secundair logo knw 1

Voor zwembaden was wekelijks spoelen noodzakelijk. Foto Unsplash

Na de lockdown vanwege corona hebben de meeste recreatiebedrijven hun legionellabeheer voldoende opgepakt. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van een fysieke ronde langs 130 bungalowparken, hotels, campings en zwembaden.

Bij 38 procent van de gecontroleerde bedrijven constateerde de ILT in augustus en september een overschrijding van meer dan 100 kv/l (de hoeveelheid legionellakolonies per liter). De meeste bedrijven namen daarop de juiste vervolgacties, zoals spoelen en herbemonstering, aldus de inspectie.

Dat gold althans voor 84 procent, waarvan 65 procent alles op orde had en 19 procent bijna alles. De bedrijven die een onvoldoende scoorden - 12 procent - kregen een last onder dwangsom of een bestuurlijke strafbeschikking opgelegd. Bij 8 procent was niet duidelijk of ze de juiste maatregelen hadden genomen omdat ze geen logboek konden overleggen, 7 procent had verzuimd om tijdig monsters te nemen. 

Prioritaire instellingen

Volgens de ILT worden deze resultaten ondersteund door de verplichte meldingen van normoverschrijdingen (meer dan 1000 kv/l) door zogenaamde prioritaire instellingen. Dit zijn locaties waar de volksgezondheid het grootste risico loopt als er legionellabacteriën in het drinkwater zitten, zoals zorginstellingen en ziekenhuizen maar ook hotels, campings en zwembaden. De legionellabacterie kan bij inademing griep of veteranenziekte veroorzaken.

In oktober 2020 was het aantal meldingen weer op het niveau van 2019 en 2018. Het hogere aantal meldingen in het voor- en najaar is volgens de inspectie te verklaren door de halfjaarlijkse monsterneming, die voornamelijk in die periodes plaatsvindt.

Of uitstel van monstername vanwege de lockdown de oorzaak is van het hoge aantal meldingen in juni en juli (‘inhaaleffect’), is volgens de ILT niet met zekerheid te zeggen.

Hotels
De inspectie constateert verder grote verschillen tussen de doelgroepen. Omdat de meeste hotels een redelijke bezettingsgraad hadden, stroomde het drinkwater daar goed door in de leidingen. “Hotels zijn wel het minst zorgvuldig met het bijhouden van een logboek om aan te tonen dat beheersmaatregelen worden uitgevoerd.”

Voor zwembaden daarentegen was wekelijks spoelen, vanwege de warme zomer in combinatie met stilstaand water, noodzakelijk.

Ook Envaqua rapporteerde onlangs een flinke toename in het aantal drinkwatermonsters met legionella in het afgelopen halfjaar. De branchevereniging voor watertechnologiebedrijven wijt dit aan het verwaarloosde legionallabeheer in leegstaande gebouwen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht ILT
H2O-bericht: Legionella in drinkwater toegenomen in coronatijd

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.