0
0
0
s2smodern

Wetterskip Fryslân wil op de rioolwaterzuivering Heerenveen een nieuwe slibvergistingsinstallatie bouwen waarin thermische drukhydrolyse nageschakeld is. Het op grote schaal toepassen van deze methode is een primeur voor Nederland. Ook renoveert het waterschap de slibvergisting op de rioolwaterzuivering Leeuwarden.

Door deze maatregelen wekt Wetterskip Fryslân vanaf 2022 zes miljoen kubieke meter biogas per jaar op, een verdrievoudiging van de huidige hoeveelheid. Het biogas wordt gebruikt als duurzame energie voor zuiveringsinstallaties. Het waterschap trekt voor de vernieuwing van de slibvergistingsinstallaties in Heerenveen en Leeuwarden 46 miljoen euro uit. Definitief is de operatie nog niet; het algemeen bestuur heeft hierover in april het laatste woord.

Het meest ingrijpend is de vernieuwing op de locatie Heerenveen. De huidige slibontwateringsinstallatie is veertig jaar oud en aan vervanging toe, vertelt senior zuiveringstechnoloog Sybren Gerbens van Wetterskip Fryslân. “Wij willen daarnaast een nieuwe vergistingsinstallatie bouwen waarmee de capaciteit fors wordt uitgebreid. Dan kan in Heerenveen het slib van de zuidelijke Friese zuiveringen worden vergist, gekraakt en ontwaterd. Ook het vergiste slib van Leeuwarden wordt in Heerenveen nogmaals gekraakt. De bedoeling is dat de werkzaamheden volgend jaar starten en de installatie in 2022 bedrijfsklaar is.”

In de nieuwe slibvergistingsinstallatie in Heerenveen wordt gebruikgemaakt van thermische drukhydrolyse. Het slib wordt onder hoge druk gekraakt en levert zo meer biogas op. Dit kraken gebeurt meestal aan de voorkant van het slibvergistingsproces, maar in Heerenveen juist aan de achterkant. Gerbens licht het waarom van deze omdraaiing van de volgorde toe: “De thermische drukhydrolyse wordt nageschakeld en dat is nieuw voor ons land. Hiermee zijn weliswaar beperkte maar wel goede ervaringen opgedaan in Duitsland. Naschakelen biedt meer flexibiliteit dan voorschakelen, zorgt voor een betere ontwatering en breekt meer slib af.”

De slibvergistingsinstallatie op rwzi Leeuwarden blijft bestaan, maar wordt gerenoveerd. Tevens worden de biogasmotoren vervangen en komt er een nieuw ontvangststation voor slib. De opknapbeurt is naar verwachting in 2020 afgerond. Daarna kan de installatie in Leeuwarden het slib verwerken van de rioolwaterzuiveringen in het noorden van Friesland. Er zijn verder nog twee slibvergistingsinstallaties op de rioolwaterzuiveringen van Drachten en Franeker die biogas blijven produceren.

Volgens Gerbens leidt vooral de vernieuwing in Heerenveen tot een aanzienlijke vermindering van de kosten van slibverwerking. “Naschakelen van thermische drukhydrolyse is een innovatie waarmee de volledige potentie van slibvergisting wordt benut. Andere waterschappen tonen hiervoor veel belangstelling.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.