Ons land is deze en begin volgende week de gastheer van de International Junior Science Olympiad. Hierin gaan jonge scholieren uit de hele wereld de competitie aan in een aantal bètavakken. Het thema dit jaar is ‘water en duurzaamheid’.
Deze Olympiade wordt voor de veertiende keer gehouden en voor het eerst is Nederland het strijdtoneel. Ruim driehonderd slimme jongens en meisjes uit meer dan vijftig landen doen mee; zij waren de besten tijdens de voorronden in eigen land. De deelnemers zijn vijftien jaar of jonger. Hun kennis en vaardigheden worden getest in de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde. Er zijn gouden, zilveren en bronzen medailles te winnen.
De wetenschapscompetitie vindt plaats op het Arnhemse topsportcentrum Papendal. Daarnaast is er een nevenprogramma met onder andere bedrijfsbezoeken en uitdagingen. De activiteiten zijn sterk gerelateerd aan het thema van deze editie: water en duurzaamheid. Morgen is er een excursie naar Kampen, georganiseerd door waterschap Drents Overijsselse Delta. De jongeren worden rondgeleid op de IJsselkade en krijgen een toelichting op de bescherming tegen hoogwater. Ook bouwen ze zelf een coupure van de mobiele waterkering Kampen-Midden op.
Vrijdag gaat de reis naar Leeuwarden via een tour langs de Afsluitdijk. De scholieren kunnen in deze stad een bezoek brengen aan hogeschool Van Hall Larenstein, het Waterapplicatiecentrum, Vitens, Wetsus en Wetterskip Fryslân. Zo ontdekken honderdtwintig leerlingen bij Vitens wat het werk van een laborant in een drinkwaterlab inhoudt. Zij doen proefjes om de kwaliteit van drinkwater te onderzoeken en leren hiermee over chemisch en microbiologisch onderzoek.
Lees meer over deze jeugdolympiade.
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.