in Volendam als voorbeelden noemt.

Om het uitgangspunt ‘rekening houden met water en bodem’ handen en voeten te geven zijn er al instrumenten ontwikkeld: het ruimtelijk afwegingskader ('waar kun je verstandig bouwen') en de landelijke voor een groene en klimaatadaptieve gebouwde omgeving ('hoe kun je verstandig bouwen').

Beide instrumenten zijn ontwikkeld op basis van goede regionale en lokale voorbeelden, schrijft Madlener. “Het kabinet zal de genoemde instrumenten (nogmaals) toetsen op te vergaande beperkingen en randvoorwaarden voor woningbouwplannen.” Daarmee komt het kabinet tegemoet aan de aangenomen motie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    m de Beus · 19 days ago
    Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'