0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De nieuwe rioolwaterzuivering (rwzi) in Utrecht, die eind april al in werking werd gesteld, is vanmiddag officieel geopend. Daartoe doopte minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een van de zes zuiveringstanks met een fles effluent (gezuiverd afvalwater). 

De zuiveringstanks werken met de innovatieve Nereda-technologie van Royal HaskoningDHV, waarbij het water wordt gezuiverd met bacteriën in de vorm van slibkorrels. Het rioolslib en het schoongemaakte water zijn hierdoor makkelijk van elkaar te scheiden: de slibkorrels zakken naar de bodem. Het is voor het eerst binnen Europa dat deze technologie op zo’n schaal wordt toegepast.

De rioolwaterzuivering in de Domstad is de grootste van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en een van de grootste in Nederland. Elke dag wordt 75 miljoen liter afvalwater gezuiverd van 430.000 inwoners. De nieuwe rwzi verbruikt volgens HDSR minder energie, neemt minder ruimte in, verspreidt minder geur, kan meer water zuiveren en levert ook schoner water dan de oude.

De installatie is gebouwd op het terrein van de oude rwzi in de Utrechtse wijk Overvecht. Het nieuwe entreegebouw bevindt zich aan de Brailledreef. Dit gebouw, dat onlangs gereed kwam, heeft een groen dak dat regenwater kan vasthouden en extreme warmte weert. Binnen wordt gebruikgemaakt van een warmtepomp.

Omschakeling
Aannemerscombinatie Heijmans/GMB begon in mei 2017 met de bouw van de nieuwe rwzi, die in totaal circa 145 miljoen euro heeft gekost. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht sloeg toen de eerste paal. 

Tijdens de overgangsfase draaiden de oude en de nieuwe installatie enige tijd naast elkaar. In mei is de oude rwzi, die uit de jaren vijftig stamt, buiten gebruik gesteld. De sloop hiervan start begin 2020 en duurt naar verwachting ruim anderhalf jaar.

Volgens hoogheemraad Bert de Groot van HDSR was de omschakeling ''best wel eens spannend’’. Ook waren er tijdens de opstart klachten over geurhinder, waarvoor het hoogheemraadschap een aantal maatregelen moest nemen.

Open dag
Toch roemen zowel hij als Sander Dekker van Heijmans/GMB het bouwproces en het eindresultaat. ''Met deze nieuwe zuivering kunnen we de komende dertig tot veertig jaar het afvalwater zuiveren tot een niveau dat nog nooit eerder zo schoon was”, aldus De Groot.

Komende zaterdag is er een open dag en kunnen omwonenden en andere belangstellenden tussen 11.00 uur en 16.00 uur een kijkje nemen op het zuiveringsterrein.

 

MEER INFORMATIE
Projectpagina HDSR
Nieuwe rioolwaterzuivering Utrecht volop in bedrijf
Nieuwbouw rwzi in Utrecht van start gegaan

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Peter Vonk · 8 days ago
    Van harte gefeliciteerd. Bij zo’ n nieuwe moderne zuivering zou het ook fijn zijn geweest als geprobeerd was om ook medicijnresten uit het effluent te halen. Een gemiste kans??

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het