De Jonge Klimaatbeweging heeft een lijst gepresenteerd met de beste ‘klimaatkandidaten’ van de grote politieke partijen.

De lijst van 11 ‘klimaatkandidaten’ is afgelopen week gepresenteerd. De kandidaten zijn aangedragen door de jongerenorganisaties van de politieke partijen. PVV en 50Plus hebben geen jongerenorganisatie; voor die partijen heeft de Jonge Klimaatbeweging zelf een kandidaat aangewezen.

De samenstellers hebben bewust gekozen voor een kandidaat per partij, vertelt woordvoerder Malou Peter-Sengers van de Jonge Klimaatbeweging. “Ranglijsten met politici die het meest willen doen voor het klimaat, worden al door verschillende anderen gemaakt. Dan kom je al snel bij GroenLinks uit. Wij willen bewust geen stemadvies geven, maar laten zien dat je binnen iedere partij een klimaatbewuste keuze kunt maken.”

De ‘klimaatkandidaten’ zijn geselecteerd aan de hand van hun activiteiten en uitlatingen op sociale media op het gebied van duurzaamheid in de afgelopen vijf jaar en hun inzet voor jongeren. “Dat laatste is niet een heel hard criterium, maar wij vinden het wel belangrijk dat kandidaten laten blijken dat ze klimaatbeleid juist voor de jonge generatie belangrijk vinden.”

Op de ranglijst staan kandidaten die vrijwel zeker een Kamerzetel krijgen, zoals Sharon Dijksma (PvdA, plek 4) en Carla Dik Faber (ChristenUnie, 4), maar ook mensen die daar weinig kans op maken zoals Ines Kostic (Partij voor de Dieren, 28) en Hans van ’t Land (SGP, 24). Peter-Sengers: “Onze kandidatenlijst is ook een boodschap naar de partijen toe: als de klimaatkandidaten relatief veel stemmen krijgen, krijgt de partij daarmee het signaal dat een belangrijk deel van de achterban klimaat een belangrijk onderwerp vindt.”

De Jonge Klimaatbeweging is vorig jaar opgericht door de gezamenlijke politieke jongerenorganisaties van Nederland, naar aanleiding van het klimaatakkoord dat in Parijs werd gesloten. Inmiddels hebben in totaal 33 jongerenorganisaties, ook niet-politieke, zich aangesloten.

Meer informatie op www.klimaatkandidaat.nl en www.jongeklimaatbeweging.nl

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ambitie 100 MW. Als ik het goed begrijp: per MW wordt 1 m3/s zoet IJsselmeerwater gevraagd (en daarna geloosd op Waddenzee). Ergo: 100 m3/s bij 100 MW. Dat is minder dan de aanvoer via IJssel minus de verdamping op het IJsselmeer tijdens droogte...
op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!