secundair logo knw 1

Ons land is deze en begin volgende week de gastheer van de International Junior Science Olympiad. Hierin gaan jonge scholieren uit de hele wereld de competitie aan in een aantal bètavakken. Het thema dit jaar is ‘water en duurzaamheid’.

Deze Olympiade wordt voor de veertiende keer gehouden en voor het eerst is Nederland het strijdtoneel. Ruim driehonderd slimme jongens en meisjes uit meer dan vijftig landen doen mee; zij waren de besten tijdens de voorronden in eigen land. De deelnemers zijn vijftien jaar of jonger. Hun kennis en vaardigheden worden getest in de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde. Er zijn gouden, zilveren en bronzen medailles te winnen.

De wetenschapscompetitie vindt plaats op het Arnhemse topsportcentrum Papendal. Daarnaast is er een nevenprogramma met onder andere bedrijfsbezoeken en uitdagingen. De activiteiten zijn sterk gerelateerd aan het thema van deze editie: water en duurzaamheid. Morgen is er een excursie naar Kampen, georganiseerd door waterschap Drents Overijsselse Delta. De jongeren worden rondgeleid op de IJsselkade en krijgen een toelichting op de bescherming tegen hoogwater. Ook bouwen ze zelf een coupure van de mobiele waterkering Kampen-Midden op.

Vrijdag gaat de reis naar Leeuwarden via een tour langs de Afsluitdijk. De scholieren kunnen in deze stad een bezoek brengen aan hogeschool Van Hall Larenstein, het Waterapplicatiecentrum, Vitens, Wetsus en Wetterskip Fryslân. Zo ontdekken honderdtwintig leerlingen bij Vitens wat het werk van een laborant in een drinkwaterlab inhoudt. Zij doen proefjes om de kwaliteit van drinkwater te onderzoeken en leren hiermee over chemisch en microbiologisch onderzoek.

Lees meer over deze jeugdolympiade.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.