0
0
0
s2sdefault

De Jonge Klimaatbeweging heeft een lijst gepresenteerd met de beste ‘klimaatkandidaten’ van de grote politieke partijen.

De lijst van 11 ‘klimaatkandidaten’ is afgelopen week gepresenteerd. De kandidaten zijn aangedragen door de jongerenorganisaties van de politieke partijen. PVV en 50Plus hebben geen jongerenorganisatie; voor die partijen heeft de Jonge Klimaatbeweging zelf een kandidaat aangewezen.

De samenstellers hebben bewust gekozen voor een kandidaat per partij, vertelt woordvoerder Malou Peter-Sengers van de Jonge Klimaatbeweging. “Ranglijsten met politici die het meest willen doen voor het klimaat, worden al door verschillende anderen gemaakt. Dan kom je al snel bij GroenLinks uit. Wij willen bewust geen stemadvies geven, maar laten zien dat je binnen iedere partij een klimaatbewuste keuze kunt maken.”

De ‘klimaatkandidaten’ zijn geselecteerd aan de hand van hun activiteiten en uitlatingen op sociale media op het gebied van duurzaamheid in de afgelopen vijf jaar en hun inzet voor jongeren. “Dat laatste is niet een heel hard criterium, maar wij vinden het wel belangrijk dat kandidaten laten blijken dat ze klimaatbeleid juist voor de jonge generatie belangrijk vinden.”

Op de ranglijst staan kandidaten die vrijwel zeker een Kamerzetel krijgen, zoals Sharon Dijksma (PvdA, plek 4) en Carla Dik Faber (ChristenUnie, 4), maar ook mensen die daar weinig kans op maken zoals Ines Kostic (Partij voor de Dieren, 28) en Hans van ’t Land (SGP, 24). Peter-Sengers: “Onze kandidatenlijst is ook een boodschap naar de partijen toe: als de klimaatkandidaten relatief veel stemmen krijgen, krijgt de partij daarmee het signaal dat een belangrijk deel van de achterban klimaat een belangrijk onderwerp vindt.”

De Jonge Klimaatbeweging is vorig jaar opgericht door de gezamenlijke politieke jongerenorganisaties van Nederland, naar aanleiding van het klimaatakkoord dat in Parijs werd gesloten. Inmiddels hebben in totaal 33 jongerenorganisaties, ook niet-politieke, zich aangesloten.

Meer informatie op www.klimaatkandidaat.nl en www.jongeklimaatbeweging.nl

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.