0
0
0
s2smodern

De toenemende economische en politieke polarisatie is catastrofaal voor de aanpak van de klimaatcrisis. Daarvoor waarschuwt het Global Risks Report 2020 in de aanloop naar het World Economic Forum in Davos. Voor het eerst hebben alle vijf ‘meest waarschijnlijke’ wereldwijde risico’s te maken met het milieu. 

Wereldleiders, bedrijven en beleidsmakers moeten meer dan ooit samenwerken om de ernstige bedreigingen voor ons klimaat, onze leefomgeving, de volksgezondheid en technologische systemen een halt toe te roepen, aldus de vijftiende editie van het rapport.

Dat is gebaseerd op een enquête onder ruim 750 internationale experts en besluitvormers. Van hen zegt 78 procent te verwachten dat de economische confrontaties en binnenlandse politieke polarisatie in 2020 zullen toenemen, terwijl de wereld in brand staat.

''Het politieke landschap is gepolariseerd, de zeespiegel stijgt en de klimaatbranden woeden. Dit is het jaar waarin wereldleiders de handen in elkaar moeten slaan met alle sectoren uit de maatschappij om onze samenwerkingssystemen te herstellen en te versterken, niet alleen voor voordelen op de korte termijn maar ook om diepgaande risico's aan te pakken”, zei voorzitter Borge Brende van het World Economic Forum gisteren bij de presentatie van het rapport.

Top vijf
In de top vijf van meest waarschijnlijke risico’s in de komende tien jaar zetten de respondenten extreme weersomstandigheden als overstromingen en stormen bovenaan. Als tweede noemen zij ‘dat wij er niet in slagen de klimaatverandering te beperken en ons aan te passen’.

Dan volgen grote natuurrampen zoals aardbevingen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen en geomagnetische stormen (3), een groot verlies van biodiversiteit en ineenstorting van ecosystemen (4) en door de mens veroorzaakte milieuschade en milieurampen (5).

Gevraagd naar de ernst van de impact noemen de respondenten als eerste dat wij er niet in slagen de klimaatverandering te beperken en ons aan te passen. Vervolgens vrezen zij massavernietigingswapens (2), een groot verlies van biodiversiteit en ineenstorting van ecosystemen (3), extreme weersomstandigheden (4) en tot slot watercrises (5).

Die laatste stonden in 2019 nog op de vierde plaats, in 2015 stonden ze zelfs op één. Waterschaarste treft nu al een kwart van de wereldbevolking en zal alleen nog maar toenemen, is de verwachting.

Jongeren
Het rapport constateert ook dat jongere generaties nog meer verontrust zijn over de toestand van de aarde. Respondenten die geboren zijn na 1980 schatten de milieurisico’s hoger in dan de andere, zo blijkt. Van deze groep is bijna 90 procent van mening dat extreme hittegolven, de vernietiging van ecosystemen en de impact van vervuiling op onze gezondheid in 2020 erger zullen worden. Van de oudere generaties deelt respectievelijk 77 procent, 76 procent en 67 procent die mening.

Het Global Risks Report maakt deel uit van het Global Risks Initiative, dat belanghebbenden samenbrengt om duurzame, geïntegreerde oplossingen te bedenken voor ’s werelds meest dringende uitdagingen.

Het vijftigste World Economic Forum wordt van 21 tot en met 24 januari gehouden in het Zwitserse Davos.

 

MEER INFORMATIE
Global Risks Report 2020
Bericht over het rapport van 2018

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.