0
0
0
s2smodern

De toenemende economische en politieke polarisatie is catastrofaal voor de aanpak van de klimaatcrisis. Daarvoor waarschuwt het Global Risks Report 2020 in de aanloop naar het World Economic Forum in Davos. Voor het eerst hebben alle vijf ‘meest waarschijnlijke’ wereldwijde risico’s te maken met het milieu. 

Wereldleiders, bedrijven en beleidsmakers moeten meer dan ooit samenwerken om de ernstige bedreigingen voor ons klimaat, onze leefomgeving, de volksgezondheid en technologische systemen een halt toe te roepen, aldus de vijftiende editie van het rapport.

Dat is gebaseerd op een enquête onder ruim 750 internationale experts en besluitvormers. Van hen zegt 78 procent te verwachten dat de economische confrontaties en binnenlandse politieke polarisatie in 2020 zullen toenemen, terwijl de wereld in brand staat.

''Het politieke landschap is gepolariseerd, de zeespiegel stijgt en de klimaatbranden woeden. Dit is het jaar waarin wereldleiders de handen in elkaar moeten slaan met alle sectoren uit de maatschappij om onze samenwerkingssystemen te herstellen en te versterken, niet alleen voor voordelen op de korte termijn maar ook om diepgaande risico's aan te pakken”, zei voorzitter Borge Brende van het World Economic Forum gisteren bij de presentatie van het rapport.

Top vijf
In de top vijf van meest waarschijnlijke risico’s in de komende tien jaar zetten de respondenten extreme weersomstandigheden als overstromingen en stormen bovenaan. Als tweede noemen zij ‘dat wij er niet in slagen de klimaatverandering te beperken en ons aan te passen’.

Dan volgen grote natuurrampen zoals aardbevingen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen en geomagnetische stormen (3), een groot verlies van biodiversiteit en ineenstorting van ecosystemen (4) en door de mens veroorzaakte milieuschade en milieurampen (5).

Gevraagd naar de ernst van de impact noemen de respondenten als eerste dat wij er niet in slagen de klimaatverandering te beperken en ons aan te passen. Vervolgens vrezen zij massavernietigingswapens (2), een groot verlies van biodiversiteit en ineenstorting van ecosystemen (3), extreme weersomstandigheden (4) en tot slot watercrises (5).

Die laatste stonden in 2019 nog op de vierde plaats, in 2015 stonden ze zelfs op één. Waterschaarste treft nu al een kwart van de wereldbevolking en zal alleen nog maar toenemen, is de verwachting.

Jongeren
Het rapport constateert ook dat jongere generaties nog meer verontrust zijn over de toestand van de aarde. Respondenten die geboren zijn na 1980 schatten de milieurisico’s hoger in dan de andere, zo blijkt. Van deze groep is bijna 90 procent van mening dat extreme hittegolven, de vernietiging van ecosystemen en de impact van vervuiling op onze gezondheid in 2020 erger zullen worden. Van de oudere generaties deelt respectievelijk 77 procent, 76 procent en 67 procent die mening.

Het Global Risks Report maakt deel uit van het Global Risks Initiative, dat belanghebbenden samenbrengt om duurzame, geïntegreerde oplossingen te bedenken voor ’s werelds meest dringende uitdagingen.

Het vijftigste World Economic Forum wordt van 21 tot en met 24 januari gehouden in het Zwitserse Davos.

 

MEER INFORMATIE
Global Risks Report 2020
Bericht over het rapport van 2018

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er is volledige LCA berekening gedaan.
Het maken van ongebluste kalk kost veel energie. Is dat meegenomen in de beoordeling?
Boeiend, daar komt wel heel wat jeugdsentiment naar boven. Het lijkt me de moeite waard om het TNO en Stowa onderzoek aan slibverwerking uit de periode 1974 tot 1985 weer eens op een rijtje te zetten en voor de "jeugd" beschikbaar te maken... Zie ook de H2O publicaties uit die tijd.
De uitgaven die gedaan worden tbv klimaat, biodiversiteit, flora en fauna, e.d. moeten gedragen gaan worden door natuur, deze betalen nu al veel en veel te weinig terwijl ze wel een geborgde zetel hebben....Ruil deze zetel in voor eigen huis eigenaren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het