0
0
0
s2sdefault

Na de lockdown vanwege corona hebben de meeste recreatiebedrijven hun legionellabeheer voldoende opgepakt. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van een fysieke ronde langs 130 bungalowparken, hotels, campings en zwembaden.

Bij 38 procent van de gecontroleerde bedrijven constateerde de ILT in augustus en september een overschrijding van meer dan 100 kv/l (de hoeveelheid legionellakolonies per liter). De meeste bedrijven namen daarop de juiste vervolgacties, zoals spoelen en herbemonstering, aldus de inspectie.

Dat gold althans voor 84 procent, waarvan 65 procent alles op orde had en 19 procent bijna alles. De bedrijven die een onvoldoende scoorden - 12 procent - kregen een last onder dwangsom of een bestuurlijke strafbeschikking opgelegd. Bij 8 procent was niet duidelijk of ze de juiste maatregelen hadden genomen omdat ze geen logboek konden overleggen, 7 procent had verzuimd om tijdig monsters te nemen. 

Prioritaire instellingen

Volgens de ILT worden deze resultaten ondersteund door de verplichte meldingen van normoverschrijdingen (meer dan 1000 kv/l) door zogenaamde prioritaire instellingen. Dit zijn locaties waar de volksgezondheid het grootste risico loopt als er legionellabacteriën in het drinkwater zitten, zoals zorginstellingen en ziekenhuizen maar ook hotels, campings en zwembaden. De legionellabacterie kan bij inademing griep of veteranenziekte veroorzaken.

In oktober 2020 was het aantal meldingen weer op het niveau van 2019 en 2018. Het hogere aantal meldingen in het voor- en najaar is volgens de inspectie te verklaren door de halfjaarlijkse monsterneming, die voornamelijk in die periodes plaatsvindt.

Of uitstel van monstername vanwege de lockdown de oorzaak is van het hoge aantal meldingen in juni en juli (‘inhaaleffect’), is volgens de ILT niet met zekerheid te zeggen.

Hotels
De inspectie constateert verder grote verschillen tussen de doelgroepen. Omdat de meeste hotels een redelijke bezettingsgraad hadden, stroomde het drinkwater daar goed door in de leidingen. “Hotels zijn wel het minst zorgvuldig met het bijhouden van een logboek om aan te tonen dat beheersmaatregelen worden uitgevoerd.”

Voor zwembaden daarentegen was wekelijks spoelen, vanwege de warme zomer in combinatie met stilstaand water, noodzakelijk.

Ook Envaqua rapporteerde onlangs een flinke toename in het aantal drinkwatermonsters met legionella in het afgelopen halfjaar. De branchevereniging voor watertechnologiebedrijven wijt dit aan het verwaarloosde legionallabeheer in leegstaande gebouwen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht ILT
H2O-bericht: Legionella in drinkwater toegenomen in coronatijd

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Nog steeds actueel...
@Wil Holnatuurlijk!
Inderdaad bierviltjes rekenwerk. Het vasthouden van het overschot aan nuttige neerslag, zou alleen al een enorm verschil maken. Dus winters en in het natte najaar en voorjaar minder water afvoeren ( hoger peil , was toch al de bedoeling). En zomers geen tot zeer weinig water afvoeren. Daarnaast kun je doorspoelwater ook nog dubbel benutten voor ondergrondse infiltratie en bergening. En ik mis de opslag in lokale meertjes en watergangen die ook een hoger peil hebben en dus meer water bevatten. Een waterschijf van 10 centimeter, in een hele polder bevat veel water.
Het grootste probleem rond het oogsten van eendenkroos uit oppervlaktewater - waar het overlast en ergernis geeft - is dat het is vervuild met heel veel kleine stukjes plastic en piepschuim. Of wordt het eendenkroos apart gekweekt? Dan ben ik benieuwd naar het buisnessmodel.
Deze conclusie is echt kort-door-de-bocht! Rekenwerk op de achterkant van een bierviltje. Want ja, via de zogenoemde Klimaataanvoer door het Amsterdam-Rijnkanaal met - in de toekomst! - 21 m3 per seconde komt er natuurlijk nooit genoeg zoetwater naar het Groene Hart. Maar... er stroomt mééér dan genoeg zoetwater bij Hoek van Holland zinloos de Noordzee in, in de orde van 800 m3 per seconde bij extreem lage afvoer van de Waal en de Maas. Dus hoe kunnen we dat water beter benutten? Google maar eens op "Klimaatbestendige aanvoer zoetwater in Zuid-Holland".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.