secundair logo knw 1

De Jonge Klimaatbeweging heeft een lijst gepresenteerd met de beste ‘klimaatkandidaten’ van de grote politieke partijen.

De lijst van 11 ‘klimaatkandidaten’ is afgelopen week gepresenteerd. De kandidaten zijn aangedragen door de jongerenorganisaties van de politieke partijen. PVV en 50Plus hebben geen jongerenorganisatie; voor die partijen heeft de Jonge Klimaatbeweging zelf een kandidaat aangewezen.

De samenstellers hebben bewust gekozen voor een kandidaat per partij, vertelt woordvoerder Malou Peter-Sengers van de Jonge Klimaatbeweging. “Ranglijsten met politici die het meest willen doen voor het klimaat, worden al door verschillende anderen gemaakt. Dan kom je al snel bij GroenLinks uit. Wij willen bewust geen stemadvies geven, maar laten zien dat je binnen iedere partij een klimaatbewuste keuze kunt maken.”

De ‘klimaatkandidaten’ zijn geselecteerd aan de hand van hun activiteiten en uitlatingen op sociale media op het gebied van duurzaamheid in de afgelopen vijf jaar en hun inzet voor jongeren. “Dat laatste is niet een heel hard criterium, maar wij vinden het wel belangrijk dat kandidaten laten blijken dat ze klimaatbeleid juist voor de jonge generatie belangrijk vinden.”

Op de ranglijst staan kandidaten die vrijwel zeker een Kamerzetel krijgen, zoals Sharon Dijksma (PvdA, plek 4) en Carla Dik Faber (ChristenUnie, 4), maar ook mensen die daar weinig kans op maken zoals Ines Kostic (Partij voor de Dieren, 28) en Hans van ’t Land (SGP, 24). Peter-Sengers: “Onze kandidatenlijst is ook een boodschap naar de partijen toe: als de klimaatkandidaten relatief veel stemmen krijgen, krijgt de partij daarmee het signaal dat een belangrijk deel van de achterban klimaat een belangrijk onderwerp vindt.”

De Jonge Klimaatbeweging is vorig jaar opgericht door de gezamenlijke politieke jongerenorganisaties van Nederland, naar aanleiding van het klimaatakkoord dat in Parijs werd gesloten. Inmiddels hebben in totaal 33 jongerenorganisaties, ook niet-politieke, zich aangesloten.

Meer informatie op www.klimaatkandidaat.nl en www.jongeklimaatbeweging.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.