0
0
0
s2smodern

Wetterskip Fryslân wil op de rioolwaterzuivering Heerenveen een nieuwe slibvergistingsinstallatie bouwen waarin thermische drukhydrolyse nageschakeld is. Het op grote schaal toepassen van deze methode is een primeur voor Nederland. Ook renoveert het waterschap de slibvergisting op de rioolwaterzuivering Leeuwarden.

Door deze maatregelen wekt Wetterskip Fryslân vanaf 2022 zes miljoen kubieke meter biogas per jaar op, een verdrievoudiging van de huidige hoeveelheid. Het biogas wordt gebruikt als duurzame energie voor zuiveringsinstallaties. Het waterschap trekt voor de vernieuwing van de slibvergistingsinstallaties in Heerenveen en Leeuwarden 46 miljoen euro uit. Definitief is de operatie nog niet; het algemeen bestuur heeft hierover in april het laatste woord.

Het meest ingrijpend is de vernieuwing op de locatie Heerenveen. De huidige slibontwateringsinstallatie is veertig jaar oud en aan vervanging toe, vertelt senior zuiveringstechnoloog Sybren Gerbens van Wetterskip Fryslân. “Wij willen daarnaast een nieuwe vergistingsinstallatie bouwen waarmee de capaciteit fors wordt uitgebreid. Dan kan in Heerenveen het slib van de zuidelijke Friese zuiveringen worden vergist, gekraakt en ontwaterd. Ook het vergiste slib van Leeuwarden wordt in Heerenveen nogmaals gekraakt. De bedoeling is dat de werkzaamheden volgend jaar starten en de installatie in 2022 bedrijfsklaar is.”

In de nieuwe slibvergistingsinstallatie in Heerenveen wordt gebruikgemaakt van thermische drukhydrolyse. Het slib wordt onder hoge druk gekraakt en levert zo meer biogas op. Dit kraken gebeurt meestal aan de voorkant van het slibvergistingsproces, maar in Heerenveen juist aan de achterkant. Gerbens licht het waarom van deze omdraaiing van de volgorde toe: “De thermische drukhydrolyse wordt nageschakeld en dat is nieuw voor ons land. Hiermee zijn weliswaar beperkte maar wel goede ervaringen opgedaan in Duitsland. Naschakelen biedt meer flexibiliteit dan voorschakelen, zorgt voor een betere ontwatering en breekt meer slib af.”

De slibvergistingsinstallatie op rwzi Leeuwarden blijft bestaan, maar wordt gerenoveerd. Tevens worden de biogasmotoren vervangen en komt er een nieuw ontvangststation voor slib. De opknapbeurt is naar verwachting in 2020 afgerond. Daarna kan de installatie in Leeuwarden het slib verwerken van de rioolwaterzuiveringen in het noorden van Friesland. Er zijn verder nog twee slibvergistingsinstallaties op de rioolwaterzuiveringen van Drachten en Franeker die biogas blijven produceren.

Volgens Gerbens leidt vooral de vernieuwing in Heerenveen tot een aanzienlijke vermindering van de kosten van slibverwerking. “Naschakelen van thermische drukhydrolyse is een innovatie waarmee de volledige potentie van slibvergisting wordt benut. Andere waterschappen tonen hiervoor veel belangstelling.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.