Morgen is het Girlsday. Tienduizend jonge meiden gaan op bezoek bij bedrijven om kennis te maken met techniek en ICT. Ook de watersector zet voor hen de deuren open.

Girlsday is een landelijk evenement dat sinds 2010 jaarlijks wordt georganiseerd. De bedoeling is om jonge meiden te laten zien wat bèta-, technische en ICT-beroepen inhouden. Het probleem is natuurlijk bekend: veel meisjes weten hier amper iets van, waardoor heel wat vrouwelijk technisch en ICT-talent verloren gaat. Dit jaar doen tienduizend meiden in de leeftijd van 10 tot 15 jaar en ruim driehonderd bedrijven mee.

De watersector is ook van de partij. Vooral waterschappen zijn actief, zoals Waterschap Vechtstromen. Dit waterschap verwelkomt dertig meiden uit de derde klas van de havo en het vwo op de rioolwaterzuiveringen in Emmen en Hengelo. “Veel meisjes denken ten onrechte dat techniek saai is en alleen leuk voor jongens”, zegt educatieadviseur Manon Rozema. “De vrouwelijke procesoperators bij onze waterzuivering bewijzen het tegendeel!”

Vorig jaar heeft Waterschap Vechtstromen voor het eerst meegedaan aan Girlsday. Rozema: “Dat was een succes. De deelneemsters waren enthousiast over hun bezoek aan een rioolwaterzuivering. Ze vonden de techniek achter het schoonmaken van water uit de wc interessant.”

De meisjes krijgen morgen (13 april) eerst een korte introductie over het werk van het waterschap en daarna een rondleiding op de zuivering. Tot slot doen zij zelf proefjes, waarbij twee vrouwelijke procesoperators hen helpen. “Het is voor iedereen een leuke happening”, vertelt Rozema. “Het evenement past ook precies bij ons. We vinden educatie belangrijk en hebben daarom een intensief educatief programma voor scholen.”

Een andere partij die meedoet, is het Centre of Expertise Water Technology. Twintig tweedeklassers van een middelbare school komen naar de WaterCampus in Leeuwarden. De meisjes gaan aan de slag met proefopstellingen in het Waterapplicatiecentrum. Zij kunnen onder meer een kleine waterzuivering bouwen, water ontzouten en verschillende watertypen meten.

Meer weten over Girlsday? Kijk hier.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!