secundair logo knw 1

De rioolwaterzuiveringsinstallatie van HHNK in Wervershoof

Bedrijven in Noord-Holland die lozen op het riool krijgen te maken met aangescherpte controles op de lozing van probleemstoffen. In de opstartfase van het initiatief worden eerst 90 bedrijven gecontroleerd. Later wordt dit aantal uitgebreid. Deze aanpak moet tot meer grip leiden op probleemstoffen die met bedrijfsafvafwater worden geloosd.

De controle start 1 maart met een pilot. Daarna volgt een driejarig programma om de controles bij relevante bedrijven te intensiveren.

De bronaanpak past in de verhoogde aandacht voor probleemstoffen in het milieu, zoals PFAS. De controle is een actie van de omgevingsdiensten Noordzeekanaalgebied, Noord-Holland Noord en IJmond, samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), gemeenten, drinkwaterbedrijf PWN, provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat (RWS).

Met deze gezamenlijke bronaanpak lopen de initiatiefnemers in Noord-Holland naar eigen zeggen voorop in Nederland. Het controleprogramma richt zich vooral op bedrijven met een verhoogde kans op lozing van stoffen die een schadelijk effect hebben op het riool, de werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie of de kwaliteit van het oppervlaktewater.

In het Noorderkwartier, het deel van de provincie Noord-Holland boven het Noodzeekanaal en het werkgebied van HHNK, zijn vele honderden bedrijven die lozen op het riool. In de opstartfase in 2023 wordt een selectie van 90 bedrijven bezocht, laat communicatieadviseur Ellen Schipper van HHNK weten. “We hebben nu een eerste selectie van bedrijven in Noorderkwartier, dit betreft zo'n 1.500 bedrijven. Maar daar zal nog een nadere verfijningsslag overheen gaan naar aanleiding van de pilot en een nadere analyse.”

Nieuw aan de aangescherpte controleactie is ook dat genoemde omgevingsdiensten nauwer samenwerken met elkaar en met de andere partners. “Door onder andere informatie uit te wisselen en van elkaar te leren krijgen we een betere grip op indirecte lozingen”, stelt Schipper.

“Wat het ook uniek maakt is dat alle betrokken partijen - dus aanvullend ook de provincie, RWS en PWN - bereid zijn om mee te betalen aan het programma grip op indirecte lozingen 2024-2026.” Voor de opstartfase van het project stelt het 'Interbestuurlijk Programma versterking VTH taken' (vergunningverlening, toezicht en handhaving) 250.000 euro subsidie beschikbaar. Het IBP is een initiatief van gemeenten, het Rijk, provincies en waterschappen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?