secundair logo knw 1

Ons land is deze en begin volgende week de gastheer van de International Junior Science Olympiad. Hierin gaan jonge scholieren uit de hele wereld de competitie aan in een aantal bètavakken. Het thema dit jaar is ‘water en duurzaamheid’.

Deze Olympiade wordt voor de veertiende keer gehouden en voor het eerst is Nederland het strijdtoneel. Ruim driehonderd slimme jongens en meisjes uit meer dan vijftig landen doen mee; zij waren de besten tijdens de voorronden in eigen land. De deelnemers zijn vijftien jaar of jonger. Hun kennis en vaardigheden worden getest in de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde. Er zijn gouden, zilveren en bronzen medailles te winnen.

De wetenschapscompetitie vindt plaats op het Arnhemse topsportcentrum Papendal. Daarnaast is er een nevenprogramma met onder andere bedrijfsbezoeken en uitdagingen. De activiteiten zijn sterk gerelateerd aan het thema van deze editie: water en duurzaamheid. Morgen is er een excursie naar Kampen, georganiseerd door waterschap Drents Overijsselse Delta. De jongeren worden rondgeleid op de IJsselkade en krijgen een toelichting op de bescherming tegen hoogwater. Ook bouwen ze zelf een coupure van de mobiele waterkering Kampen-Midden op.

Vrijdag gaat de reis naar Leeuwarden via een tour langs de Afsluitdijk. De scholieren kunnen in deze stad een bezoek brengen aan hogeschool Van Hall Larenstein, het Waterapplicatiecentrum, Vitens, Wetsus en Wetterskip Fryslân. Zo ontdekken honderdtwintig leerlingen bij Vitens wat het werk van een laborant in een drinkwaterlab inhoudt. Zij doen proefjes om de kwaliteit van drinkwater te onderzoeken en leren hiermee over chemisch en microbiologisch onderzoek.

Lees meer over deze jeugdolympiade.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.