0
0
0
s2smodern

De droge zomer is een goede les geweest voor het drinkwaterbedrijf PWN. “Wij beseften voor het eerst hoe kwetsbaar we als PWN zijn”, zegt algemeen directeur Joke Cuperus. Zij wil een betere monitoring in het IJsselmeer om tijdig maatregelen te kunnen nemen.

Door de klimaatverandering staat de waterkwaliteit onder druk bij alle locaties waar oppervlaktewater wordt gewonnen voor drinkwater. Met deze constatering begint Joke Cuperus haar lezing op de Aqua Nederland Vakbeurs in het kader van de Nationale Watertechnologie Week. Voor PWN is de verslechterende waterkwaliteit een groot probleem, omdat het Noord-Hollandse waterbedrijf zijn drinkwater voor 95 procent uit oppervlaktewater haalt. 

Twee derde van het water komt uit het IJsselmeer. Welke risico’s dit met zich meebrengt, bleek vorig jaar. Cuperus: “Het was écht crisis bij ons afgelopen zomer. Het IJsselmeer werd veel te zout. Het chloridegehalte steeg zo ernstig dat we dachten: als dit zo doorgaat, kunnen we geen water meer innemen. Toen beseften wij voor het eerst hoe kwetsbaar we als PWN zijn. Dat de kwaliteit zo slecht werd, hadden we niet kunnen dromen.”

De oorzaak was een samenloop van omstandigheden. Door de droogte voerden de rivieren minder zoet water aan. Om voldoende water in het IJsselmeer te houden, hield Rijkswaterstaat tijdelijk op te spuien in het belang van de scheepvaart. “Daardoor waren er enorme zoutlozingen in het IJsselmeer”, zegt Cuperus. “Omdat de zoutputten niet werden gespuid, kwamen wij bij PWN in de problemen door een te hoog chloridegehalte in het water.”

Te weinig meetpunten
Cuperus vindt dat de monitoring bij het IJsselmeer beter kan en moet. “Je moet al lang van te voren aan zien komen dat het niet de goede kant uitgaat. Er zijn nu te weinig meetpunten. Daar komt nog bij dat de meetpunten van PWN en Rijkswaterstaat verschillen, waardoor er andere dingen worden gemeten. Dat zorgde voor verwarring tijdens de droogteperiode. Daarom wordt er gewerkt aan een gezamenlijk zoutmeet- en monitoringsplan.” PWN voert zelf een ankerverkenning uit. “Wij kijken of we nieuwe bronnen kunnen aanboren voor de productie van drinkwater of meer zoetwatervoorraden moeten aanleggen.”

 'Dat de kwaliteit van het water zo slecht werd, hadden we niet kunnen dromen'

De aandacht voor drinkwater schiet in de ogen van Cuperus sowieso tekort. “Ik steek in bestuurlijke overleggen daarom regelmatig mijn vingertje op: houd ook rekening met drinkwater.” Een situatie als in de zomer van 2018 kan weer voorkomen, stelt Cuperus. “Maar we zijn wel beter voorbereid. De partijen hebben er veel van geleerd en er is steeds meer begrip voor het drinkwaterbelang. Dat is een goed teken. Zoals we er nu voorstaan en samenwerken, verwacht ik voor komende zomer geen problemen meer.”

Opwarming van water
De PWN-directeur snijdt ook het thema van de impact van klimaatverandering op het leidingnet aan in haar lezing Samen het hoofd én het drinkwater koel houden. Deze titel is letterlijk te nemen, vertelt Cuperus. "We zien dat het water in leidingen opwarmt. Bij een temperatuur van het water boven de 25 graden is er groei van micro-organismen zoals legionella. Ook moeten we meer kookadviezen uitbrengen.”

PWN levert jaarlijks ruim 108 miljoen kubieke meter drinkwater aan bijna achthonderdduizend consumenten, bedrijven en instellingen. Er ligt zestienduizend kilometer aan leidingen, waarvan zesduizend kilometer in de voortuinen van klanten. “Dat is ons ondergrondse goud die niemand ziet”, zegt Cuperus. “We proberen het leidingnet natuurlijk zo heel mogelijk te houden. Maar met stormen en overstromingen gaan leidingen eerder bewegen en wordt de kans groter op leidingbreuken. Er is dus een dubbel risico, zowel bij de leidingen zelf als in de leidingen door warmer water.”

Proeftuin
PWN neemt daarvoor diverse maatregelen. Het waterbedrijf verbetert het zicht op hotspots en probeert extra leidingbreuken te voorkomen door jaarlijks beduidend meer kilometers aan leidingen te vervangen. Ook creëert PWN een proeftuin voor het beheersbaar houden van waterkwaliteit. Cuperus: “Hierin kun je simuleren wat er bijvoorbeeld gebeurt bij extreme droogte.”

Cuperus wijst nog op een ander probleem. Er komen steeds meer leidingen in de ondergrond bij. “Onze eigen leidingen liggen onderin. Ik ga wel eens met een monteur mee en denk dan: wat een werk voordat je helemaal aan de onderkant bent. We moeten bijvoorbeeld voorkomen dat warmtedistributieleidingen onze drinkwaterleidingen raken. De boodschap aan gemeenten is om ons tijdig te betrekken bij het openleggen van de grond. Dan kunnen ook meekoppelkansen worden benut.” 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Jacques Schievink · 2 years ago
    Ik tref in het artikel hetvolgende citaat aan: “Om voldoende water in het IJsselmeer te houden, hield Rijkswaterstaat tijdelijk op te spuien in het belang van de scheepvaart. “Daardoor waren er enorme zoutlozingen in het IJsselmeer”, zegt Cuperus. “Omdat de zoutputten niet werden gespuid, kwamen wij bij PWN in de problemen door een te hoog chloridegehalte in het water.”
    Het woordje “daardoor” stelt me voor een raadsel. Om welke zoutputten gaat het hier?
    Jacques Schievink
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.