Circulaire economie kan in belangrijke mate bijgedragen aan het oplossen van mondiale waterschaarste. Dat zegt de bank ING na een gezamenlijk onderzoek met kennisinstituut Deltares.

Met een verwachte jaarlijkse groei van het wereldwijde zoetwatergebruik van twee procent komt de vraag naar water snel in de buurt van het beschikbare aanbod, stelt de bank. “Dat komt vooral omdat water in een lineair model gebruikt wordt, waarin het steeds meer vervuild raakt en ongeschikt wordt voor hergebruik.” Met circulaire economie, een economisch systeem dat is gericht op optimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen, kunnen watertekorten significant worden verminderd, in potentie is een besparing van 400 miljard kubieke meter mogelijk, aldus de bank. Dat staat gelijk aan elf procent van het wereldwijde waterverbruik en ongeveer anderhalf keer het watergebruik in de EU.

De bank en het kennisinstituut Deltares onderzochten de mogelijkheid om met circulaire economie in zes regio’s in de wereld de watertekorten te verminderen. Voor het onderzoek leverde Deltares datasets op basis van onderzoek in de zes regio’s. Het instituut heeft gekeken wat de impact van circulaire economie kan zijn op efficiënt gebruik en hergebruik van water in de landbouw, industrie en huishoudens. Daarna is met het mondiale watermodel Water2Invest de potentiele impact van deze maatregelen op de waterschaarste in zes landen berekend, laat het instituut weten.

Conclusie is dat in alle zes de gebieden, waaronder Nederland, de watertekorten afnemen als de economie zou worden afgestemd op efficiënt en hergebruik van water. Deze bevindingen bieden bedrijven in de waterketen kansen, stelt econoom Gerben Hiemenga van ING Economisch Bureau, ook al noemt hij de transformatie van lineaire naar circulaire watersystemen wereldwijd een enorme opgave.

Met de door Deltares verzamelde data maakte ING een analyse die is verwerkt in het rapport ‘Less is more: Circular solutions to water shortages’. De bank geeft op zijn website een overzicht van wat de mogelijkheden tot besparingen in de zes onderzochte regio’s zijn:

  • In Californië heeft de circulaire economie de potentie om het aantal jaren met verwachte watertekorten tot 2050 te halveren. De watertekorten die blijven bestaan worden bijna geëlimineerd (meer dan 90% reductie).
  • Ghana heeft naar verwachting tot 2050 te kampen met 15 jaren van watertekorten. De circulaire economie kan het watertekort in 1 jaar elimineren en in de overige 14 jaar met twee derde doen afnemen. Dit bespaart jaarlijks 117 miljoen m3 water.
  • In Bangladesh, met zijn zeer water intensieve textielindustrie, kan de circulaire economie de watertekorten halveren. Dit leidt tot een jaarlijkse besparing van 20 miljard m3 water.
  • Noord India is een regio met grote en structurele watertekorten, mede door een zeer water intensieve en –inefficiënte landbouw. De circulaire economie kan de watertekorten met een derde doen afnemen. Hierdoor wordt jaarlijks 350 miljard m3 water bespaard of te wel 10% van het huidige wereldwijde waterverbruik.
  • De Verenigde Arabische Emiraten hebben al een zeer efficiënt watersysteem als gevolg van jaren van waterschaarste. Daardoor is de potentie van de circulaire economie relatief laag. Het kan de watertekorten met 16% doen afnemen wat jaarlijks 373 miljoen m3 waterbesparing oplevert.
  • In Nederland zijn watertekorten in vergelijking met de andere regio’s minimaal. Efficiënt watergebruik draagt daaraan bij. Zo gebruikt de agrarische sector slechts 7 liter water om één euro omzet te genereren, terwijl dat wereldwijd 900 liter is. Circulariteit draagt vooral bij aan meer hergebruik van water en minder watervervuiling. De watertekorten nemen hierdoor met een kwart af wat jaarlijks 6 miljoen m3 waterbesparing oplevert.

Lees hier het hele rapport: Less is more: Circular solutions to water shortage 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!