secundair logo knw 1

Mkb-bedrijven kunnen voor een innovatie een subsidie krijgen op basis van de MIT-regeling. Deze regeling is onder meer bedoeld voor de topsector Water. Voor een aantal instrumenten kunnen nu aanvragen worden ingediend.

De afkorting MIT staat voor Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren. Het doel van de regeling is om de innovatie in het midden- en kleinbedrijf over regiogrenzen heen te bevorderen. In totaal is dit jaar een bedrag van 55,75 miljoen euro beschikbaar. Dat levert naar verwachting rond de 155 miljoen euro op aan investeringen voor innovaties vanuit het mkb.

De MIT-regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en door diverse regio’s. Voor mkb-bedrijven in de watersector is de regeling interessant, zegt Maurice Luijten, liaison officer topsector Water bij RVO. “Zij pakken redelijk goed hun aandeel.”

Een bedrijf kan subsidie krijgen voor een kennisvoucher, innovatieadviesproject, haalbaarheidsproject of R&D-samenwerkingsproject. Voor de eerste drie instrumenten kan sinds gisteren (11 april) een aanvraag worden ingediend. Hierbij geldt het principe van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. “Bij haalbaarheidsbaarheidsprojecten gaat het meestal snel”, zegt Luijten. “Als je nu pas aan je aanvraag begint, is het waarschijnlijk te laat. Bij innovatievouchers valt het daarentegen vaak wel mee. Het is daarom raadzaam onze website te raadplegen.”

Zo’n 60 procent van het MIT-budget gaat naar R&D-samenwerkingsprojecten van minimaal twee mkb-ondernemers. Zij voeren een industrieel onderzoek uit of zijn bezig met een experimentele ontwikkeling. Daarbij delen ze kosten en risico’s. “Hier liggen mooie kansen”, aldus Luijten. “Vanuit de watersector is er veel belangstelling voor. Je kunt twee à drie ton krijgen voor een R&D-samenwerkingsproject. Een aanvraag indienen is vanaf 3 juli mogelijk. Na het verstrijken van de aanvraagtermijn op 7 september worden de aanvragen op basis van het tenderprincipe behandeld. Alle projecten worden op basis van een aantal criteria met elkaar vergeleken en gerangschikt.”

Volgens Luiiten is de MIT-regeling een succes. Hij wijst op een in maart gepubliceerd evaluatierapport. Hieruit blijkt dat de afgelopen vier jaar bijna vierduizend mkb-bedrijven de regeling hebben gebruikt. Luijten vertelt nog over zijn ervaringen met waterbedrijven. “Het mooie is dat zij veel over de grenzen van de eigen sector kijken en de verbinding zoeken met bijvoorbeeld de tuinbouw en de voedselindustrie. Juist cross-sectoraal liggen kansen voor innovaties met daarna marktkansen in het verschiet.”

Voor meer informatie kunt u hier op de site van RVO terecht. De loketwijzer helpt u bij een aanvraag de weg naar het juiste loket te vinden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.