0
0
0
s2smodern

Morgen is het Girlsday. Tienduizend jonge meiden gaan op bezoek bij bedrijven om kennis te maken met techniek en ICT. Ook de watersector zet voor hen de deuren open.

Girlsday is een landelijk evenement dat sinds 2010 jaarlijks wordt georganiseerd. De bedoeling is om jonge meiden te laten zien wat bèta-, technische en ICT-beroepen inhouden. Het probleem is natuurlijk bekend: veel meisjes weten hier amper iets van, waardoor heel wat vrouwelijk technisch en ICT-talent verloren gaat. Dit jaar doen tienduizend meiden in de leeftijd van 10 tot 15 jaar en ruim driehonderd bedrijven mee.

De watersector is ook van de partij. Vooral waterschappen zijn actief, zoals Waterschap Vechtstromen. Dit waterschap verwelkomt dertig meiden uit de derde klas van de havo en het vwo op de rioolwaterzuiveringen in Emmen en Hengelo. “Veel meisjes denken ten onrechte dat techniek saai is en alleen leuk voor jongens”, zegt educatieadviseur Manon Rozema. “De vrouwelijke procesoperators bij onze waterzuivering bewijzen het tegendeel!”

Vorig jaar heeft Waterschap Vechtstromen voor het eerst meegedaan aan Girlsday. Rozema: “Dat was een succes. De deelneemsters waren enthousiast over hun bezoek aan een rioolwaterzuivering. Ze vonden de techniek achter het schoonmaken van water uit de wc interessant.”

De meisjes krijgen morgen (13 april) eerst een korte introductie over het werk van het waterschap en daarna een rondleiding op de zuivering. Tot slot doen zij zelf proefjes, waarbij twee vrouwelijke procesoperators hen helpen. “Het is voor iedereen een leuke happening”, vertelt Rozema. “Het evenement past ook precies bij ons. We vinden educatie belangrijk en hebben daarom een intensief educatief programma voor scholen.”

Een andere partij die meedoet, is het Centre of Expertise Water Technology. Twintig tweedeklassers van een middelbare school komen naar de WaterCampus in Leeuwarden. De meisjes gaan aan de slag met proefopstellingen in het Waterapplicatiecentrum. Zij kunnen onder meer een kleine waterzuivering bouwen, water ontzouten en verschillende watertypen meten.

Meer weten over Girlsday? Kijk hier.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.