0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Aqua Nederland Vakbeurs kent dit jaar de Innovatiestraat. Hier presenteren bedrijven producten en diensten die op de pas kort op de markt zijn, of binnenkort op de markt verschijnen.

Een hiervan is SenZ2, dat een kleine, makkelijk te installeren radarniveaumeter heeft ontwikkeld. Deze kan gebruikt worden om het niveau van een vloeistof of droge stof te meten in een tank of vat, dan wel om de waterhoogte te meten in een pijpleiding of waterloop. De meetgegevens worden via het mobiele telefoonnetwerk verstuurd.

Behalve het niveau van de vloeistof of vaste stof, kan de meter, die dezelfde naam draagt als het bedrijf, ook de temperatuur en positie (op basis van GPS) doorgeven. Het is de bedoeling dat er over zes maanden een variant van de SenZ2 komt die gegevens via bedrading doorgeeft. Daarnaast is een variant in ontwikkeling die de stroomsnelheid van water kan meten op basis van het doppler-effect.

EQA Projects bereidt de installatie voor van de eerste EQA-River. Dit is een drijvende waterkrachtinstallatie, die in beken en rivieren kan worden gelegd. Het eerste exemplaar komt bij Doesburg in de IJssel te liggen. Omdat het drijvende installaties zijn, hoeft er vrijwel geen infrastructuur aangelegd te worden. Twee meerpalen en een elektriciteitskabel volstaan. De grootte, en daarmee het opgewekte elektrische vermogen, van de EQA-River zijn afhankelijk van de waterdiepte, stroomsnelheid en het debiet. De EQA-River maakt gebruik van dezelfde technologie als de EQA-Box en de EQA-Smartstuw, waarvan al enkele exemplaren geplaatst zijn om elektriciteit op te wekken bij kleine stuwen.

NIQO
Nog in ontwikkeling is NIQO van AkaNova. Het betreft een sensor die geplaatst kan worden in een IBA om de mate van zuivering van afvalwater te bepalen. Hiermee kan bepaald worden of het water voldoende gezuiverd is om het te kunnen lozen op het oppervlaktewater, of dat het water nog langer in de IBA moet verblijven. De sensor werkt met leds van verschillende golflengte. De mate van absorptie van het licht van verschillende golflengtes geeft een indicatie van de mate van vervuiling. Bij proceswater werkt deze technologie. Eind dit jaar wil AkaNova een variant gereed hebben die met rioolwater overweg kan.

Cellvation gaat bij de rwzi van waterschap Aa en Maas in Aarle-Rixtel een installatie bouwen, die 3.000 ton schone cellulose per jaar kan produceren uit rioolwater. Dit is mogelijk omdat de cellulose uit het afvalwater bij deze rwzi al wordt teruggewonnen. Na de proefinstallatie die sinds juni 2017 draait bij de rwzi van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Geestmerambacht is dit de tweede installatie die Recell kan produceren, zoals de schone cellulose heet. Jaarlijks komt via het rioolwater 180.000 ton cellulose bij de rwzi's terecht, die als grondstof voor Recell zou kunnen dienen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het