0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Wetterskip Fryslân wil op de rioolwaterzuivering Heerenveen een nieuwe slibvergistingsinstallatie bouwen waarin thermische drukhydrolyse nageschakeld is. Het op grote schaal toepassen van deze methode is een primeur voor Nederland. Ook renoveert het waterschap de slibvergisting op de rioolwaterzuivering Leeuwarden.

Door deze maatregelen wekt Wetterskip Fryslân vanaf 2022 zes miljoen kubieke meter biogas per jaar op, een verdrievoudiging van de huidige hoeveelheid. Het biogas wordt gebruikt als duurzame energie voor zuiveringsinstallaties. Het waterschap trekt voor de vernieuwing van de slibvergistingsinstallaties in Heerenveen en Leeuwarden 46 miljoen euro uit. Definitief is de operatie nog niet; het algemeen bestuur heeft hierover in april het laatste woord.

Het meest ingrijpend is de vernieuwing op de locatie Heerenveen. De huidige slibontwateringsinstallatie is veertig jaar oud en aan vervanging toe, vertelt senior zuiveringstechnoloog Sybren Gerbens van Wetterskip Fryslân. “Wij willen daarnaast een nieuwe vergistingsinstallatie bouwen waarmee de capaciteit fors wordt uitgebreid. Dan kan in Heerenveen het slib van de zuidelijke Friese zuiveringen worden vergist, gekraakt en ontwaterd. Ook het vergiste slib van Leeuwarden wordt in Heerenveen nogmaals gekraakt. De bedoeling is dat de werkzaamheden volgend jaar starten en de installatie in 2022 bedrijfsklaar is.”

In de nieuwe slibvergistingsinstallatie in Heerenveen wordt gebruikgemaakt van thermische drukhydrolyse. Het slib wordt onder hoge druk gekraakt en levert zo meer biogas op. Dit kraken gebeurt meestal aan de voorkant van het slibvergistingsproces, maar in Heerenveen juist aan de achterkant. Gerbens licht het waarom van deze omdraaiing van de volgorde toe: “De thermische drukhydrolyse wordt nageschakeld en dat is nieuw voor ons land. Hiermee zijn weliswaar beperkte maar wel goede ervaringen opgedaan in Duitsland. Naschakelen biedt meer flexibiliteit dan voorschakelen, zorgt voor een betere ontwatering en breekt meer slib af.”

De slibvergistingsinstallatie op rwzi Leeuwarden blijft bestaan, maar wordt gerenoveerd. Tevens worden de biogasmotoren vervangen en komt er een nieuw ontvangststation voor slib. De opknapbeurt is naar verwachting in 2020 afgerond. Daarna kan de installatie in Leeuwarden het slib verwerken van de rioolwaterzuiveringen in het noorden van Friesland. Er zijn verder nog twee slibvergistingsinstallaties op de rioolwaterzuiveringen van Drachten en Franeker die biogas blijven produceren.

Volgens Gerbens leidt vooral de vernieuwing in Heerenveen tot een aanzienlijke vermindering van de kosten van slibverwerking. “Naschakelen van thermische drukhydrolyse is een innovatie waarmee de volledige potentie van slibvergisting wordt benut. Andere waterschappen tonen hiervoor veel belangstelling.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het