secundair logo knw 1

Het ministerie van I&W heeft opdracht gegeven om een nationaal overzicht van de kwaliteit en de kwantiteit van het Nederlandse grondwater te maken. “Er is natuurlijk heel veel kennis beschikbaar, maar zo’n nationaal beeld ontbreekt nog.”

En dat is hard nodig, vindt Dimmie Hendriks van Deltares, het kennisinstituut dat de lead heeft genomen bij het opstellen van dit landelijke beeld. Naast Deltares zijn ook de WUR, het RIVM, het PBL, TNO en KWR betrokken bij het onderzoek. “Het is belangrijk dat er een overkoepelend beeld komt van de stand van het grondwater omdat water een steeds grotere rol gaat spelen bij de beleidskeuzes over de inrichting van Nederland.”

Dimmie HenderiksDimmie HenderiksAls het over water gaat, wordt er volgens Hendriks nog vaak in eerste instantie aan oppervlaktewater gedacht. “Dat is ook logisch, want dat is zichtbaarder. Maar grondwater speelt een belangrijke rol voor bijvoorbeeld de landbouw en de natuur, maar ook voor de energievoorziening, het drinkwater en de inrichting van het stedelijk gebied.”

Met die gebruiksfuncties als uitgangspunt, verzamelen Hendriks en haar collega’s sinds afgelopen zomer de beschikbare data over de kwaliteit en de kwantiteit van het grondwater. “We hopen eind van dit jaar een eerste landelijk analyse te presenteren. Die zal de grondwater-ontwikkelingen door de jaren heen bevatten, evenals de aandachtspunten voor nu en de oplossingsrichtingen voor de toekomst.”

Volgend jaar zullen de onderzoekers gebruiken om eventuele onderzoeksrichtingen verder uit te werken en te verdiepen. “We gaan in elk geval starten met het onderwerp energietransitie om de landelijke analyse te toetsen aan de hand van twee regionale casussen. Dat moet ons helpen om de toepasbaarheid van de analyse scherp te stellen.”

Het onderzoek is uiteindelijk bedoeld om beleidsmakers te helpen bij het nemen van beslissingen over de inrichting van Nederland. “We zijn met landschapsarchitecten bezig om te kijken hoe we de opgedane kennis zo inzichtelijk en aantrekkelijk mogelijk kunnen verbeelden. Uiteindelijk willen we met de gebruiksfuncties als uitgangspunt komen tot gecombineerde verhalen over de mogelijke rol van grondwater in het Nederland van de toekomst.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.