secundair logo knw 1

Kennismaken met watertechnologie I foto: Waterschap Vechtstromen

De watersector laat zich niet onbetuigd tijdens Girlsday. Zo komen ruim vijftig meisjes morgen op bezoek bij de WaterCampus in Leeuwarden. Ook diverse waterschappen zetten hun deuren open.

Girlsday is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement. De dag is bedoeld om meer meiden uit het basis- en voortgezet onderwijs te interesseren voor bètawetenschap, techniek en ICT. Aan de editie van morgen (12 april) doen meer dan elfduizend meisjes van tien tot vijftien jaar mee.

Zo’n 350 bedrijven en organisaties organiseren allerlei activiteiten, zoals het in elkaar zetten van een Formule 1 wagen, het maken van olifantentandpasta en het besturen van een menselijke robot. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opent de dag samen met 75 meisjes bij het bouwbedrijf BAM. Ze doet dit met hulp van een HoloLens.

Ruim vijftig meisjes maken op de WaterCampus in Leeuwarden kennis met watertechnologie. Zij leren onder meer over de meting van PH-waardes, de reiniging van afvalwater en hoe van zout water zoet water te maken. Het gaat om tweedeklassers havo en vwo van twee scholen uit Leeuwarden en Wieringerwerf.

De activiteiten worden georganiseerd door Wetsus en Centre of Expertise Water Technology (CEW). De scholieren werken met proefopstellingen in het laboratorium van Wetsus en het Waterapplicatiecentrum. Ook kunnen ze speeddaten met werknemers van Wetsus, CEW en andere partners in de WaterCampus.

De waterschappen zijn goed vertegenwoordigd op Girlsday. Waterschap Rivierenland leert meisjes in Tiel meer over de oer-Nederlandse strijd tegen het water. Andere deelnemers zijn Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa's, Scheldestromen en Vechtstromen.

Vanuit de drinkwaterhoek is er minder belangstelling, maar Evides Waterbedrijf en Waterbedrijf Groningen zijn wel van de partij. Ook Waternet verwelkomt jonge meiden. Verder doen advies- en ingenieursbureaus, kennisinstellingen en technologiebedrijven mee aan Girlsday.

Meer informatie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.