0
0
0
s2smodern

Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) is weer begonnen met het innemen van Maaswater voor de drinkwatervoorziening. De kwaliteit van het Maaswater is voldoende verbeterd.

De inname van Maaswater werd op 30 oktober stilgelegd omdat de rivier verontreinigd was met het in België geloosde prosulfocarb, een onkruidbestrijder die wordt gebruikt in de akkerbouw.

Rijkswaterstaat mat te hoge concentraties van het bestrijdingsmiddel in het Maaswater bij Eijsen. WML is daarop gestopt met waterinname. Hetzelfde gold voor de drinkwaterbedrijven Evides en Dunea. 

Laatstgenoemde stapte over naar inname uit de Lek, een maatregel die het bedrijf vaker denkt te moeten nemen. Het drinkwaterbedrijf is daarnaast op zoek naar een nieuwe bron voor de lange termijn. Evides maakte na de innamestop uit de Maas gebruik van de voorraadbekkens in de Biesbosch.

De inname van Maaswater werd afgelopen weekend hervat omdat de kwaliteit van het Maaswater voldoende verbeterd was.

De WML grijpt de verontreiniging aan om de kwetsbaarheid van de drinkwaterbronnen aan te kaarten. Het drinkwaterbedrijf dringt aan op een emissieloze landbouw en transparante industrie die inzicht geeft in de stoffen die worden geloosd. “Dit geldt natuurlijk voor het hele stroomgebied van de Maas: bescherming van de rivier houdt niet op bij de grenzen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het