Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) is weer begonnen met het innemen van Maaswater voor de drinkwatervoorziening. De kwaliteit van het Maaswater is voldoende verbeterd.
De inname van Maaswater werd op 30 oktober stilgelegd omdat de rivier verontreinigd was met het in België geloosde prosulfocarb, een onkruidbestrijder die wordt gebruikt in de akkerbouw.
Rijkswaterstaat mat te hoge concentraties van het bestrijdingsmiddel in het Maaswater bij Eijsen. WML is daarop gestopt met waterinname. Hetzelfde gold voor de drinkwaterbedrijven Evides en Dunea.
Laatstgenoemde stapte over naar inname uit de Lek, een maatregel die het bedrijf vaker denkt te moeten nemen. Het drinkwaterbedrijf is daarnaast op zoek naar een nieuwe bron voor de lange termijn. Evides maakte na de innamestop uit de Maas gebruik van de voorraadbekkens in de Biesbosch.
De inname van Maaswater werd afgelopen weekend hervat omdat de kwaliteit van het Maaswater voldoende verbeterd was.
De WML grijpt de verontreiniging aan om de kwetsbaarheid van de drinkwaterbronnen aan te kaarten. Het drinkwaterbedrijf dringt aan op een emissieloze landbouw en transparante industrie die inzicht geeft in de stoffen die worden geloosd. “Dit geldt natuurlijk voor het hele stroomgebied van de Maas: bescherming van de rivier houdt niet op bij de grenzen."
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?