0
0
0
s2smodern

Morgen is het Girlsday. Tienduizend jonge meiden gaan op bezoek bij bedrijven om kennis te maken met techniek en ICT. Ook de watersector zet voor hen de deuren open.

Girlsday is een landelijk evenement dat sinds 2010 jaarlijks wordt georganiseerd. De bedoeling is om jonge meiden te laten zien wat bèta-, technische en ICT-beroepen inhouden. Het probleem is natuurlijk bekend: veel meisjes weten hier amper iets van, waardoor heel wat vrouwelijk technisch en ICT-talent verloren gaat. Dit jaar doen tienduizend meiden in de leeftijd van 10 tot 15 jaar en ruim driehonderd bedrijven mee.

De watersector is ook van de partij. Vooral waterschappen zijn actief, zoals Waterschap Vechtstromen. Dit waterschap verwelkomt dertig meiden uit de derde klas van de havo en het vwo op de rioolwaterzuiveringen in Emmen en Hengelo. “Veel meisjes denken ten onrechte dat techniek saai is en alleen leuk voor jongens”, zegt educatieadviseur Manon Rozema. “De vrouwelijke procesoperators bij onze waterzuivering bewijzen het tegendeel!”

Vorig jaar heeft Waterschap Vechtstromen voor het eerst meegedaan aan Girlsday. Rozema: “Dat was een succes. De deelneemsters waren enthousiast over hun bezoek aan een rioolwaterzuivering. Ze vonden de techniek achter het schoonmaken van water uit de wc interessant.”

De meisjes krijgen morgen (13 april) eerst een korte introductie over het werk van het waterschap en daarna een rondleiding op de zuivering. Tot slot doen zij zelf proefjes, waarbij twee vrouwelijke procesoperators hen helpen. “Het is voor iedereen een leuke happening”, vertelt Rozema. “Het evenement past ook precies bij ons. We vinden educatie belangrijk en hebben daarom een intensief educatief programma voor scholen.”

Een andere partij die meedoet, is het Centre of Expertise Water Technology. Twintig tweedeklassers van een middelbare school komen naar de WaterCampus in Leeuwarden. De meisjes gaan aan de slag met proefopstellingen in het Waterapplicatiecentrum. Zij kunnen onder meer een kleine waterzuivering bouwen, water ontzouten en verschillende watertypen meten.

Meer weten over Girlsday? Kijk hier.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!
@Leo Heijnen (KWR)De methode meet verschillende 'delen van het RNA' zeg je, en daarmee niet het intacte RNA, en ook niet de virusdeeltjes. Het resultaat bevestigt daarmee dat er SARS-CoV-2 in het monster aanwezig WAS! Niet IS! N.B. Na opwerking van het monster voor detectie kun je niet meer spreken van IS!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.