Het ministerie van I&W heeft opdracht gegeven om een nationaal overzicht van de kwaliteit en de kwantiteit van het Nederlandse grondwater te maken. “Er is natuurlijk heel veel kennis beschikbaar, maar zo’n nationaal beeld ontbreekt nog.”

En dat is hard nodig, vindt Dimmie Hendriks van Deltares, het kennisinstituut dat de lead heeft genomen bij het opstellen van dit landelijke beeld. Naast Deltares zijn ook de WUR, het RIVM, het PBL, TNO en KWR betrokken bij het onderzoek. “Het is belangrijk dat er een overkoepelend beeld komt van de stand van het grondwater omdat water een steeds grotere rol gaat spelen bij de beleidskeuzes over de inrichting van Nederland.”

Dimmie HenderiksDimmie HenderiksAls het over water gaat, wordt er volgens Hendriks nog vaak in eerste instantie aan oppervlaktewater gedacht. “Dat is ook logisch, want dat is zichtbaarder. Maar grondwater speelt een belangrijke rol voor bijvoorbeeld de landbouw en de natuur, maar ook voor de energievoorziening, het drinkwater en de inrichting van het stedelijk gebied.”

Met die gebruiksfuncties als uitgangspunt, verzamelen Hendriks en haar collega’s sinds afgelopen zomer de beschikbare data over de kwaliteit en de kwantiteit van het grondwater. “We hopen eind van dit jaar een eerste landelijk analyse te presenteren. Die zal de grondwater-ontwikkelingen door de jaren heen bevatten, evenals de aandachtspunten voor nu en de oplossingsrichtingen voor de toekomst.”

Volgend jaar zullen de onderzoekers gebruiken om eventuele onderzoeksrichtingen verder uit te werken en te verdiepen. “We gaan in elk geval starten met het onderwerp energietransitie om de landelijke analyse te toetsen aan de hand van twee regionale casussen. Dat moet ons helpen om de toepasbaarheid van de analyse scherp te stellen.”

Het onderzoek is uiteindelijk bedoeld om beleidsmakers te helpen bij het nemen van beslissingen over de inrichting van Nederland. “We zijn met landschapsarchitecten bezig om te kijken hoe we de opgedane kennis zo inzichtelijk en aantrekkelijk mogelijk kunnen verbeelden. Uiteindelijk willen we met de gebruiksfuncties als uitgangspunt komen tot gecombineerde verhalen over de mogelijke rol van grondwater in het Nederland van de toekomst.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    H. Laros · 4 months ago
    Prima initiatief. Graag in het rapport een hoodstuk besteden aan de zgn gevaarlijke stoffen. Zo stelde emeritus professor dr Johan Sanders dat bijv NO3 helemaal geen gevaarlijke stof is voor de mens zelfs in dubbele concentratie van de bekende norm van 50 mgr/ltr niet. Trouwens de EUcie hanteerd andere normen dan Nederland en ook andere lidstaten. Misschien daar ook maar een hoofdstuk aan besteden dan hoeft de Raad van State er geen plas over te doen!
  • This commment is unpublished.
    Kees de Wildt · 4 months ago
    Wat zou het mooi zijn als daaruit ook een duidelijk beeld van de zoute kwel uit naar voren komt.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!