0
0
0
s2smodern

Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) is weer begonnen met het innemen van Maaswater voor de drinkwatervoorziening. De kwaliteit van het Maaswater is voldoende verbeterd.

De inname van Maaswater werd op 30 oktober stilgelegd omdat de rivier verontreinigd was met het in België geloosde prosulfocarb, een onkruidbestrijder die wordt gebruikt in de akkerbouw.

Rijkswaterstaat mat te hoge concentraties van het bestrijdingsmiddel in het Maaswater bij Eijsen. WML is daarop gestopt met waterinname. Hetzelfde gold voor de drinkwaterbedrijven Evides en Dunea. 

Laatstgenoemde stapte over naar inname uit de Lek, een maatregel die het bedrijf vaker denkt te moeten nemen. Het drinkwaterbedrijf is daarnaast op zoek naar een nieuwe bron voor de lange termijn. Evides maakte na de innamestop uit de Maas gebruik van de voorraadbekkens in de Biesbosch.

De inname van Maaswater werd afgelopen weekend hervat omdat de kwaliteit van het Maaswater voldoende verbeterd was.

De WML grijpt de verontreiniging aan om de kwetsbaarheid van de drinkwaterbronnen aan te kaarten. Het drinkwaterbedrijf dringt aan op een emissieloze landbouw en transparante industrie die inzicht geeft in de stoffen die worden geloosd. “Dit geldt natuurlijk voor het hele stroomgebied van de Maas: bescherming van de rivier houdt niet op bij de grenzen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.