secundair logo knw 1

Ingrid de Bondt krijgt in 2017 de voorzittershamer overhandigd door de vertrekkende dijkgraaf Jan Geluk. | Foto Waterschap Hollandse Delta

Ingrid de Bondt stopt per direct als dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta. Dat heeft ze in een ontslagbrief aan minister Cora van Nieuwenhuizen aangegeven.

In de brief schrijft ze dat ze van mening is dat er forse maatregelen nodig zijn om van Hollandse Delta een ‘dynamische, veilige en toekomstgerichte organisatie’ te maken. ‘Ik constateer echter ook dat er in het bestuur onvoldoende draagvlak is’, schrijft ze. Dat is voor haar reden om geen verantwoordelijkheid meer te willen dragen voor het functioneren van het waterschap.

Respect
De Bondt volgde 1 juli 2017 Jan Geluk op als dijkgraaf van het waterschap, daarvoor was ze onder meer gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland en wethouder in de stad Utrecht. Haar taken worden voorlopig overgenomen door loco-dijkgraaf Cok Sas. 

Hij zegt over het plotselinge vertrek op de site van het waterschap: "Wij hebben kennisgenomen van haar besluit het waterschap te verlaten. Wij betreuren, maar respecteren haar keuze. Wij zijn Ingrid dankbaar voor het werk wat zij voor het waterschap heeft gedaan.”

Ambitiedocument
Het vertrek van De Bondt komt zeven dagen nadat het waterschap het toekomstdocument Maat op Klimaat heeft vastgesteld. Daarin zijn de ambities en lange termijnvisie van het waterschap vastgelegd. Met het ambitiedocument bereidt het waterschap zich voor op veranderingen in de toekomst, staat te lezen op de website.

Het document werd door het bestuur unaniem vastgesteld, zegt een woordvoerder van het waterschap. Dat betekent dat De Bondt ook instemde met de toekomstplannen. Ze verklaart op de site: “Waterschap Hollandse Delta wil een betrouwbare maatschappelijke gesprekspartner zijn. Behalve onze eigen ambities zijn we in principe positief en bereid om aan initiatieven van derden mee te werken.”

Update, 10 februari:
Snelheid
Desgevraagd zegt loco-dijkgraaf Sas dat het plotselinge vertrek van De Bondt best valt te rijmen met haar instemming met het toekomstdocument. Er was volgens hem geen verschil van inzicht tussen De Bondt en het bestuur over de manier waarop het waterschap zich wil vernieuwen, wel over de snelheid waarmee dat moet gebeuren. "Over ambities kun je het prima eens zijn, over hoe (snel) daar te komen kan er een verschil van inzicht zijn."
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn