In het vandaag gepresenteerde syntheserapport biedt het IPCC een samenvatting van de onderzoeken die afgelopen jaren zijn uitgebracht. “Het is een overlevingsgids voor de mensheid”, zei Antionio Guterres, Secretaris Generaal van de Verenigde Naties. “Maar de tijd dringt.”

De afgelopen jaren publiceerde het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) drie grote onderzoeken. Het eerste onderzoek verscheen in 2021. Daarin werd de wetenschappelijke basis onder de toestand van het klimaat geanalyseerd. Het tweede deel van het rapport werd in februari vorig jaar gepubliceerd en legde de focus op adaptiemaatregelen. In het derde deel, uit april 2022, stond mitigatie centraal.

Ook bracht het IPCC specialistische deelrapporten uit, onder andere over de doelstelling om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken, over broeikasgassen en over invloed van klimaatverandering op de oceanen.

De uitkomsten van deze onderzoeken zijn nu samengevat in een syntheserapport, bedoeld voor politici en andere beleidsmakers. Het rapport is het resultaat van afstemming tussen regeringen en wetenschappers, waarbij de wetenschappers over een vetorecht beschikken.

Het IPCC concludeert dat het onwaarschijnlijk wordt om onder de 1,5 graad opwarming te blijven, maar verwacht wel dat de opwarming van de aarde uiteindelijk weer kan worden teruggedrongen. De onderzoekers wijzen er ook op dat het juist de kwetsbare gemeenschappen zijn die het meest getroffen worden door klimaatverandering en dat juist ook daarom dringend investeringen en maatregelen nodig zijn.

Hoesung LeeHoesung LeeToch noemde IPCC-voorzitter Hoesung Lee het onderzoekswerk in zijn presentatie ook een boodschap van hoop. “Effectieve actie kan leiden tot een duurzamere, weerbare en rechtvaardigere wereld. De manier waarop die acties moeten worden ondernomen, is bekend. We beschikken over de techniek en de knowhow om emissies te beperken en de kwetsbare gemeenschappen bij te staan.”

De wetenschap laat er volgens de IPCC-voorzitter geen twijfel over bestaan welke stappen er nodig zijn om de wereld te beschermen. “Wat nu nodig is, is politieke wil en de steun van het publiek voor maatregelen die nodig zijn om de klimaatverandering tegen te gaan.”

Een belangrijke rol daarbij is volgens Inger Andersen, directeur van het VN-Milieuprogramma, weggelegd voor de financiële sector. Zij pleitte voor een duidelijke verhoging van de investeringen in adaptie- en mitigatiemaatregelen. “Het resterende deel van dit decennium wordt cruciaal. Het is aan landen, bedrijven en investeerders om de urgentie te begrijpen en de stap te zetten van uitstelgedrag naar actie.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.